hud och hår

Epiduo gel (adapalen och bensoylperoxid): en aknebehandling


hud och hår Epiduo gel (adapalen och bensoylperoxid): en aknebehandling
Anonim

Vad används Epiduo gel för?

Epiduo gel är en behandling för mild till måttlig akne.

Hur fungerar Epiduo gel?

Epiduo gel innehåller två aktiva beståndsdelar, adapalen 0, 1% och bensoylperoxid 2, 5%.

Adapalen är ett retinoidmedicin som ökar omsättningen av hudceller. Benzoylperoxid är en keratolytisk som bryter ner keratin, ett protein som ingår i hudstrukturen. Båda dessa ingredienser ökar den naturliga exfoliering av hudens ytskikt och hjälper till att blockera porerna och talgkörtlarna (körtlarna som producerar talg, hudens naturliga olja), vilket gör att talgflugan kan fly. De minskar bildandet av blackheads och fläckar.

Adapalen har också en antiinflammatorisk effekt, vilket reducerar rodnad och svullnad i huden, medan bensoylperoxid också dödar bakterierna i samband med att orsaka akne, Propionebacterium acnes. Denna vanliga typ av bakterier matar på talg och producerar avfallsprodukter och fettsyror som irriterar talgkörtlarna, vilket gör att de blir inflammerade och orsakar fläckar. Benzoylperoxid reducerar antalet bakterier på huden.

Hur lång tid tar det för Epiduo att arbeta?

Även om det börjar fungera direkt och vissa människor börjar se resultat efter ett par veckor, kommer de flesta att behöva använda Epiduo i minst ett par månader innan deras akne förbättras.

Viktiga fakta om Epiduo gel

 • Epiduo är endast tillgängligt på recept.
 • Epiduo är lämplig för de flesta men får inte användas av gravida kvinnor eller barn under 9 år.
 • Du kan använda Epiduo på ditt ansikte, rygg eller bröst.
 • Applicera Epiduo tunt på hela området där du får akne en gång om dagen innan du lägger dig.
 • Skydda behandlade områden av huden från solljus med solkrämer eller kläder när du använder Epiduo, även på en klar men grumlig dag. Använd inte solstolar eller solstrålar.
 • De vanligaste biverkningarna är en mild brännande känsla, rodnad, torrhet och skalning av de behandlade hudområdena.
 • Epiduo kan bleka hår och färgade tyger, inklusive kläder, handdukar och sängkläder. Var försiktig så att du undviker att få gelén på dessa material.

Hur man behandlar akne i etnisk hud

Vem ska inte använda Epiduo gel?

Epiduo kan användas av de flesta. Det är dock inte lämpligt om du har svår akne som påverkar stora hudområden, eller för:

 • Barn under 9 år.
 • Kvinnor som är gravida eller försöker bli gravid. Epiduo kan vara skadligt för en utvecklande baby så att du borde använda effektivt preventivmedel för att undvika att bli gravid när du använder den. Sluta använda Epiduo om du tror att du kan vara gravid.
 • Personer som är allergiska mot någon av ingredienserna.

Kan jag använda Epiduo vid amning?

Epiduo kan användas av kvinnor som ammar, så länge som din läkare håller med. Undvik att applicera det på bröstet, så att ditt barn inte kommer i kontakt med det.

Vad det känns som att ha vuxen akne

Hur använder jag Epiduo gel?

Epiduo gel ska appliceras tunt en gång om dagen innan du lägger dig.

Rengör och torka huden noga innan du applicerar Epiduo. Använd en mild rengöring och klappa istället för att gnugga huden torr. Använd rena fingertoppar, använd tillräckligt med Epiduo för att täcka det aknea området (till exempel hela ansiktet, inte bara enskilda fläckar eller pormaskar). Tvätta sedan dina händer.

Applicera inte Epiduo på brutna, solbränna eller känsliga hudområden eller hud som påverkas av eksem. Ta också hand om att undvika att få det på ögonlocken eller läpparna, i ögonen, näsan eller munnen. Om du av misstag får gelén på dessa områden, tvätta den med varmt vatten.

Om du vill applicera fuktgivare eller kosmetika, vänta tills Epiduo har absorberats i huden.

Det rätta sättet att fuktar akne utsatt hud

Applicera inte Epiduo mer än en gång om dagen; Det gör det inte mer effektivt eller fungerar snabbare. Det kan också göra huden mycket röd, irriterad eller skalig.

Vad är biverkningarna av Epiduo gel?

Läkemedel och deras eventuella biverkningar kan påverka människor på olika sätt. Följande är några av de biverkningar som kan vara associerade med Epiduo gel. Bara för att en biverkning anges här betyder det inte att alla som använder denna aknebehandling kommer att uppleva det eller någon biverkning.

Vanliga biverkningar (påverkar mellan 1 av 10 och 1 av 100 personer)

 • Brännande känsla.
 • Hudirritation.
 • Rödhet i huden.
 • Torr eller peeling hud.
 • Kontaktdermatit.

Dessa tenderar att förbättras efter två till fyra veckor, eftersom din hud blir van vid behandlingen. Du kan använda en oljig fuktkräm för att hjälpa till med torrhet. Om din hud blir mycket irriterad, använd Epiduo mindre ofta eller sluta använda den tillfälligt. Om irritationen är svårare eller inte blir bättre bör du sluta använda Epiduo helt och kontakta din läkare.

Mindre vanliga biverkningar (påverkar mellan 1 av 100 och 1 av 1000 personer)

 • Klåda.
 • Solbränna.

Läs bipacksedeln som kommer med läkemedlet eller tala med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal om du vill ha mer information om eventuella biverkningar av Epiduo. Om du tror att du har upplevt en bieffekt visste du att du kan rapportera det här med hjälp av den gula kortwebbsidan?

Kan jag använda Epiduo gel med andra läkemedel?

Tala om för din läkare eller apotekspersonal vilka läkemedel du redan använder, inklusive de som köpts utan recept och växtbaserade läkemedel, innan du börjar använda Epiduo. På samma sätt är det en bra idé att kolla med din läkare eller apotek innan du använder några nya läkemedel med Epiduo, för att säkerställa att kombinationen är säker.

Använd inte andra retinoider eller produkter som innehåller bensoylperoxid medan du använder Epiduo-gel.

Det är bäst att undvika att använda skurmedel som salicylsyra eller glykolsyra, slipmedel, starka torkmedel eller akneprodukter som innehåller alkohol eller astringenter medan du använder Epiduo, eftersom dessa sannolikt kommer att ha en additiv torkning eller irriterande effekt på huden.

Behandlingar för akne

Senast uppdaterad: 19.07.2018

Läkares Råd