hud och hår

Kan min psoriasis ha orsakats av stress?

hud och hår Kan min psoriasis ha orsakats av stress?
Anonim

Fråga

För en månad sedan började jag utveckla röda fläckar över hela kroppen och inklusive ben och fötter. Jag hörde en hudläkare och han diagnostiserade psoriasis.

Jag fick en andra åsikt och de tyckte att det var laven planus, men behandlingen som föreskrivs för det fungerade inte så jag slutade ta det.

Jag hörde en tredje hudläkare, som äntligen diagnostiserade psoriasis och sa att han inte visste vad som kan ha orsakat det. Behandlingen han gav mig var kortikosteroid via oral tablett och en kräm.

Vad kan ha orsakat det här problemet?

Jag har aldrig lider av något liknande, det finns inte antecedents i min familj och jag lever ett hälsosamt liv.

Det enda jag kan tänka orsakade är att under de senaste fyra månaderna har jag gått igenom en osäkerhetsprocess i mitt jobb.

Jag har ett ansvarstagande i ett stort multinationellt företag som har haft stora problem och är till försäljning.

I tiden har jag tittat på jobb och jag har utsetts till VD för en tysk multinationell.

Kan det vara så att stress, tryck och oro under dessa månader kan ha orsakat utbrottet?

Är också kortikosteroiden den enda behandlingen för psoriasis? Jag vet att kontinuerlig användning av dessa produkter inte rekommenderas.

Svar

Det är alltid svårt att ge råd om hudproblem utan att se dem, men om två hudläkare är överens om att du har psoriasis så är det mycket troligt att det är fallet.

Denna form av psoriasis där det finns små fläckar utbredd över kroppen kallas guttatpsoriasis och är annorlunda i utseende till den vanligare typen där det finns tjocka skaliga lappar på armbågar och knän.

Du frågar om stress kan vara en försvårande faktor och det är väl erkänt att detta är fallet. Det kan väl vara anledningen till att du har utvecklat villkoret nu.

Psoriasis är en genetisk störning som påverkar omkring 2 procent av befolkningen i varierande grad. Den är inte ärvt på ett förutsägbart sätt och kan hoppa över flera generationer och återkomma igen.

Jag misstänker att någon någonstans i din familj har haft det här, men det var för länge sedan eller de är för avlägsna en släkting för att du ska vara medveten om det.

När det gäller behandling är steroider en av de saker som kan ge en snabb lösning, men som du säger har de sina nackdelar. Vid långvarig användning kan starka steroidkrämer tunna och skada huden.

När de tas i munnen, i höga doser (över fem milligram per dag) i mer än några veckor kan de få besvärliga biverkningar inklusive viktökning, hudsträckning och effekter på blodtryck och glukosmetabolism.

Det finns några icke-steroida hudpreparat tillgängliga inklusive Dovonex, som trots att det är långsam att agera, är förmodligen det bästa runt just nu.

Ofta kommer guttatpsoriasis att lösa och gå bort så fort som det kom. Att lösa dina stressiga problem skulle utan tvekan hjälpa till med detta.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd