värk och smärtor

Motion för någon med reumatoid artrit


värk och smärtor Motion för någon med reumatoid artrit

Lär dig mer om Psoriasisartrit (Juli 2019).

Anonim

Fråga

Min konsult har diagnostiserat reumatoid artrit (RA) och behandlar därför med medicinering.

Jag håller på att försöka förlora lite vikt och skulle vilja veta vilken typ av övning som skulle vara mest fördelaktigt utan att förvärra min RA.

Jag har ont i nacken, händer och fötter.

Jag skulle vilja använda en träningscykel eller hemma gym och behöver veta om den här typen av träning skulle vara lämplig.

Svar

Mycket beror på hur aktiv din reumatoid artrit är för närvarande och hur mycket svullnad och styvhet du har.

Du tar en ganska potent cocktail av anti-reumatisk medicin, vilket tyder på att du ska vara försiktig med den typ av aktivitet du njuter av.

Förutom att gå ner i vikt är övningar avgörande för välbefinnande hos artritister eftersom de mobiliserar leder och stärker musklerna.

Idealt sett kommer en utbildad fysioterapeut att visa dig rätt behandling att följa hemma i din egen situation.

Du får bäst resultat genom att hålla ett dagbokskort där de övningar som gjorts och hur mycket vikt som lyfts av benet till exempel spelas in.

Några övningar, säg för nacke, axel, bälte och ryggrad är postural, medan andra är avsedda att mobilisera specifika leder som handleder och anklar.

För att hålla en belastning på lederna till ett minimum, är den bästa träningen verkligen en aktivitet i en varm hydroterapipool som kan minska muskelspasmen och den gemensamma styvheten.

I vissa fall kan flyttbara splinter vara till stor hjälp för att minska smärta i händer och handleder. Användningen av insoles och speciella kirurgiska skor kan hjälpa till att lindra smärta i fötterna.

Om din artrit är begränsad till fötter, händer och nacke, kan du fortfarande använda en träningscykel eftersom knäna ofta är opåverkade i reumatoid artrit, men du behöver fortfarande söka vägledning med detta.

Försök som regel inte att arbeta genom smärtan. När det gör ont, säger din kropp att du gör för mycket och om obehaget varar i mer än en timme efter träning, har du överdriven det.

Också någon övning som orsakar svullnad i de drabbade lederna är skadlig. Använd värme och smärtstillande medel före träning och ispackningar efteråt.

Om din artrit blossar upp kan du behöva vila i sängen, men även då bör alla leder fästas genom sitt rörelseområde för att förhindra att de förstyras.

Gör ett avtal med din sjukgymnast så snart som möjligt.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd