fråga experten

Har min mammas medicin fått henne asteni?


fråga experten Har min mammas medicin fått henne asteni?
Anonim

Fråga

Jag skriver faktiskt detta på min mors vägnar.

Hon förskrivs nyligen zanidiptabletter för högt blodtryck. Hon tog dem i två veckor och stannade sedan för att hon började få ont i fötterna. Hon hade också andra symtom, till exempel hennes personlighet förändrats.

När vi tittade upp på biverkningarna av dessa tabletter listades det som "asteni". När vi kollade upp det i den medicinska ordlistan beskrev det mina mammas symptom exakt.

Vad jag skulle vilja veta är: kan hon drabbas av denna bieffekt? Om hon är kommer den att gå iväg själv? Om inte vad ska hon göra - måste hon ta medicin för det? Om hon är obehandlad, hur kommer hon att bli?

Tack så mycket.

Svar

Tack för din förfrågan på uppdrag av din mamma.

Biverkningar från mediciner uppträder vanligen och är ofta mer uttalade hos äldre patienter. Jag skulle vara försiktig i någon patient att anta att symtom som fortfarande är närvarande tre månader efter att behandlingen avslutats är nödvändigtvis relaterad till det aktuella läkemedlet.

Asteni är en allmän term som omfattar brist på muskelsstyrka, som kan relateras till en mängd andra förhållanden. Det kan betecknas en diagnos av uteslutning, det vill säga en slutsats som man kommer till efter att ha visat att andra förhållanden är frånvarande. Asteni orsakades som en bieffekt från medicinsk behandling, såvida det inte är relaterat till någon biokemisk eller hormonell obalans vanligtvis självbegränsande, försvinner inom några dagar efter avbrytande av den skyldige läkemedlet.

Jag föreslår att du skisserar mammas symtom till sin läkare och tar ställning till behovet av ytterligare undersökning och / eller behandling.

Med vänliga hälsningar,

Dr John ET Pillinger. GP

Med vänliga hälsningar

aa

testare

Läkares Råd