välbefinnande

Änder kan få fågelinfluensa till Storbritannien


välbefinnande Änder kan få fågelinfluensa till Storbritannien
Anonim

Vilda ankor kan gnista fågelinfluensan i Storbritannien genom att överföra viruset till hushållsfåglar, har en expert sagt.

Dr Rob McCracken från den brittiska veterinärföreningen berättade i dagsprogrammet att ankor var fåglarna som troligen skulle överföra viruset till hushållsfåglar innan det kunde upptäckas eftersom de inte visade några symtom på sjukdomen.

Han sa att fria fjäderfä i Storbritannien gav en "stor risk" eftersom de lätt kunde komma i kontakt med vilda ankor som har migrerat genom Kroatien, Rumänien och Turkiet.

I Turkiet har 15 fall av fågelinfluensan hittills bekräftats och tre barn har dött av sjukdomen.

Den dödliga H5N1-stammen av viruset har hittats hos fåglar i 19 av Turkiet 81 provinser.

Dr McCracken sade att även om chanserna att Storbritanniens fjäderfän smittades var smala, hade regeringen rätt att säga att fåglarna eventuellt måste hållas inomhus.

Han sa också att flyttande ankor sannolikt landade på vattendrag och underrättade att hushållsfåglar hålls borta från sådana områden där det fanns stor risk för kontakt med vilda fåglar.

Han sa: "Jag tror att vi i stor utsträckning har alla förväntningar om att det kommer att finnas väldigt liten möjlighet att viruset kommer till vårt hushållsfjäderfä.

"Regeringen tror jag är helt rätt i det här med att säga att när tiden kommer kommer fåglarna att flyttas inomhus och anledningen till att vi inte gör det tidigare är att det finns ett antal gårdar, ett ganska stort antal fria gårdar har inte faciliteter för att innehålla fåglarna 24 timmar om dagen, varje dag. "

Han betonade att omedelbar åtgärd inte behövde tas men att när hotet var från viruset var överhängande, skulle fåglar behöva flyttas inuti.

"Låt oss komma ihåg att detta inte är ett virus som kommer att sprida sig från gård till gård i vägen, på sättet som mul- och klövsjuka gjorde", sa han.

© Adfero Ltd

Läkares Råd