äta nyttigt

Kan Nutella * verkligen * orsaka cancer?

äta nyttigt Kan Nutella * verkligen * orsaka cancer?
Anonim

De nyhetsrapporter som föreslog Nutella skulle kunna läggas till den långa listan av goda matar som orsakar cancer verkade som ett grymt skämt när vi läser rubrikerna i början av januari. Men var kom denna panik från? Och var det någon sanning bakom de rapporterade fordringarna? Efter en anfall av blandade reaktioner, tittade vi på fakta ...

palmolja

Först och främst är det faktiskt bara en enda ingrediens i Nutella som orsakar allt problem: palmolja. Eller, om vi ska bli riktigt tekniska, en grupp potentiellt skadliga ämnen som produceras när palmolja värms upp vid mycket höga temperaturer.

Hela shebang började faktiskt tillbaka i maj, när Italiens största stormarknadskedja, Coop, började avlägsna 200 av sina egna märkesvaror från hyllor efter en åsikt som släpptes av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) om att föroreningar som skapas när palmolja raffineras är cancerframkallande. Nutella var inte bland produkterna borttagna.

Nyheter som #Nutella har dragits från hyllor i Italien är helt FALKT: vissa återförsäljare marknadsför produkter som innehåller palmolja. Det är det

- Nutella () 13 januari 2017

EFSA tittade på tre ämnen härrörande från glykodil, som finns i vegetabiliska oljor. De är glycidylfettsyraestrar (GE), 3-monokloropropandiol (3-MCPD) och 2-monokloropropandiol (2-MCPD). De finns inte i råoljorna men produceras när oljorna raffineras vid höga temperaturer på cirka 200 grader celsius, vilket är en rutinmässig praxis när man gör bearbetade livsmedel.

Efter att ha granskat tidigare vetenskapliga studier fann EFSA att upprepad exponering för GE ökar incidensen av tumörer hos råttor och möss och skulle sannolikt vara särskilt skadlig för barn, medan 3-MCPD visade sig vara giftigt för djurens njurar och innebar risker för hanen reproduktionssystem. När det gällde 2-MCPD drogs slutsatsen att det inte finns tillräckligt med data för att göra en tillförlitlig bedömning av dess hälsoeffekter.

Så var passar Nutella in?

Sedan dess har Nutella tagit fallet för palmolja på grund av sin status som ett ikoniskt varumärke - särskilt i Italien. I betänkandet nämns nämligen inte namnet "chokladspridningar och liknande" tillsammans med "stekta eller bakade potatisprodukter" (tänkta chips) och "stekt eller grillat kött" som potentiella behållare av de så kallade riskabla produkterna.

Ferrero - tillverkarna av Nutella - har dock stått vid deras flaggskeppsprodukt, vilket utgör cirka en femtedel av försäljningen. Talar mot cancer "skrämma" i början av januari, sade en talesman för konfektyrfirman:

"Konsumenternas hälsa och säkerhet är en absolut och första prioritet" för företaget. "(The) EFSA har analyserat förekomsten av föroreningar i ett stort antal produkter och oljor som anger att förekomsten av föroreningar beror på de oljor och fetter som används samt de processer de utsätts för. Det är därför Ferrero noggrant väljer kvalitetsråvaror och tillämpar specifika industriprocesser som begränsar deras närvaro till miniminivåer, helt i linje med de parametrar som fastställts av EFSA. "

Utöver detta berättade Ferreros inköpschef Vincenzo Tapella Reuters att att göra Nutella utan palmolja skulle ge en "underlägsen ersättare" för den verkliga produkten.

Påstår att #Nutella kan ge dig cancer är oansvarigt och löjligt. Hälsa och säkerhet för konsumenterna är absolut prioriterade för oss.

- Nutella () 13 januari 2017

Vad kommer härnäst?

Sammantaget är det faktum att forskning fortfarande är i sin tidiga fas i kombination med att de flesta studier är baserade på djurförsök menar att det fortfarande finns en lång väg att gå innan vi måste börja panikas. Om du är orolig, ta det lugnt med att GE-nivåerna i palmoljor och fetter halverades mellan 2010 och 2015 på grund av frivilliga åtgärder som tagits av producenterna. Faktum är att Nutella webbplats läser:

"Vi är mycket uppmärksamma på behandlingsfasen (av palmolja) med hjälp av milda värmebehandlingar för att minimera utvecklingen av föroreningar. Föroreningar som härrör från värmebehandlingar är ämnen som kan uppstå i alla oljor och fetter när de utsätts Nutella är absolut en säker produkt och överensstämmer redan med de nya tröskelvärden som rekommenderas av EFSA (Europeiska byrån för livsmedelssäkerhet). Vi välkomnar detta EFSA-initiativ: hälsa och säkerhet är alltid vår prioritet. "

Att röra huvudorsaken från denna studie - GE: s effekter på små barn - sade en talesman från Storbritanniens Food Standards Agency (FSA) att det redan arbetade med livsmedelsindustrin för att minska nivåerna av både glycidylestrar och raffinerade oljor hos spädbarn formel.

Så, förslaget att Nutella kan orsaka cancer verkar vara falskt. När det gäller resten av oss, tills ytterligare forskning undersöks och bevis finns, är det helt enkelt ett fall att äta denna läckra behandling sparsamt (på grund av dess socker, fett och kaloriantal!) Och hålla fast vid en hälsosam, balanserad diet.

Om du är oroad över miljöpåverkan av palmolja, läs Rainforest Foundations vägledning för att göra bättre val i snabbköpet.

Läkares Råd