välbefinnande

Hälsovinster av musik


välbefinnande Hälsovinster av musik
Anonim

Musik har en speciell kraft att flytta oss och rör våra känslor. Den som någonsin torkat tårar bort från sina ögon lyssnar på sin favorit sorgliga sång vet hur kraftfulla enkla anteckningar och ackord kan vara.

Nu har vetenskapliga studier visat att musik verkligen kan förändra vårt humör och till och med hjälpa oss att koncentrera oss.

Vi tittar på effekterna musik kan ha, och vi frågar experterna vilka låtar som kan hjälpa dig att köra en tävling, förbereda sig för en tentamen eller lindra stress.

Musik ärenden

Att lyssna på en sång kan ha en verklig effekt på olika delar av hjärnan, med studier som visar att områden som är ansvariga för aspekter som minne och syn kan "lysa upp" som svar på musik.

"Det finns ett mycket brett spektrum av reaktioner i kropp och sinne till musik, och hjärnbildningsstudier har visat att olika delar av hjärnan kan aktiveras av en musik, säger dr Victoria Victoria, föreläsare i psykologi vid Goldsmith's College, London.

"En nyligen genomförd studie i Kanada visade att det finns ett verkligt orsakssamband mellan musik och belöningssystemet, en kärndel av hjärnan som reagerar på stimuli, vilket är bra för oss - mat, ljus, sex till exempel - och förstärker dessa beteenden betyder att vi gör dem mer.

Så vilka fördelar kan musik medföra?

Mood boost

Alla reagerar på musik på olika sätt. En individ kan älska tungmetall till exempel, medan en annan lyssnar på Mozart.

Oavsett vad du föredrar, har en 2011-kanadensisk studie, publicerad i Nature Neuroscience, visat att plugga in i din favoritmusik kan hjälpa till att smälta bort ett dåligt humör.

Forskare vid McGill University i Montreal visade att lyssna på njutbar musik av vilken som helst beskrivning framkallade "musikaliska frossa", vilket utlöste frisättningen av den mjuka kemiska dopaminen.

"Vi vet alla från våra egna individuella erfarenheter att lyssna på musik kan påverka humör, säger Bridget O'Connell, informationschef på mental hälsa välgörenhet Mind.

"Vissa människor lyssnar på musik för att öka på en hård dag, medan andra kan använda musik för att hålla dem vakna under en lång bilresa eller för att rensa en negativ känsla.

"Hjärnan är väldigt komplicerad - och det finns många faktorer som är inblandade i känslor av nöje - men det är inte överraskande att forskning tyder på att dopaminfrisättning är kopplad till känslor av nöje som framkallas av musik."

Fokus

Musik kan till och med kunna hjälpa dig att koncentrera dig.

En ny "digital tonic" som kallas Ubrain, som kan laddas ned på smartphones, hävdar att de kan hjälpa människor att fokusera, stimulera, vakna och slappna av.

Processen använder två olika slag i varje öra för att skapa ett tredje "uppfattat" slag (en binaural takt) som kan stimulera viss aktivitet i hjärnan.

"Genom att hjälpa hjärnbarken att generera specifika hjärnvågor kan vi inducera olika tillstånd av alertness, beroende på vad vi strävar efter att göra, " förklarar den parisbaserade kliniska psykologen Brigitte Forgeot.

"Om vi ​​känner oss oroliga eller stressade kan vi uppmuntra vår hjärnbark till att producera långsamma alfahalvshjärtvågor, medan i den andra änden av skalan, om vi hjälper vår cortex att producera snabbare beta-vågor kommer vi att vara bättre utrustade att koncentrera och fokusera vår uppmärksamhet på en ganska lång uppgift.

Snabba på

Att lyssna på viss musik kan faktiskt hjälpa dig att springa fortare.

En studie vid Brunel University i West London har visat att musik kan bidra till att öka uthålligheten med upp till 15 procent, vilket bidrar till att minska uppfattningen av ansträngningar under träning samt att öka energieffektiviteten med mellan en och tre procent.

De bästa valen för motion är upp-beat-låtar som matchar tempot för din springstrid och som kan ha en metronomisk effekt på kroppen, så att du kan springa längre.

Bättre mental hälsa

Musik kan vara en effektiv och positiv behandling för personer som hanterar mentala hälsotillstånd.

"Det finns två olika sätt att använda musikterapi: antingen som ett kommunikationsmedel och självuttryck eller för dess inneboende återställande eller helande egenskaper", säger Bridget O'Connell.

"Någon som är mycket återkallad kan tycka att musik kan fungera som ett uttag för att uttrycka saker som de inte kan uttrycka i ord. Det kan också fungera som en stimulans för att väcka begravda minnen eller framkalla känslomässiga svar som kan ta veckor för att uppnå med talande terapier.

De-stress

Musik kan vara en bra pick-up för när du känner dig stressad.

Enligt 2011 siffror från mental hälsa välgörenhet Mind, nästan en tredjedel av människorna anslutit sig till sina musikspelare för att ge dem en stämning boost om arbete och nästan en av fyra sa att de tycker att lyssna på musik på väg till arbetsplatsen hjälper dem de-stress.

Paul Farmer, välgörenhets verkställande direktör, backar upp statistiken genom att säga att de terapeutiska fördelarna med att lyssna på musik är välkända.

Att stämma in i en av dina favoritlåtar kan vara otroligt lugnande och hjälpa till att minska ångest.

Patientvård

Musik kan faktiskt få en signifikant positiv inverkan på patienter med långvariga sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, cancer och andningsorgan.

Många försök har visat att musik kan hjälpa till att sänka hjärtfrekvensen, blodtrycket och hjälpa till att lindra smärta, ångest och förbättra patientkvaliteten i livet.

"Musik kan vara oerhört användbart för någon som befinner sig i en situation där de har förlorat mycket kontroll från sin externa miljö - säger att de är på sjukhus under en lång tid med allvarlig sjukdom och mindre kunna flytta runt", säger Dr Williamson.

"Det kan ge dem en känsla av kontroll tillbaka, samt skapa en lugn personlig atmosfär och blockera några av störningarna runt patienten."

Vilken musik?

Medan det finns vissa trender - snabb uppriktig musik för att träna och långsammare musik att slappna av - att välja låtar som har önskad effekt är ofta kopplade till personliga preferenser.

"Effekten av olika typer av musik på humör kommer till stor del att bero på människors individuella preferenser och erfarenhet", säger Bridget O'Connell.

"Om du växer upp med rockmusik kanske du inte hittar klassisk musik upplyftande alls. På flipsidan kan vissa människor inte bära rockmusik, så de är mer benägna att avvecklas än upplösta.

"Musik kan också åberopa speciella minnen för människor, inklusive några som potentiellt kan göra dem upprörd. Å andra sidan skulle det också kunna ta ut dem ur ett kraftigt återkallat tillstånd eller fungera som en form av kommunikation i stället för ord. "

Det finns några tumregler men erkänner Dr Williamson. "För en allmän regel, om du vill koppla av bör du välja låtar med långsammare takt, mindre viktiga förändringar och mer förutsägbar struktur."

Vidare information

Mind: Mind är ledande mental hälsa välgörenhet i England och Wales.

Andra läser:

MP3-spelare: vrid musiken ner: vad orsakar skadan?

Är hög musik förstör din hörsel: vad är risken?

Depression: behandlingar för depression.

Tinnitus: Det kan variera i intensitet och vara konstant eller intermittent.

Läkares Råd