välbefinnande

Åtta av tio patienter slog melanom hudcancer

välbefinnande Åtta av tio patienter slog melanom hudcancer
Anonim

Mer än fyra femtedelar av människor som diagnostiserats med malignt melanom, den dödligaste typen av hudcancer, överlever nu sjukdomen, en ny rapport har avslöjat.

Detta signalerar en stor förbättring av överlevnadsgraden sedan början av 1970-talet, då bara hälften av melanompatienterna överlevde i minst tio år.

Siffror som släpptes av Cancer Research UK visar att tioårsöverlevnad för melanom har ökat till 80 procent hos män och 90 procent hos kvinnor, till stor del tack vare förbättringar av behandling, tidig diagnos och symtommedvetenhet.

Professor Richard Marais, chef för välgörenhetsinstitutet Paterson Institute for Cancer Research i Manchester, sa: "Fler och fler människor slår hudcancer men vi kan inte sluta där och vi måste utveckla bättre behandlingar för de två av tio där saker inte Det ser inte så bra ut.

Dr Harpal Kumar, chef för Cancer Research UK, noterade att hudcancer är en av de snabbast stigande cancrarna i Storbritannien, förmodligen som ett resultat av brittters solbadvanor och förkärlek för billiga paketresor.

"Det är viktigt att lära känna din hud och om du märker någonting ovanligt, till exempel en förändring av en mol eller ett fläck som fortfarande inte har läkt sig efter några veckor, så ta det ut av din läkare, " rådde han.

Se Cancer Research UK (2013) Cancerstatistikrapport: Hudcancer - Storbritannien

Läkares Råd