dental

Tandhygien - en andra åsikt


dental Tandhygien - en andra åsikt

Welcome To My World - Elvis Presley (Juli 2019).

Anonim

Tänderna och munnen är sårbara mot många sjukdomar och det finns mycket som kan gå fel som kan orsaka försämring av tänderna och leda till ohälsa. Så en liten ansträngning för att hålla tänderna och tandköttet i gott skick är en viktig investering för ditt långsiktiga välbefinnande.

Symtom som blödning eller smärtsamma tandkött eller tänder, dålig andedräkt (halitosis), dålig smak eller tömning av tänderna är alla tecken på att du måste spendera mer tid på dina tänder, med regelbunden borstning och tandtråd. De kan också behöva intensiv rengöring och aggressiva munhygienåtgärder från din tandläkare eller tandhygienist för att förhindra för tidig tennförlust samt andra hälsoproblem.

Utsatta grupper

Extra försiktighet behövs hos barn för att de ska växa upp med att lära sig goda tandvårdsvanor, vilket kommer att garantera starka friska tänder, men äldre, gravida kvinnor, personer med inlärningssvårigheter eller fysiska funktionshinder och andra med särskilda hälsoproblem måste också ta särskild försiktighet.

Lifestyle

Viktiga livsstilsfaktorer som hjälper till att hålla tänderna och tandköttet friska innehåller en välbalanserad diet och undviker tobak och för mycket alkohol.

Våra tänder kan skadas av ett ämne som kallas plack som bildar på dem - mängden plack är i överensstämmelse med mängden stärkelse, sockerföda livsmedel som konsumeras - så att de mer stärkelsefulla, söta livsmedelna konsumeras, ju mer den placken produceras.

Plack bildas av normala bakterier som lever i våra munnar. Dessa bakterier trivs på sockermat som täcker tänderna om de inte rengörs regelbundet. När bakterierna växer producerar de en vit film runt området av tänderna som gränsar till tandköttet. Detta är plack, och det innehåller syra som produceras av bakterierna, vilket skadar tandens emalj yta och orsakar förfall.

Raffinerat socker är det värsta för tänderna eftersom det är så lätt att smälta av orala bakterier, vilket orsakar en sur sura på tänderna. Socker från frukt och stärkelse kan emellertid vara mindre skadliga.

Snacking ger en konstant källa till näring för de orala bakterierna, och kan vara dålig för tänderna, speciellt om mellanmålen är sockerhaltiga. Så försök att begränsa äta till måltidstider så långt som möjligt och begränsa mellanmål.

Men några mellanmål är inte så dåliga. Hårda fibrösa livsmedel som äpplen har en mekanisk rengöringseffekt på tänderna och vissa livsmedel som ost eller sockerfritt tuggummi kan skydda mot förfall eftersom de ökar alkaliniteten och stimulerar saliv.

Fizzy drycker är sura och orsakar även erosion av tänderna emalj. Barn bör endast tillåtas kolsyrade drycker som enstaka behandling. Helst bör de ges ett halm, eftersom detta ger drycken till munnen och halsen, i stället för att låta det ligga runt tänderna. Fizzy drycker ska aldrig sättas i en baby eller småbarnsflaska eftersom den söta sura drycken då kan bada tänderna under långa perioder.

Fruktdrycker, som apelsinjuice, kan också vara söta och sura och kan leda till tandproblem på samma sätt - barn bör uppmuntras att dricka vanligt, icke kolsyrat vatten.

Vitaminer, kalcium och järn är viktiga för oral hälsa, så kött och mjölkprodukter är viktiga tillsammans med alla andra aspekter av en hälsosam balanserad diet. Tobak (om det är rökt eller tuggat) är välkänt för att främja oral cancer och kan leda till inflammation av tuggummi. För mycket alkohol är också dålig för oral hälsa och kopplad till mun och halscancer.

Det nuvarande sättet för tunga och läpppiercing kan också vara mycket skadligt för tänderna. Metallarbeten i och runt munnen kan orsaka små hårstråtsprickor som bildas i emaljytan, vilket leder till förfall. Mouth piercings undviks bäst.

Fördelar med god munhygien

En ren mun hjälper till att förhindra tandsjukdomar och slutligen förlust av dina naturliga tänder. Oavsett hur bra din kost och livsstil, klibbig plack ackumuleras på alla tänder som främjar tandköttssjukdomar. När tandköttet recede, byggs mer plack upp och tandköttssjukdomar förvärras.

Noggrann borstning av tänderna två gånger om dagen med fluorid tandkräm hjälper till att hålla plack under kontroll och kommer att göra det möjligt för tand att klara sig efter att ha attackerats med plackasyror.

Tänder kan också utrotas eller lösas bort, om du har sur mat och dryck för ofta. Sköljning av syrorna med vatten efter att ha ätit hjälper till att förhindra denna erosion.

Borsta tänderna ordentligt

Helst bör alla borsta tänderna två gånger om dagen med en mjukmedelsborste och en fluorid tandkräm. Borsten ska bytas ut när borstarna blir i form.

Borsten borde placeras mellan tänderna och tandköttet och borstar peka mot tandköttet med korta rörelser. Varje tand bör borstar runt om att borsten kan kännas på tandköttet, på tennans yttre och inre sidor.

En mild skrubb är bättre än att använda för mycket kraft och eftersom små barn inte kan borsta ordentligt tills de är ungefär sju eller åtta, borsta tänderna själv och lära dem tekniken ordentligt.

En elektrisk tandborste är bäst eftersom den är effektivare och många borstar inte tillräckligt länge med en manuell borste.

tandtråd

Tandtråd hjälper till att rengöra små partiklar av mat och plack som sitter mellan tänderna och bör användas en gång om dagen före borstning, helst på kvällen. Om din tandläkare eller hygienist har sagt att du behöver flossar, kommer de nästan säkert att visa dig hur man gör det. Du kommer nog att behöva träna framför en spegel.

Använd en floss ca 8 cm lång. Vik ihop ändarna runt mellanfingrarna på varje hand och lämna två till tre tum mellan fingret och tummen. Dra sedan försiktigt flossen mellan två tänder och lägg den runt en tand bredvid tandköttet med fingrarna. Flossen flyttas sedan mellan tänderna flera gånger. Detta upprepas sedan för varje tand. Barn behöver inte använda floss.

Fluorid

Fluorid är ett naturligt förekommande mineral som är effektivt för att skydda tänder mot sönderfall. När tänderna först börjar sönderfalla, hjälper mineraler i saliv att reparera tänderna, men bearbetningsprocessen kräver att fluor fungerar korrekt.

I några områden i Storbritannien finns fluor i vattenförsörjningen, men de flesta behöver det från tandkräm. De flesta förpackningar kommer att berätta hur många delar per fluor fluor som tandkrämen innehåller, uppmätt i ppm - 500ppm är en låg nivå, 1000 till 1500ppm är en hög nivå.

En tandkräm med låg fluoriddos bör användas för barn under sju, eftersom höga doser fluor kan orsaka vita eller bruna fläckar att fläcka ytan på nyutvecklade tänder. Så barn måste undvika för mycket fluor medan deras permanenta tänder fortfarande bildas. Hjälp därför barn upp till sju år att rengöra sina tänder, använd rätt slags pasta, undvik dem att svälja tandkräm och använd endast en ärtstorlek på deras pensel.

Extra fluoride tabletter eller droppar rekommenderas vanligtvis endast för personer med mycket dåligt förfall eller som har en sjukdom som gör det särskilt viktigt att undvika tandproblem. Tala med din tandläkare innan du använder dem.

Förebyggande är nyckeln

Eftersom åren går tänderna och tandköttet kommer under attack och förfall och tänderosion är i viss mån oundviklig. Men processen kan i stor utsträckning förebyggas eller undvikas genom regelbunden uppmärksamhet på oral hygien, inklusive kontroller hos tandläkaren och hygienisten.

Några minuter varje dag kan spara obehagliga, oattraktiva och ohälsosamma konsekvenser i framtida år.

Andra läser också:

Tandvärk: har du ont och kan inte koncentrera sig på någonting?

Dålig andedräkt (pinsamt problem): Vad gör andan lukt?

Gumsjukdom: vem är mest utsatta för risker?

Baserat på en text av Dr Hilary Jones, GP

Läkares Råd