cancer

Håriga mol


cancer Håriga mol

BETI PERGI KE MALL (Juli 2019).

Anonim

Fråga

Jag skulle vilja veta om det finns några säkra metoder för att avlägsna hår från en mol på min överläpp, eftersom jag är ledd att tro att mol är cancerös och borde vara ensam.

Svar

Det finns inga bevis som tyder på att avlägsnande av hår från mol är sannolikt skadligt på något sätt. De flesta mol är inte "cancerösa" och har inte potential att bli så.

De flesta människor med håriga mol i ansiktet tar bort dem helt enkelt genom att plocka med pincett.

Du har inte beskrivit "mole" på överkanten, men jag antar att det här är något du har haft sedan födseln.

Den normala utvecklingen av godartade mol är att börja som platt och brun och att gradvis bli något upphöjd och förlora lite av sin färg.

Eftersom denna progression uppstår är molar mycket mindre benägna att bli maligna (eller cancerösa).

Om du har märkt några senaste förändringar i molan skulle det vara värt att ordna för din läkare att se den. När du har sett det, kommer din läkare sannolikt att kunna försäkra dig om att det är oskyldigt.

Det finns tre huvudtyper av hudcancer. Malignt melanom är det som är särskilt farligt. Av maligna melanom uppstår 50 procent i befintliga mol och 50 procent uppstår ur normal hud.

Möjliga farosymboler i en mol är ökning i storlek, klåda, stora molar (större än 1 cm), oregelbundenhet i konturerna, variation i färg, inflammation eller blödning, skorpning eller urladdning.

En eller två av dessa egenskaper kan förekomma i godartade molar, men mer än två bör tas mycket allvarligt.

De andra två vanliga typerna av hudcancer är de vanligaste bascellercancer som börjar som en liten rosa eller pärlande "fläck" i huden och gradvis ökar i storlek och plättcellercancer som förekommer huvudsakligen på de solskyddade områdena hos äldre som börjar som ett grovt hudområde före utveckling av oregelbunden sårbildning och skorpbildning.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd