sexuell hälsa

myom


sexuell hälsa myom

Myome in der Gebärmutter: Behandlungsoptionen (Juli 2019).

Anonim

Fibroids är godartade bindvävstillväxter som utvecklas ur livmoderns eller livmoderhals muskelvägg. De kan hittas i själva väggen, under väggens yttre beklädnad, eller de kan böja in i livmoderns hålrum.

Fibroider är ett vanligt resultat hos kvinnor över 35 år och är vanligare i afrokaribiska kvinnor.

Vilken typ av tillväxt är en fibroid?

Fibroider är godartade tillväxter som består av bindväv och muskel. De kan växa och krympa under påverkan av kvinnliga hormoner.

Antalet och storleken på fibroids kan variera enormt från en enda fibroid som mäter 2 cm i diameter till flera fibroids som mäter 10 cm eller mer i diameter. Fibroider blir vanligtvis mycket små efter klimakteriet. Cancerförändring i fibroid är mycket sällsynt.

Vad är symtom på fibroids?

Många kvinnor är inte medvetna om att de har fibroids eftersom fibroids inte ofta orsakar symtom. De vanligaste symptomen på fibroids är tunga perioder, smärtsamma perioder eller oregelbundna perioder.

Fibroids kan också orsaka bäckens obehag genom tryck på tarm eller blåsan eftersom båda dessa organ ligger nära livmodern.

Hur behandlas fibroids i livmodern?

Om du inte upplever några symtom från fibroiderna behövs ingen särskild behandling.

Om fibroiderna är stora och orsakar problem kan en gynekolog föreslå en hysterektomi.

Om kvinnan vill behålla sin fruktbarhet kan fibroiderna ofta avlägsnas utan full hysterektomi. Detta kallas en myomektomi.

Små fibroider som ligger nära livmoderns fodrar kan ofta avlägsnas med hjälp av ett fiberoptiskt endoskop (ett litet teleskop) som passerar genom livmoderhalsen (hysteroskopisk borttagning eller resektion av fibroider).

Ett alternativ till operation är ett förfarande kallat fibroid embolisation. Detta innebär en specialist med bildkompetens (en interventionsradiolog) som kan blockera blodtillförseln till fibroiderna vilket resulterar i deras krympning. För många kvinnor ger fibroid embolisering resultat lika bra som en hysterektomi men med kortare återhämtning.

En icke-kirurgisk behandling är med medicin kallad Ulipristal (Esmya). Tagen varje dag i minst tre månader, krymper detta de flesta fibroids och minskar blödningen för majoriteten av kvinnorna.

Är det möjligt att bli gravid med fibroids i livmodern?

Ja. Fibroider är normalt inte ett problem under graviditeten, även om de kan växa under påverkan av höga graviditetshormoner, vilket kan orsaka obehag.

Mycket ibland kan fibroids förhindra att barnet passerar genom födelsekanalen och en kejsarsnitt kan krävas.

Baserat på en text av Dr Erik Fangel Poulsen, specialist

Läkares Råd