välbefinnande

Att äta kolhydrater till frukost kan göra dig menare, föreslår en ny studie


välbefinnande Att äta kolhydrater till frukost kan göra dig menare, föreslår en ny studie
Anonim

Vi vet alla att frukost är dagens viktigaste måltid, eftersom det spelar en viktig roll för att hålla din energi och koncentrationsnivåer stabil. Ny forskning tyder dock på att vår morgonmåltid också kan påverka vår personlighet och hur vi beter sig mot andra - vilket tyder på att högkolab frukostar gör oss mindre toleranta och potentiellt mer aggressiva.

För att ta reda på hur låga carb dieter kan påverka individuellt beteende, kom en grupp forskare på det "ultimata spelet" för att bedöma volontärer. Detta är vad de hittade

.

Forskningen

För att börja, frågade laget 87 personer vad de hade haft till frukost den morgonen innan de bad dem att spela ett monopoliskt spel.

I ultimatumspelen får din partner lite pengar och de bestämmer hur mycket som ska delas med dig. Om du accepterar erbjudandet får du alla pengar. Men avvisa det, och alla går hemma tomt.

Även om man i teorin alltid bör acceptera erbjudanden (för att ens en liten summa är bättre än ingenting), så var det inte i praktiken. Av denna första grupp var 76% av dem som hade ätit en lågkarbonmjölle sannolikt att acceptera låga erbjudanden, jämfört med 47% av högkarbongruppen.

Forskarna frågade då ytterligare 24 personer att komma in för en frukost som består av antingen bröd, sylt och fruktjuice (högkarbid) eller skinka, ost och mjölk (lågkarbonat). Efter flera omgångar av spelet och en frukostbyte på andra dagen blev det åter slutsatsen att personer som åt lågkolbens frukostar var mer förlåtande - accepterade cirka 40% av låga erbjudanden jämfört med 31% efter en hög carb måltid.

Författarna hävdar att de har visat näringsnivån i maten att "akut inverka på våra sociala beslut". Rapporten lyder:

"Våra resultat lyfter fram det nya livsmedelsintresset. Det ger nya perspektiv på problem som antisocialt beteende och det globala problemet med dålig näring. Det senare kan inte bara få negativa konsekvenser för den fysiska hälsan utan också för socialt Med den bakgrunden kan populära dieter - som till exempel lågkarb dieter - behandlas med försiktighet. "

Vetenskapen

I allmänhet tenderar folk som deltar i en lågkarbo diet att öka sitt intag av protein, vilket i sin tur ökade halterna av hormondopamin. Blodprover som tagits från lågkarbongrupperna visade att denna ökning av dopamin (och dess föregångare, tyrosin) korrelerade med förlåtande beteende. Detta kan ha något att göra med att dopamin är inblandad i signalerande belöning - kanske människor med högre basnivå dopaminnivåer från deras frukost hittade en lägre summa pengar mer tillfredsställande (och, genom association, givande) än deras högkarbon-motsvarigheter.

Författarna föreslog också att ett lägre kolhydratintag skulle kunna få människor att ersätta aggression för rationalitet, eftersom att acceptera lägre erbjudanden är faktiskt en mer ekonomiskt sund rörelse. Det är emellertid klart att mer forskning behöver göras för att bedöma hur dessa kostvariationer kan påverka andra typer av beteenden. Bahador Bahrami från University College London säger:

"Det här är en mycket specifik sond för mänsklig kostnadseffektivanalys. Vi behöver samma som visas i ett antal andra sociala beslut."

Forskare som arbetar med denna studie hänvisade till tidigare forskning som visar att domare är mindre benägna att godkänna fångar för parole före lunch som ett annat exempel på hur dopaminnivåer kan påverka beteendet.

Studien genomfördes vid Lubeck University i Tyskland och publicerades i Proceedings of National Academy of Sciences.

Läkares Råd