välbefinnande

Hälsokontroll för män på 30-talet

välbefinnande Hälsokontroll för män på 30-talet
Anonim

När en man når sin 30-tal har han potential att vara i toppen av sin mentala och fysiska hälsa.

Men fattiga livsstilsval kan redan ta sina vägtullar, och det är viktigt för män att vidta åtgärder om de märker något ovanligt händer i sina kroppar.

Försummelse

Till skillnad från kvinnor tenderar män inte att prioritera sin hälsa. Forskning har visat att män under 40 är minst sannolikt att ha kontroller, trots att de är de som skulle dra nytta av dem, förklarar doktor Wendy Snell, en läkare vid Londons Cromwell Hospital.

"Män måste notera några förändringar i sina kroppar och inte vara motvilliga eller skrämda att se en läkare om de märker något ovanligt."

Medelåldersspridning

Det här decenniet är den tid då en mans ämnesomsättning saktar och hans kroppsfett kryper upp, vilket markerar början på medelåldersspridningen.

"Det här är ofta brist på motion, på grund av arbets- och tidsförpliktelser, så många har unga familjer. Det kan också bero på en ohälsosam diet, mellanmål eller äta sent efter arbete eller för mycket dryck, förklarar Dr Snell.

Vid denna ålder är det svårare att hålla magen fett bort. Studier associerar viktökning med en mängd sjukdomar, inklusive hypertoni (högt blodtryck), typ 2-diabetes, hjärtsjukdom och cancer.

risker

Din risk för dessa sjukdomar ökar om du lagrar ditt kroppsfett runt omkretsen och om du är överviktig så det är viktigt att du håller koll på midjan.

Män bör hålla sin midjemått under 94 cm och mindre än 90 cm för asiatiska män som är mer utsatta för hjärtatsjukdomar.

Du kan också kontrollera ditt kroppsindex (BMI), vilket uppskattar kroppsfett baserat på din längd och vikt, för att avgöra om du är överviktig.

En poäng mellan 18, 5 och 24, 9 ligger inom det sunda området.

Slå tillbaka

För att motverka viktökning, rekommenderar Dr Snell att man håller på att hålla ner alkoholintaget, fortsätta att vara aktiv och göra regelbunden kardiovaskulär träning.

En välbalanserad kost är också viktig. Hon rekommenderar att man undviker raffinerade kolhydrater och fett och inkluderar fem portioner frukt och grönsaker per dag, liksom minst en till två portioner oljig fisk per vecka, såsom lax, tonfisk och makrill.

Håll dig till den brittiska medicinska föreningen rekommenderade 21 enheter alkohol per vecka och skära ut binge drinking - konsumera sex eller flera enheter i en enda session.

Studier har visat att alkohol inte bara ökar risken för leverskador och hjärtsjukdomar, men det minskar även testosteronnivåerna, vilket i sin tur kan leda till förlust av libido och minskad spermiermängd och kvalitet.

Friska organ

Alla vitala organ förlorar funktion när de åldras, med de största förändringarna i hjärtat, lungorna och njurarna.

"Ett 20-årigt hjärta kan pumpa omkring 10 gånger den mängd blod som faktiskt behövs för att hålla kroppen levande", säger Dr Snell.

Men från ungefär 30 års ålder är i genomsnitt 1 procent av hjärtsreservkapaciteten förlorad per år.

Därför är det viktigt att upprätthålla ett regelbundet träningsprogram och en hälsosam livsstil är viktigt för att sakta ner förlusten.

Regelbunden motion

För att bekämpa denna förlust i reservkapacitet, prova aerob träning, såsom intervallträning - intensiva träningsutbrott där din hjärtfrekvens klättar till 80 till 95 procent av sin max, följt av en period av återhämtning före en annan bristning.

"Under 30-talet börjar din kropp att förlora styrka, koordination och muskelmassa, så det är viktigt att även inkludera kärn- och stabilitetsövningar i din rutin som hjälper till att skydda lederna och öka kroppsvävnaden", tillägger Dr Snell.

Testikelcancer

Testikulär cancer är den vanligaste cancer hos män i åldern 15-44 år, med 47 procent av fallen hos män under 35 och 90 procent hos män under 55 år, enligt resultaten från Cancer Research UK.

Men om de fångas tillräckligt tidigt, har den en överlevnad på över 95 procent så länge du upptäcker det tillräckligt snabbt genom regelbundna självutredningar. Dessa görs bäst när pungen är avslappnad, till exempel efter en varm dusch. "Använd tummen och indexfingrarna för att kontrollera svullnad och några klumpar, som tenderar att vara storleken på en ärt, " förklarar Dr Snell.

Andra tecken inkluderar en känsla av tyngd i skrotan, en tråkig värk i buken eller ljummen, smärta i antingen testikel eller skrotum, bröstförstoring eller ömhet och en övergripande känsla av trötthet.

Självhälsokontroller

Att vara självmedveten och göra självhälsokontroller hjälper till att upptäcka symptom som kan indikera mer betydande hälsoproblem.

Åtgärda eventuella förändringar som är onormala för dig, såsom oförklarlig trötthet, tyngdförlust, ett varaktigt mun eller tungsås eller vidhäftande hesröst eller hosta.

Andra tecken som är medvetna om är att hosta blod, persistent matsmältningsbesvär eller sväljningssvårigheter, blod i avföring eller urin, en oförklarlig, varaktig buksmärta eller förändring i tarmvanen som varar längre än fyra veckor.

Nu är det dags att genomföra en övergripande hälsosam kost och livsstil, inklusive självkontroll, vilket innebär att du tar ansvar för din hälsa, säger Dr Snell.

Andra läser också ...

Top 10 manliga hälsorisker: Vi tittar på de 10 bästa kroppsrörelserna för män och frågar manliga hälsoexperter vad en man kan göra för att lösa dem?

Enmans strid med testikelcancer: När han var 22, insåg Lawrence Impey att något var fel med en av hans testiklar.

Symtomkontroll: manlig sexuell hälsa: bedömning och råd om sexuell hälsa; inklusive genitala området, smärta eller sår som påverkar penis eller anus, erektionsproblem, STI och sexuella övergrepp.

Läkares Råd