sexuell hälsa

Femodene ED (etinylestradiol och gestoden)


sexuell hälsa Femodene ED (etinylestradiol och gestoden)

Starting The Pill (Juli 2019).

Anonim

Vad används Femodene ED för?

 • Antikonception (förebyggande av graviditet).

Tar p-piller i regel resulterar i lättare, mindre smärtsam och mer regelbunden menstruationsblödning. Detta innebär att det ibland också föreskrivs för kvinnor som har problem med särskilt tunga, smärtsamma eller oregelbundna perioder.

Hur arbetar Femodene ED?

Femodene ED-tabletter är en typ av hormonellt preventivmedel som allmänt kallas "p-piller" eller kombinerade p-piller. Det finns två typer av tabletter i varje 28-dagarspack. De små Femodene ED-tabletterna innehåller två aktiva ingredienser, etinylestradiol och gestoden. Dessa är syntetiska versioner av de naturligt förekommande kvinnliga könshormonerna, östrogen och progesteron. Etinylestradiol är en syntetisk version av östrogen och gestoden är en "tredje generationens" syntetisk form av progesteron. De sju stora Femodene ED-tabletterna innehåller inga aktiva ingredienser.

Kombinerade orala preventivmedel som Femodene ED-arbete genom överdriven normal menstruationscykel. I en kvinnas normala menstruationscykel förändras nivåerna av könshormonerna varje månad. Hormonerna orsakar att ett ägg frigörs från äggstockarna (ägglossningen) och förbereder livmoderns fodrar för en eventuell graviditet. I slutet av varje cykel, om ägget inte har befruktats, faller hormonernas nivåer, vilket leder till att livmoderförekomsten strykas som en månadsperiod.

Den dagliga dosen av hormoner som tas i p-piller fungerar huvudsakligen genom att lura din kropp och tänka på att ägglossningen redan har hänt. Detta förhindrar ett ägg från mogning och frigörs från äggstockarna varje månad.

Hormonerna ökar också tjockleken på det naturliga slemhinnan i livmodern, vilket gör det svårare för spermier att passera från vagina till livmodern och nå ett ägg. De ändrar också kvaliteten på livmoderfodret (endometrium), vilket gör det mindre troligt att ett befrukat ägg kan implantera där.

Hur tar jag Femodene ED?

Femodene ED är ett dagligt piller, vilket helt enkelt betyder att du tar en tablett varje dag. Tabletterna kommer i remsor med 28 tabletter, med 21 små aktiva tabletter i tre rader och 7 större inaktiva tabletter i sista raden. Tabletterna kommer också med självhäftande remsor, var och en börjar med en annan dag i veckan. Dessa ska visa dig vilken dag du ska ta varje tablett. Skala av en remsa som börjar med din startdag, t ex om du börjar tabletterna på en onsdag, använd en remsa som börjar med 'Wed'. Stick remsan längs toppen av remsan av tabletter, så att den första dagen ligger över pennan märkt "start". Nu kan du se vilken dag du måste ta varje tablett.

För de första 21 dagarna av varje 28-dagars paket är tabletten du tar en aktiv tablett. Var och en av dessa innehåller samma dos av hormoner. Under de sista sju dagarna i varje 28-dagarspack är tabletten du tar inaktiv (innehåller inga hormoner). Under dina sju dagar dagar efter att du tagit de inaktiva tabletterna, kommer hormonernas nivåer i blodsänkning, vilket resulterar i en utblodsblod som liknar din normala period. Du startar nästa pack direkt utan att ta en paus mellan förpackningarna, även om du fortfarande blöder.

Syftet med de sista sju inaktiva tabletterna är att du blir van vid att ta ett piller samtidigt varje dag och bara ta varje paket bakåt. Detta är till skillnad från många andra piller, där du har tre veckor att ta piller, följt av en vecka från att ta piller. Femodene ED kan vara till hjälp för dig om du har svårt att komma ihåg att börja ta pillret igen efter en pillerfri vecka.

Du kommer fortfarande att vara skyddad mot graviditet medan du tar de inaktiva tabletterna, förutsatt att du tog alla piller korrekt, du börjar nästa paket i tid och inget annat hände som kan göra p-piller mindre effektiva (t ex sjukdom, diarré eller vissa andra läkemedel - se nedan).

Du bör försöka ta ditt piller samtidigt, varje dag. Det här hjälper dig att komma ihåg att ta det. Varje tablett ska sväljas med en drink. De kan tas antingen med eller utan mat.

När kan jag börja ta det?

Helst bör du börja ta detta piller dag 1 i din menstruationscykel (första dagen i din period). Detta skyddar dig omedelbart från graviditet och du behöver inte använda några ytterligare preventivmedel. Om det behövs kan du också börja ta det fram till dag fem i din cykel utan att behöva använda ytterligare preventivmedel när du börjar. Men om du har en kort menstruationscykel (med din period som kommer var 23 dagar eller mindre), får du inte omedelbart förebyggande skydd vid start så sent som den femte dagen i din cykel. Du bör tala med din läkare eller sjuksköterska om detta och om du behöver använda en extra preventivmetod under de första sju dagarna.

Du kan också börja ta detta piller någon gång i din cykel om din läkare är ganska säker på att du inte är gravid. Om du börjar ta detta piller någon gång i din cykel, kommer du dock inte att vara skyddad från graviditet genast och du måste använda ytterligare preventivmedel, t ex kondomer (eller inte ha sex) under de första sju dagarna av p-piller tar.

Om du har fött barn och inte ammar kan du börja ta detta piller dag 21 efter födseln. Du kommer omedelbart att skyddas mot graviditet och behöver inte använda extra preventivmedel. Om du börjar ta det senare än 21 dagar efter födseln måste du använda extra preventivmedel under de första sju dagarna.

Om du börjar detta p-piller omedelbart efter ett missfall eller abort på mindre än 24 veckor, skyddas du omedelbart mot graviditet. Om du börjar ta det mer än sju dagar efter abort eller abort, ska du använda extra preventivmedel under de första sju dagarna av p-piller.

Vad gör jag om jag saknar ett piller?

Om du glömmer att ta ditt piller vid din vanliga tid, ta det så snart du kommer ihåg det. Ett missat piller är ett som är 24 timmar eller mer sent. Om du saknar ett piller följer du anvisningarna nedan.

Ett piller missade

Om du glömmer att ta ett aktivt piller, eller starta ett nytt pack en dag sen, ska du ta det piller du missade så snart som möjligt, även om det innebär att du tar två piller samtidigt. Fortsätt sedan ta resten av förpackningen som vanligt. Du kommer fortfarande att vara skyddad mot graviditet och du behöver inte använda extra preventivmedel.

Två eller flera piller missade

Om du glömmer att ta två eller flera aktiva piller, eller starta ditt nya paket två eller flera dagar sent, kommer du inte att skyddas mot graviditet. Du ska ta det sista aktiva p-piller du missade så snart som möjligt, även om det innebär att du tar två piller samtidigt. Lämna de andra missade. Fortsätt sedan ta dina piller, en varje dag, som vanligt. Du ska inte heller ha sex eller använda en extra barriärmetod för preventivmedel, t ex kondomer, under de närmaste sju dagarna.

Om det finns färre än sju aktiva piller kvar i ditt pack efter ditt sista missade piller, ska du sluta ta resten av aktiva piller, en dag varje dag som vanligt. Därefter ska du kasta bort de sju inaktiva pillerna och starta ett nytt paket direkt.

Om det finns sju eller flera aktiva piller kvar i ditt förpackning efter ditt sista missade piller, ska du slutföra packningen som vanligt (inklusive inaktiva piller) innan du börjar nästa förpackning.

Om du hade oskyddad sex i de sju dagarna innan du missade piller, kan du behöva akut preventivmedel (morgon efter piller). Be om medicinsk rådgivning.

Om du är förvirrad om något av detta, kan du få individuellt råd om dina omständigheter från din läkare, apotek eller lokal familjeplaneringsklinik.

Vad händer om jag har kräkningar eller diarré?

 • Om du kräkas inom två timmar efter att du har tagit ett aktivt piller, kan det inte ha absorberats fullständigt i blodbanan. Du ska ta ett annat aktivt piller så fort du känner dig tillräckligt bra och ta nästa piller vid din vanliga tidpunkt. Du bör fortfarande vara skyddad mot graviditet. Om kräkningar fortsätter i mer än 24 timmar kan detta dock göra ditt piller mindre effektivt. Du ska fortsätta ta ditt piller vid normal tid, men behandla varje dag som du har kräkningar som om du hade glömt att ta ett piller och följ instruktionerna under "Vad gör jag om jag saknar ett piller" ovan.
 • Om du har mycket allvarlig diarré i mer än 24 timmar, kan detta göra ditt piller mindre effektivt. Du bör fortsätta ta ditt piller vid normal tid, men behandla varje dag att du har svår diarré som om du hade glömt att ta ett piller och följ instruktionerna under "Vad gör jag om jag saknar ett piller" ovan.

Viktig information om Femodene ED

 • Detta preventivmedelspiller skyddar dig inte mot sexuellt överförbara infektioner, så du kan fortfarande behöva använda kondomer också.
 • Kvinnor som använder detta preventivmedel för första gången kan uppleva menstruella oegentligheter, såsom spotting, genombrott eller missade perioder. Rådgör med din läkare om någon genombrott blöder kvarstår. Om du inte har blödning i två månader i följd bör du göra ett graviditetstest innan du börjar nästa månads preventivcykel.
 • Det är viktigt att vara medveten om att jämfört med kvinnor som inte använder dessa preventivmedel förefaller kvinnor som tar det kombinerade pillret få en liten ökning av risken att utveckla blodpropp i en ven, t.ex. i benet (djup venetrombos) eller i lungorna (lungemboli) eller blodpropp i en artär, t.ex. orsaka stroke eller hjärtinfarkt. Denna risk är större i vissa grupper av kvinnor, särskilt rökare och kvinnor som är överviktiga - se försiktighetsåtgärder och inte användas nedan). Risken för blodproppar i venerna är något större med "tredje generationens" piller som den här, som innehåller desogestrel eller gestoden, än med andra piller. Graviditeten har dock en mycket högre risk för blodproppar än något piller, så den potentiella risken måste vägas mot fördelarna med preventivmedel. Du bör diskutera detta med din läkare.
 • Risken för blodproppar som bildas i venerna (venös tromboembolism) medan du tar pillret kan ökas tillfälligt om du är immobil under långa perioder, till exempel om du har en storolycka eller stor operation. Av den anledningen rekommenderar din läkare oftast att du slutar ta detta piller under en viss tid (vanligtvis fyra till sex veckor) före en planerad operation, särskilt bukoperation eller ortopedisk operation på underarmarna (men inte före mindre operation som tänder extraktion). Du måste också sluta ta detta piller om du kommer att vara immobil i långa perioder, till exempel för att du är bunden till sängen eller har ett ben i en gipsplast. Du ska inte börja ta pillret igen förrän minst två veckor efter att du är helt mobil.
 • Det kan också finnas en ökad risk för blodproppar i ådrorna om du reser under långa perioder där du kommer att vara stillastående (över tre timmar). Risken för blodproppar under långa resor kan minskas med lämplig övning under resan och eventuellt genom att ha på sig elastisk sladd. Du bör fråga din läkare eller apotekspersonal för mer råd.
 • Det är viktigt att vara medveten om att kvinnor som använder hormonella preventivmedel verkar ha en liten ökning av risken för diagnos med bröstcancer jämfört med kvinnor som inte använder dessa preventivmedel. Kvinnor som använder orala preventivmedel i längre än fem år kan också få en liten ökning av risken för att bli diagnostiserad med livmoderhalscancer. Dessa risker måste emellertid vägas mot fördelarna med att använda preventivmedel, vilket inkluderar en minskning av risken för cancer av äggstockarna och endometrium (livmoderhalsen). Du bör diskutera riskerna och fördelarna med p-piller med din läkare innan du börjar ta det.
 • Sluta ta detta läkemedel och omedelbart informera din läkare om du får något av följande symtom: Stänkvärk och / eller ovanlig svullnad i ett ben, smärta vid andning eller hosta, hosta blod, plötslig andnöd, plötslig kraftig bröstsmärta, migrän eller svår huvudvärk, plötslig störning i syn, hörsel eller tal, plötslig svaghet eller domningar på den ena sidan av kroppen, svimning, kollaps, epileptisk anfall, signifikant ökning av blodtrycket, klåda i hela kroppen, gulfärgning av huden eller vita ögon (gulsot), allvarlig magsmärta, svår depression, eller om du tror att du kan vara gravid.

Femodene ED ska inte användas av

 • Kvinnor som ammar (det kombinerade p-piller ska inte tas innan de avlids eller i sex månader efter födseln - se nedan för mer information).
 • Kvinnor som någonsin haft blodpropp i venen (venös tromboembolism), t.ex. i benet (djup venetrombos) eller i lungorna (lungemboli).
 • Kvinnor med förälder, bror eller syster som har haft blodpropp i venen (venös tromboembolism), t.ex. i benet (djup venetrombos) eller i lungorna (lungemboli) före 45 års ålder.
 • Kvinnor med blodproblem som ökar risken för blodproppar i venerna, t ex antifosfolipidsyndrom eller faktor V Leiden.
 • Kvinnor som har sklerosbehandling för åderbråck.
 • Kvinnor med två eller flera andra riskfaktorer för att få blodpropp i en ven, t.ex. fetma, rökning, långvarig immobilitet.
 • Kvinnor som någonsin har haft hjärtinfarkt, stroke eller minislag som orsakats av blodpropp i en artär.
 • Kvinnor med angina, hjärtklappssjukdom eller ett oregelbundet hjärtslag som kallas förmaksflimmer.
 • Kvinnor med måttligt till svårt högt blodtryck (hypertoni).
 • Kvinnor som röker mer än 40 cigaretter per dag.
 • Kvinnor över 50 år.
 • Kvinnor över 35 år som röker mer än 15 cigarretter per dag.
 • Kvinnor med svår diabetes, t.ex. med komplikationer som påverkar ögonen, njurarna eller nerverna.
 • Kvinnor med två eller flera andra riskfaktorer för att få blodpropp i en artär, t ex familjehistoria av hjärtinfarkt eller stroke före 45 års ålder (förälder, bror eller syster), diabetes, högt blodtryck, rökning, höga kolesterolnivåer, fetma, migrän.
 • Kvinnor som får migrän med aura, svåra migrän som regelbundet varar över 72 timmar trots behandling eller migrän som behandlas med ergotderivat.
 • Kvinnor med bröstcancer eller en bröstcancerhistoria (även om p-piller kan användas om du har varit cancerfri i fem år och du inte vill använda icke-hormonella preventivmetoder).
 • Kvinnor med onormal vaginal blödning där orsaken inte är känd.
 • Kvinnor med långvarigt tillstånd kallas systemisk lupus erythematosus (SLE).
 • Kvinnor med en historia av överskott av karbamid i blodet, vilket orsakar skadade röda blodkroppar (hemolytiskt uremiskt syndrom).
 • Kvinnor med aktiv leversjukdom, t.ex. levercancer, hepatit.
 • Kvinnor med en historia av leversjukdom när leverfunktionen inte har återgått till normal.
 • Kvinnor med störningar av gallutsöndring som orsakar gulsot (t.ex. Dubin-Johnson eller Rotors syndrom).
 • Kvinnor med gallstenar.
 • Kvinnor med gulsot, svår klåda, hörselskada som kallas otoscleros eller utslag kallas pemfigoid gestation under en tidigare graviditet eller tidigare användning av könshormoner.
 • Ärftliga blodstörningar känd som porfyri.
 • Femodene ED-tabletter innehåller laktos och sackaros och är inte lämpliga för kvinnor med sällsynta ärftliga problem med galaktosintolerans, Lapp-laktasbrist, fruktosintolerans, glukos-galaktosmalabsorption eller sukras-isomaltasinsufficiens.

Detta läkemedel ska inte användas om du är allergisk mot någon av dess ingredienser. Vänligen informera din läkare eller apotekspersonal om du tidigare har haft en sådan allergi. Om du känner att du har upplevt en allergisk reaktion, sluta använda detta läkemedel och omedelbart informera din läkare eller apotekspersonal.

Femodene ED ska användas med försiktighet av

 • Kvinnor i åldern över 35 år.
 • Kvinnor vars förälder, bror eller syster hade hjärtattack eller stroke orsakad av blodpropp före 45 års ålder.
 • Rökare.
 • Kvinnor som är överviktiga.
 • Kvinnor med diabetes mellitus.
 • Kvinnor med högt blodtryck (hypertoni).
 • Kvinnor med hjärtsvikt.
 • Kvinnor som använder rullstol.
 • Kvinnor med en inflammation i en ven som orsakats av en ytlig blodpropp (tromboflebit).
 • Kvinnor med anemi orsakad av en ärftlig blodproblem där onormalt hemoglobin produceras (sickle cell anemi).
 • Kvinnor med en historia av allvarlig depression, speciellt om detta orsakades av att man tagit pillret tidigare.
 • Kvinnor med migrän i historia (se ovan).
 • Kvinnor med inflammatorisk tarmsjukdom, t.ex. Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.
 • Kvinnor med personlig eller familjehistoria av ökade fettnivåer kallas triglycerider i blodet (hypertriglyceridemi).
 • Kvinnor med ökade nivåer av hormonprolactin i blodet (hyperprolactinemi).
 • Kvinnor med odiagnostiserad bröstkorg eller genmutationer som är associerade med bröstcancer, t.ex. BRCA1.
 • Kvinnor med en historia av oregelbundna bruna fläckar som uppträder på huden, vanligtvis i ansiktet, under graviditeten eller tidigare användning av ett preventivmedelspiller (chloasma). Kvinnor med tendens till detta tillstånd bör minimera exponeringen för solen eller UV-ljuset medan de tar detta preventivmedel.

Graviditet och amning

Vissa läkemedel ska inte användas under graviditet eller amning. Andra läkemedel kan dock användas säkert vid graviditet eller amning, vilket ger fördelarna för mamman uppväger riskerna för det ofödda barnet. Informera alltid din läkare om du är gravid eller planerar en graviditet innan du använder något läkemedel.

 • Detta läkemedel används för att förhindra graviditet och ska inte tas under graviditeten. Om p-piller misslyckas eller om du saknar piller och du blir gravid medan du tar det finns det inga bevis för att de piller du redan har tagit skadar barnet. Om du tror att du kan vara gravid medan du tar detta piller bör du sluta ta det och kontakta din läkare omedelbart.
 • Hormonerna i detta piller kan minska bröstmjölkproduktionen. Av denna anledning rekommenderas det inte för kvinnor som ammar. Det ska inte användas till avvänjning, eller minst sex månader efter födseln. Andra preventivmedel är mer lämpade för kvinnor som ammar. Fråga din läkare om råd.

Eventuella biverkningar av Femodene ED

Läkemedel och deras eventuella biverkningar kan påverka olika personer på olika sätt. Följande är några av de biverkningar som är kända för att vara associerade med detta läkemedel. Se även varningarna ovan. Bara för att en biverkning anges här betyder det inte att alla som använder detta läkemedel kommer att uppleva det eller någon biverkning.

 • Illamående och kräkningar.
 • Buksmärtor.
 • Huvudvärk / migrän.
 • Bröst ömhet och utvidgning.
 • Viktförändringar.
 • Retention av vatten i kroppsvävnad (vätskeretention).
 • Vaginal thrush (candidiasis).
 • Förändring av menstruationsblödning, vanligtvis lättare perioder eller ibland stopp av perioder.
 • Menstruationsspotting eller genombrott blödning.
 • Depression.
 • Minskad sexdrift.
 • Ökad blodtryck.
 • Hudreaktioner.
 • Oregelbundna bruna fläckar på huden, vanligtvis i ansiktet (chloasma).
 • Ökad kornealkurvatur, vilket kan göra kontaktlinser obehagliga.
 • Störning i leverfunktionen.
 • Gallsten.
 • Blodproppar i blodkärlen (t.ex. DVT, lungemboli, hjärtinfarkt, stroke - se varningar ovan).

Biverkningarna som anges ovan kanske inte innehåller alla biverkningar som rapporterats av läkemedels tillverkaren. För mer information om eventuella andra risker som är förknippade med detta läkemedel, läs informationen som lämnats med läkemedlet eller kontakta din läkare eller apotekspersonal.

Om du tycker att du har upplevt en biverkning från ett läkemedel eller ett vaccin bör du läsa igenom bipacksedeln. Detta listar de kända biverkningarna och vad man ska göra om du får dem. Du kan också få råd från din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal. Om de tycker att det är nödvändigt ska de rapportera det till dig.

Du kan också rapportera biverkningar själv med hjälp av den gula kortwebbplatsen: www.mhra.gov.uk/yellowcard.

Hur kan Femodene ED påverka andra läkemedel?

Det är viktigt att berätta för din läkare eller apotekspersonal vilka läkemedel du redan tar, inklusive de som köpts utan recept och växtbaserade läkemedel, innan du börjar ta detta preventivmedel. På samma sätt, kontakta din läkare eller apotekspersonal innan du tar några nya läkemedel när du använder den här för att säkerställa att kombinationen är säker.

Följande läkemedel påskyndar nedbrytningen av hormonerna i detta preventivmedel i levern, vilket gör det mindre effektivt för att förhindra graviditet:

 • aprepitant
 • bosentan
 • barbiturater
 • karbamazepin
 • cobicistat
 • crizotinib
 • dabrafenib
 • eslikarbazepin
 • modafinil
 • nevirapin
 • oxkarbazepin
 • perampanel (12 mg)
 • fenobarbital
 • fenytoin
 • primidon
 • rifampicin
 • rifabutin
 • ritonavir
 • rufinamid
 • telaprevir
 • örtmedicinen St John's wort ( Hypericum perforatum )
 • topiramat
 • vemurafenib .

Om du regelbundet tar något av dessa läkemedel kommer de troligen att göra detta preventivmedel ineffektivt för att förhindra graviditet. Det är viktigt att du pratar med din läkare om detta. Din läkare kommer förmodligen att rekommendera att du använder en annan form av preventivmedel helt och hållet.

Om du ordineras en kort kurs (upp till två månader) av något av ovanstående läkemedel, kommer de också att göra detta preventivmedel mindre effektivt. Din läkare kommer förmodligen att rekommendera att du tillfälligt använder en annan form av preventivmedel för att förhindra graviditet. Det är viktigt att diskutera dina alternativ med din läkare.

Om du är ordinerad med rifampicin eller rifabutin, rekommenderas alltid ett alternativt preventivmedel, eftersom dessa två antibiotika gör pillret så ineffektivt.

Tidigare, om du var ordinerad med ett annat antibiotikum än rifampicin eller rifabutin (t.ex. amoxicillin, erytromycin, doxycyklin) medan du tog p-piller, var rådet att du använder en extra preventivmetod (t.ex. kondomer) medan du tog antibiotikum och i sju dagar efter avslutad kurs. Men detta råd har nu ändrats. Du behöver inte längre använda en extra preventivmetod med p-piller medan du tar antibiotika. Denna förändring av råd kommer eftersom det hittills inte finns några bevis för att antibiotika (förutom rifampicin eller rifabutin) påverkar p-piller. Detta är den senaste guiden från fakulteten för sexuell och reproduktiv hälso- och sjukvård. Om du upplever kräkningar eller diarré som ett resultat av att du tar ett antibiotikum bör du följa instruktionerna för kräkningar och diarré som beskrivs i varningssektionen ovan.

Den akuta antikonceptiva ulipristalen ( Ellaone) har potential att göra p-piller mindre effektiva. Om du tar Ellaone som ett förebyggande medel mot nödläget när du tar Femodene ED ska du använda ytterligare en preventivmetod som kondomer i 14 dagar efter att du tagit den.

Den antifungala läkemedlet griseofulvin kan göra p-piller mindre effektiva. Du bör använda en extra preventivmetod både under behandling med griseofulvin och i en månad efter att behandlingen avslutats.

Tyngdförlustmedicinen orlistat (köpt utan recept som Alli och ordinerad som Xenical) kan orsaka allvarlig diarré. Om du tar något av dessa läkemedel medan du tar Femodene ED och får diarré som varar i mer än 24 timmar bör du följa instruktionerna för missade piller som beskrivits ovan.

Om du tar kolesterolsänkande läkemedel colesevelam i kombination med p-piller, måste det tas minst fyra timmar efter att du har tagit ditt piller, eftersom det annars kan minska absorptionen av p-piller från tarmen och göra den mindre effektiv.

P-piller kan motsätta sig blodsockersänkande effekten av läkemedel mot diabetes. Om du har diabetes bör du övervaka ditt blodsocker och söka råd från din läkare eller apotekspersonal om ditt blodsockerkontroll verkar förändras efter att du startat detta preventivmedel.

P-piller kan motverka effekten av läkemedel som används för att sänka högt blodtryck. Blodtrycket kontrolleras vanligen regelbundet medan du tar p-piller, men det är särskilt viktigt om du också tar läkemedel för högt blodtryck .

P-piller kan också motstå den vätskeförlustande effekten av diuretika .

Om du har en underaktiv sköldkörtel (hypotyreoidism) kan du behöva en ökad dos av dina sköldkörtelhormoner när du tar pillret. Din sköldkörtelhormonnivå bör kontrolleras regelbundet.

P-piller kan minska mängden av det antiepileptiska läkemedlet lamotrigin i blodet. Eftersom detta kan öka risken för att anfall återkommer eller förvärras, kan p-piller inte rekommenderas för kvinnor som tar lamotrigin på egen hand för epilepsi.

P-piller kan öka blodhalten hos följande läkemedel och detta kan eventuellt öka risken för biverkningar:

 • ciklosporin
 • melatonin
 • ropinirol
 • selegilin (bör undvikas i kombination med p-piller)
 • takrolimus
 • teofyllin (reducerad dos av teofyllin kan behövas)
 • tizanidin
 • vorikonazol .

Andra preventivmedel som innehåller samma aktiva ingredienser

 • Femodene.
 • Femodette.
 • Katja.
 • Millinette.
 • Sunya.
 • Triadene.

Vidare läsning

För bakgrundsinformation om våra medicinblad, inklusive referenser som används för att producera dem, klicka här.

Läkares Råd