välbefinnande

Grönt ljus för anti-lymfom läkemedel


välbefinnande Grönt ljus för anti-lymfom läkemedel
Anonim

Alla patienter med follikulära icke-Hodgkins lymfom (NHL) i England och Wales har nu rätt till fri behandling med rituximab (Mabthera) på NHS.

Beslutet från regeringens hälsokonsulter, National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) signalerar ett slut på "postcode lotteriet" som existerade före behandlingen och kommer att se till att det är ett alternativ för patienter som tidigare har behandlats .

NHL är en typ av cancer som påverkar lymfsystemet. Follikulärt lymfom, den vanligaste typen av NHL, riktar sig mot B-cellerna som hjälper kroppen att bekämpa infektion. De sena stadierna tre och fyra av cancer påverkar båda sidorna av membranet och därefter hela kroppen.

Mabthera används i kombination med kemoterapi, men är inte ett botemedel mot sjukdomen, men syftar till att uppnå remission vid återfall och lindra symtom.

Tillkännagivandet av beslutet att förlänga användningen av läkemedlet, Dr Gillian Leng, implementeringssystem direktör och ledande befattningshavare för bedömningen, sade: "2002 utfärdade Nice vägledning som rekommenderar användning av rituximab som sista linjebehandling av etapp tre eller fyra follikulärt lymfom .

"Dagens vägledning utökar användningen av detta läkemedel för att täcka förstahandsbehandling, förbättrar alternativen som är tillgängliga för personer med denna typ av cancer och fastställer tydliga normer för NHS i England och Wales om hur det ska användas."

Enligt Cancer Research varje år finns det nästan 9 500 fall av NHL diagnostiserad i Storbritannien, vilket leder till mer än 4 400 dödsfall årligen.

© Adfero Ltd

Läkares Råd