välbefinnande

Livsmedelsföretag slog över hälsosam kost

välbefinnande Livsmedelsföretag slog över hälsosam kost
Anonim

Ett team av ledande forskare har slog matindustrin för att göra alltför lite för att uppmuntra sund mat.

Med utgångspunkt i sina slutsatser har City University i London laget studerat årsrapporter, konton och webbplatser för världens 25 största livsmedelsföretag, både tillverkare och återförsäljare.

Den efterföljande rapporten hävdar att livsmedelsföretag ännu inte blir "fullt förknippade" med Världshälsoorganisations (WHO) riktlinjer för att bekämpa sjukdomar i hjärtat, liksom cancer och fetma genom hälsosam ätning.
De beskrev matfirmornas svar på riktlinjerna som "ljummet".

Och enligt Tim Lang, professor i livsmedelspolitik vid City University och medförfattare till rapporten, har två av dessa "mycket kraftfulla" företag marknadsföring "större än hela WHO på två år".

"WHO 2004 begärde uttryckligen att företagen skulle göra lite för att minska delstorleken, minska salt, socker, fett, transfetter, alla de stora sakerna", sade professor Lang till dagens program i morse.

"Och när vi tittar på det till exempel, säger i frågan om marknadsföring, bara fyra av 25 företag gjorde något uttalande alls om reklam.

"Endast sex av 25 utarbetade uttalanden om barn, men barnfetma dominerar problem. På salt gav bara tio ett uttalande, det är tio av 25 men varför säger inte de andra 15 att de kommer att minska saltet. Fem sa att de kommer att minska socker, bara fyra reducerande fetter, bara åtta reducerade transfater, bara två reducerande portstorlek. "
Men livsmedelsindustrin har slagit tillbaka på påståenden med Food and Drink Federation (FDF) som insisterar på att dess livsmedels- och hälsofordran är "en tydlig demonstration" av branschens åtagande att ta itu med frågor om mat och hälsa.

"Om rapportens författare vill att livsmedels- och dryckesindustrin ska vidta mer åtgärder mot mat och hälsa, pressar de på en öppen dörr, " sa en FDF-talesman.

FDF hävdar att manifestet lovar att minska nivåerna av salt, socker och fett i livsmedel och att främja hälsosam livsstil.


© Adfero Ltd

Läkares Råd