sexuell hälsa

Har jag startat klimakteriet?


sexuell hälsa Har jag startat klimakteriet?
Anonim

Fråga

Jag har oregelbundna perioder, huvudvärk, störd sömn och en bultande bröstkorg.

Mitt hjärta fladdrar, jag är extremt trött större delen av tiden, mitt hår byter textur och min mun känner sig öm. Jag har haft lite stressinkontinens och mina humörsvängningar försämras.

Mina perioder var alltid nära varandra i bästa fall, med bara 10 dagar däremellan. Jag har två barn och steriliserades för åtta år sedan.

Har jag startat klimakteriet?

Svar

Det är mycket möjligt att du har startat klimakteriet, eftersom det kan hända när som helst från 40 års ålder i de flesta kvinnor.

Särskilt eftersom du tidigare har haft en sterilisering, en operation som sannolikt kommer att leda till klimakteriet två år innan det inträffar hos kvinnor som inte har steriliserats.

Dina symptom är mycket karaktäristiska för en måttligt svår klimakterium och i alla fall behöver du hjälp med dessa problem.

Klimakteriet börjar ofta med täta och oregelbundna perioder men humörsvängningar, stressinkontinens och förändringen i ditt hår är klassiska.

Det kan naturligtvis finnas andra förklaringar, och du måste ha några tester. Dina hormonnivåer kan mätas från ett blodprov och dessa kan bekräfta om du inte befinner dig i klimakteriet.

Samtidigt kan ett blodprov visa tecken på järnbristanemi, vilket också kan utgöra trötthet och hjärtfladdrar.

Din läkare behöver prata med dig om ett antal andra möjliga tillstånd, inklusive till och med en mild depression, vilket kan leda till ett antal fysiska symptom.

Om det visar sig vara att du är i klimakteriet bör ett positivt tillvägagångssätt och en diskussion om fördelarna och nackdelarna med HRT-behandling följas.

Kom ihåg att en diagnos är det första steget mot att känna sig riktigt bra och bra igen.

Om du ska ta HRT, kom ihåg att det kan ha en skadlig effekt på din migrän. Användning av HRT-hudplåster skulle dock minimera eventuella effekter genom att effektivt minska eventuella överskott av hormon i blodet, vilket tenderar att inträffa om du tar tabletter.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd