sexuell hälsa

Antikonceptionsimplantat


sexuell hälsa Antikonceptionsimplantat
Anonim

Vad är ett preventivimplantat?

Ett implantat är en liten stav - om längden på en match, men mer flexibel. Den sätts in under huden på din överarm, och det släpper ut ett hormon som hindrar dig från att bli gravid. Du borde kunna känna den med fingertoppen, som ligger strax under ytan på huden.

Varumärket Nexplanon används för närvarande i Storbritannien och arbetar i ungefär tre år. För många kvinnor är det en mycket tillfredsställande preventivmedel. Dess framgångsgrad ligger inte långt ifrån 100 procent. Och allvarliga biverkningar är ovanliga (se nedan), även om dina perioder kan störa.

Nexplanon innehåller ett progestogenhormon benämnt "etonorgestrel". Det är inte östrogen, så implantatet bär inte samma hälsorisker som p-piller gör.

Få det antikonceptiva implantat som sätts in av en expert

Under de senaste åren har det blivit klart att ett väldigt litet antal implantat har införts på fel ställe - ofta av läkare som inte riktigt vet vad de gör.

Det har förekommit fall där implantatet inte var där det borde ha varit beläget under kvinnans arm. När detta inträffar är det naturligtvis mycket troligt att kvinnan blir gravid. I andra fall lade doktorn apparaten för djupt och det har gått vilse någonstans i överarmens vävnader. I mycket sällsynta fall införs implantatet av misstag i ett blodkärl - och reser runt kroppen. Jag har faktiskt sett en alarmerande röntgen i bröstet som visar ett implantat som ligger i lungartären, nära hjärtat. En mycket mindre tröst är att om den vandrande enheten är någonstans i din arm eller resten av kroppen, är det förmodligen fortfarande frisättande hormon - och skyddar dig därför mot graviditet. Du kan få ett blodprov för att ta reda på om hormonet fortfarande produceras.

Om du väljer att få ett implantat, gå till en läkare som sätter dessa saker hela tiden - som ett dussin av dem i veckan. Du är lite osannolikt att hitta någon med den typen av kompetens i en allmänläkarmottagning. Så du behöver gå till en klinik där de sätter in dem regelbundet.

En alltmer populär enhet

För en hel del kvinnor är tanken på att ha ett preventivmedel implanterat under armen på din arm ganska attraktivt - även om det har skett flera tidningar "skrämmer" om implantatet genom åren (se nedan).

Varför blir den här enheten mer populär? Delvis på grund av det faktum att en gång den har blivit implanterad, med lycka kan du mer eller mindre glömma bort det. Du kan älska när du vill, utan att oroa dig för att ta piller eller köpa kondomer. Den brittiska allmänheten har också varit mest omedveten om det faktum att det har ökat officiellt tryck på brittiska läkare att förskriva detta och andra så kallade LARC-metoder (långverkande reversibla preventivmedel). Den allmänna tanken på myndigheterna är att det på lång sikt sparar pengar. Men du bör självklart se till att du väljer vad som är bäst för dig! Tryck inte på att ha en LARC-metod, till exempel implantatet, om du inte vill ha det.

Implantat och tonåringar

År 2015 blev några tidningar och välgörenhetsorganisationer upprörda vid en uppenbarelse att implantatet under de senaste fem åren hade givits till tusentals brittiska tjejer under 16 år.

Svar från läkare och hälsoförtroende var att sådana införanden endast gjordes i mycket ovanliga fall. Såvitt jag kan bestämma, ges implantat ibland till tjejer som leder ganska kaotiska livsstilar (ofta involverade droger) och som snabbt behöver något skydd mot graviditet. I sådana situationer skulle implantatet vanligtvis vara mycket lämpligare än pellet eller minipillen.

Hur fungerar implantat?

Implantat släpper ut ett hormon i blodet. Det hormonet förhindrar dig från ägglossning. Det förtorkar också slem i livmoderhalsen, vilket gör det svårt för spermier att komma igenom. Och det gör din livmoderfoder tunnare, så att graviditeten är mest osannolik.

Preventionella implantat användes först i stor skala tillbaka på 1990-talet. De fick en ganska dålig press, delvis för att de så ofta orsakade menstruationsproblem, dels för att vissa av dem fick läkare som inte hade någon riktig uppfattning om vad de gjorde. Som ett resultat av detta utvecklade vissa kvinnor smärta eller infektion på införingsplatsen.

Implantonet som användes i Storbritannien under de första åren av detta sekel kallades Implanon. Det bestod av en enda stång, som sattes in under huden, några tum över armbågen.

Stången innehöll hormonetonorgestrel. Detta är en av gruppen av kvinnliga hormoner som kallas "progestogener". Under 2010 drogs Implanon i Storbritannien av tillverkarna, som ersatte det med ett nytt varumärke som heter Nexplanon.

Det här är mycket likartat och innehåller också etonorgestrel, men innehåller dessutom en ingrediens (barium) som gör den synlig på röntgen och CT-skanningar - mycket användbar om den går vilse. För närvarande har väldigt få implantatanvändande kvinnor i Storbritannien fortfarande en Implanon-stång i sina armar. Om du har en chans att du fortfarande har en Implanon, kommer den att ha fått slut på hormonet nu.

Kan du få ett implantat bort om du inte gillar det?

Ja. Om du blir trött på implantatet - till exempel på grund av biverkningar (se nedan) - kan du få bort det. Samma sak gäller om du vill bli gravid. Avlägsnandet genomförs genom att injicera en liten lokal lokalbedövning i armen och sedan göra ett litet snitt genom vilket det avlägsnas. Men återigen bör du se till att läkaren (eller sjuksköterskan) som gör borttagningen har blivit korrekt utbildad för att göra det. Den genomsnittliga medicinen är inte kvalificerad att genomföra den ibland svåra uppgiften att ta ut ett implantat. Om du har problem med att hitta någon, ring till närmaste familjeplaneringsklinik för råd. Det finns nu "regionala centra" där svåra flyttningar kan göras.

Vänligen försök inte ta bort enheten själv.

Vilka är de långsiktiga konsekvenserna av att ha ett hormonimplantat?

Uppriktigt sagt vet vi inte. Implantat har bara inte varit tillräckligt länge för att någon ska få reda på det. Men de har nu varit anställda i över 20 år, utan katastrofala konsekvenser. Självklart hoppas det att användningen av dem inte leder till någon form av cancer. Visserligen vid skrivningstillfället har det inte blivit någon indikation på detta, men med en hormonprodukt måste det alltid finnas en chans att en långsiktig länk med (säg) bröstkarcinom. Behandlingsimplantat har givetvis biverkningar (se nedan). Men en bra sak är att om du stöter på problem med oönskade effekter, kan du få enheten att tas ut - och biverkningarna ska sluta nästan omedelbart. (Det här är en stor kontrast till preventivinsprutningen - eftersom en gång en jab är i, finns det inget som någon kan göra för att klara det.)

Vilka implantat är tillgängliga?

I Förenade kungariket är Implanon inte längre tillgänglig för införande, så det enda implantatet du kan få är Nexplanon. Det brukade dock finnas en annan, kallad Norplant, som bestod av sex matchstickliknande stavar - och som fungerade i fem år. Det drogs tillbaka 2001 (till stor del på grund av problem med biverkningar och rättstvister), och alla Norplant stavar borde verkligen ha tagits bort - för att de alla har gått ur hormon. Om du fortfarande har Norplant i armen, är det nästan säkert att du inte skyddar dig mot graviditeten längre. Du borde ha de sex stavarna borta när du kan. Det finns också ett implantat som heter Jadelle (även kallat Norplant II), som används i vissa länder - särskilt Bangladesh och Nya Zeeland. Det kan komma till Storbritannien i slutändan. I USA var fram till 2011 det enda licensierade implantatet Implanon. Men Nexplanon används nu allmänt.

Hur sätts implantatet in?

Den specialutbildade läkaren (eller sjuksköterskan) injicerar lite lokalbedövning i huden och trycker sedan in den lilla staven i, med hjälp av en speciell inserter. På grund av lokalbedövning bör du känna lite smärta. För närvarande är den rekommenderade insättningsplatsen den inre sidan av din vänstra övre arm (om du är högerhänt), ca 8 till 10 cm ovanför armbågen.

Ibland, under infästningen får en kvinna tinning eller smärta ner i armen. Detta är ett tecken på att enheten trycker på en nerv. Låt läkaren sluta omedelbart.

I allmänhet tar proceduren inte mer än fem minuter. Om du känner dig bra kan du gå hem omedelbart efteråt. Efter införandet får ungefär fyra procent av kvinnorna blåmärken, svullnad, rodnad eller ömhet i armen.

När kan jag få det gjort?

I allmänhet införs Nexplanon under de första fem dagarna efter starten av din period - främst för att du inte är gravid. Anordningen kan också sättas in kort efter födseln, med inläggningen brukar utföras när barnet är tre veckor gammalt.

Enheten stör inte amningen, men det är känt att en liten mängd hormon passerar in i bröstmjölken. Nexplanon kan också införas nästan omedelbart efter ett missfall eller en uppsägning.

Finns det någon som inte borde ha Nexplanon?

Ja. Du får inte ha en monterad om du upplever odiagnostiserad vaginal blödning, eller om du har svår leversjukdom eller lider av trombos. En historia av vissa typer av cancer gör Nexplanon oåtkomligt.

Det finns några andra medicinska tillstånd (inklusive gulsot och tidigare historia av "graviditetsklicka") som kan göra doktorn eller sjuksköterskan ovilliga att sätta i en Nexplanon. Hormonet i Nexplanon har också kopplats till cyster i äggstocken. Så om du har haft en cyst av äggstockar, är det kanske inte metoden för dig.

Mycket viktigt är att stora kvinnor kan upptäcka att Nexplanon inte är tillräckligt stark för att skydda dem mot graviditet. Om ditt kroppsindex är över 35kg / kvm kan läkare till exempel ge dig råd om att du inte ska lita på implantatet under det tredje användningsåret när det kan producera mindre hormon. Och om du är väldigt stor kan du inte alls använda den.

Reagerar / inblandar Nexplanon andra droger?

Ja: implantatets effektivitet kan minskas med vissa mediciner - särskilt de för tuberkulos, såsom rifampicin (Rifadin) och rifabutin (Mycobutin), och vissa läkemedel mot epilepsi, såsom fenytoin (Epanutin), karbamazepin (Tegretol), fenobarbital och primidon (Mysoline). Detsamma gäller för vissa läkemedel som används för att behandla HIV. Viktigast: Den populära örten Johannesjurt bör inte användas av kvinnor som har ett implantat eftersom örten minskar effektiviteten av preventivmedel.

Vad är biverkningarna av Nexplanon?

Det finns en hel del, en viktig som är frekvent eller långvarig vaginal blödning - vilket kan påverka en femtedel av alla användare.
Men vissa kvinnor får inga perioder - och kan faktiskt vara mycket nöjda med det. Andra kommer helt enkelt att ha oregelbundna perioder.

Andra möjliga biverkningar inkluderar:

  • Huvudvärk
  • Ställen
  • Viktökning
  • Ökad aptit
  • Ömhet i brösten
  • Yrsel
  • Depression
  • Humör förändras
  • Nervositet
  • Förändringar i nivå av sexuell lust (sällsynt).

För en fullständig förteckning, läs produktbladet eller tala med sjuksköterska eller läkare för familjeplanering.

Viktig anmärkning: Även om Nexplanon inte innehåller några östrogener, är det möjligt att enheten kan orsaka en något ökad förekomst av trombos. En mycket stor dansk studie publicerad i British Medical Journal 2012 visade att användningen av implantatet ökade chanserna att koagulera med en faktor 1, 4. Men för närvarande är betydelsen av detta ännu inte klart.

Summering

Nexplanon implantatet är en utmärkt preventivmedel för många kvinnor. Men det kan ha biverkningar (särskilt i dina perioder). Och du bör bara få den sätta in eller tas ut av en specialutbildad läkare eller sjuksköterska.

Andra läser också:

Preliminära injektioner: hur fungerar preventivmedel?

Antikonception - kemiska metoder: hur använder du dem?

P-piller: Är pillen säker?

Kvinnliga hormoner: från pubertet till graviditet.

Läkares Råd