hjärta och blod

svimning

hjärta och blod svimning
Anonim

Vad är svimning?

Svimning kan orsakas av ett antal faktorer som är kopplade till personens hjärta, cirkulation, blodtryck och andning.

Den typ av svimningsattack som beskrivs här är den vanligaste och kan hända när som helst till annars friska människor.

Vad triggar svimning?

Saker som utlöser svimning inkluderar stressiga situationer, spänning och smärta.

Detta kan inkludera att besöka läkaren för ett blodprov eller att vara i ett överhettat eller överfullt rum.

Svimning uppträder vanligtvis i samband med både fysisk och psykisk belastning, och speciellt om en person inte känns bra att börja med.

Svimning kan uppstå plötsligt och oväntat. Ofta går allting svart. Personen blir då blek, börjar svettas och kanske känner sig sjuk. Det kan hända när du står, sitter ner eller om man står upp för fort.

Vad ska man göra om någon känner sig svag

Vanligtvis har folk en aning om att de kommer att svimma och kan varna människor runt dem.

Om du vet att någon kommer att svimma, eller misstänker att det kommer att hända, hjälp personen att ligga, helst med huvudet lågt och benen uppåt. Detta hjälper blodflödet tillbaka till hjärnan. Försök aldrig få dem upp, eftersom det bara kommer att göra problemet värre.

Om de blir medvetslös tar det sällan mer än några minuter att återfå medvetandet helt, även om armarna och benen fortfarande kan känna sig svaga. Om en person försöker gå upp för fort, kan de känna sig yr och kanske till och med svimma igen.

Om en person känner sig svag och inte kan ligga ner, borde de sitta istället och sätta huvudet mellan knäna. En vän borde hålla personens hand bakom huvudet och tryck nedåt.

Samtidigt ska den person som känner sig svag trycka huvudet uppåt. Detta gör blodflödet till hjärnan, minskar symtomen och minskar risken för svimning.

Hur man undviker svimning

Människor som svimmade lätt bör uppmärksamma de situationer som utlöser deras svimningsattacker. Om du tror att du kommer att svimma, varna människor runt dig så att de kan vara förberedda för vad som kan hända. Svimningsattacker är normalt korta.

Om en person är medvetslös i mer än ett eller två minuter utan några tecken på att återfå medvetandet kan ytterligare hjälpmedel behövas.

För någon omedveten person är det säkraste stället att placera dem i "återhämtning" -positionen - på sin sida med hakan upp något så att de kan andas lätt. Bo med en omedveten person tills de återhämtar sig, eller hjälp kommer, om möjligt.

Andra läser också:

Stressfulla situationer: varför blir vi stressade?

Första hjälpen: varför lära sig första hjälpen?

Baserat på en text av Dr Per Grinsted, konsult

Läkares Råd