hud och hår

Epadermkräm och salva


hud och hår Epadermkräm och salva
Anonim

Vad används Epaderm för?

  • Torra hudförhållanden, t.ex. eksem.

Hur fungerar Epaderm?

Epadermkräm och salva är moisturisers som innehåller en blandning av gul mjuk paraffin, flytande paraffin och emulgerande vax. De arbetar genom att ge ett lager av olja på ytan av huden för att förhindra att vatten avdunstar från hudytan.

Torr hud beror på brist på vatten i det yttre skiktet av hudceller som kallas stratum corneum. När detta skikt blir uttorkat förlorar det sin flexibilitet och blir knäckt, skalig och ibland kliande. Stratum corneum innehåller naturliga vattenhaltiga ämnen som behåller vatten som sipprar upp från de djupare skikten av huden. Vattnet hålls normalt i stratum corneum genom en ytfilm av naturlig olja (sebum) och nedbrutna hudceller, vilket saktar avdunstning av vatten från hudytan.

Huden torkar ut när för mycket vatten avdunstar från ytan. Det ökar när vi blir äldre och blir värre genom att tvätta, eftersom varmt vatten och tvål tar bort lagret av naturlig olja på hudytan.

Fuktgivare hjälper till torra hudförhållanden, särskilt eksem och dermatit, som förvärras när huden får torka ut. Används regelbundet de hjälper till att återställa hudens jämnhet, mjukhet och flexibilitet genom att hjälpa huden att behålla fukt. De bör appliceras ofta för att förhindra att huden torkar ut.

Epadermkräm och salva kan också användas i stället för tvål när det tvättas för att förhindra torkning av huden och som ett fuktgivande badadditiv. Efter tvättning ska huden pattas snarare än gnidas torr för att undvika att gnugga oljan från huden.

Under sådana förhållanden som eksem, använder en fuktighetskräm regelbundet, även när huden har förbättrats, kan det förhindra att det här tillståndet blåses upp.

Viktig information om Epaderm

  • Epadermkräm och salva är endast avsedda för utvändig användning på huden.
  • Om du använder Epaderm i badet eller duschen, var försiktig så att du undviker att glida, särskilt när du kommer in eller ut, eftersom produkten kan göra badet / duschen mer glatt än vanligt.
  • Håll dig borta från potentiella brandkällor, t.ex. tända cigaretter eller gas eller elektriska bränder eller spisar när du använder Epaderm. Parafin är mycket brandfarlig och förband, bandage, kläder, sängkläder, handdukar eller andra tyger som har varit i kontakt med denna fuktighetskrets kan lätt antändas med en öppen flamma eller en cigarett, särskilt om stora mängder av produkten har använts eller tyg eller förband har blivit blötläggt med fuktkräm. Du får inte röka eller använda öppen eld medan denna produkt är i kontakt med dina kläder, dressing eller bandage. Du bör regelbundet (helst dagligen) ändra sängkläder och kläder som har blivit impregnerade med Epaderm. Du bör också vara försiktig med att se till att paraffin inte suger in i stolar, sittplatser eller andra möbler på grund av eventuell brandrisk.

Epaderm ska inte användas i

  • Känd känslighet eller allergi mot någon ingrediens.

Detta läkemedel ska inte användas om du är allergisk mot någon av dess beståndsdelar. Vänligen informera din läkare eller apotekspersonal om du tidigare har haft en sådan allergi.

Om du känner att du har upplevt en allergisk reaktion, sluta använda detta läkemedel och omedelbart informera din läkare eller apotekspersonal.

Graviditet och amning

Vissa läkemedel ska inte användas under graviditet eller amning. Andra läkemedel kan dock användas säkert vid graviditet eller amning, vilket ger fördelarna för mamman uppväger riskerna för det ofödda barnet. Informera alltid din läkare om du är gravid eller planerar en graviditet innan du använder något läkemedel.

  • Det finns inga kända skadliga effekter när detta läkemedel används av gravida eller ammande mödrar.

Eventuella biverkningar av Epaderm

Läkemedel och deras eventuella biverkningar kan påverka olika personer på olika sätt. Följande är några av de biverkningar som är kända för att vara associerade med detta läkemedel. Bara för att en biverkning anges här betyder det inte att alla som använder detta läkemedel kommer att uppleva det eller någon biverkning.

  • Hudirritation hos personer som är överkänsliga mot någon av ingredienserna.

Biverkningarna som anges ovan kanske inte innehåller alla biverkningar som rapporterats av läkemedels tillverkaren.

För mer information om eventuella andra risker som är förknippade med detta läkemedel, läs informationen som lämnats med läkemedlet eller kontakta din läkare eller apotekspersonal.

Hur kan Epaderm påverka andra läkemedel?

Genom utjämning och mjukgöring kan hudens fuktgivare öka absorptionen av andra läkemedel som appliceras på huden. Detta är användbart vid tillstånd som eksem eftersom det förbättrar förmågan hos andra läkemedel, såsom kortikosteroidkrämer, att tränga in i huden och minska inflammation.

Om du använder medicinska krämer, salvor eller lotioner, inklusive aktuella kortikosteroider, bör du dock inte applicera dem omedelbart efter användning av denna fuktkräm, eftersom det kan späda dem och göra dem mindre effektiva. Du bör helst lämna minst 30 minuter efter att du använt denna fuktkräm innan du applicerar olika krämer, salvor eller lotioner.

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ingredienser

  • Hydromol salva.

Vidare läsning

För bakgrundsinformation om våra medicinblad, inklusive referenser som används för att producera dem, klicka här.

Läkares Råd