välbefinnande

Ritningstest kan förutsäga risk för att dö efter första stroke


välbefinnande Ritningstest kan förutsäga risk för att dö efter första stroke
Anonim

Ett enkelt ritningstest kan hjälpa till att förutsäga individernas risk att dö efter en första stroke, har forskare sagt.

Forskare vid Uppsala universitet i Sverige tittade på nästan 1000 män som hade deltagit i Uppsala longitudinella studie av vuxna män från 50 års ålder.

Ingen av männen hade upplevt stroke och alla genomgick bedömningar för att bestämma sin intellektuella kapacitet mellan 65 och 75 år.

En av provningarna kallades Trail Making Test (TMT), vilket kräver att deltagarna snabbt ritar pennlinjer mellan siffror eller bokstäver i stigande ordning.

Under de närmaste 14 åren hade 155 av männen en första stroke och 54 procent av dessa personer dog inom omkring 2, 5 år.

Forskarna fann att män som hade utfört sig sämre i TMT-ritningstestet var mer benägna att dö, även om kända riskfaktorer som äldre ålder och högt blodtryck hade beaktats.

Totalt sett hade män med de lägsta TMT-poängen en tredubbla risk för dödsfall jämfört med dem med högsta poäng.

Skriva i journalen BMJ Open, konstaterade studieförfattarna att TMT-tester "får inte bara användas som verktyg för att identifiera risken för stroke, men kan också betraktas som viktiga prediktorer för poststarkdödlighet".

Cirka 150.000 personer har stroke varje år i Storbritannien, enligt siffror från Stroke Association.

Läkares Råd