graviditet och familj

Colic hos spädbarn


graviditet och familj Colic hos spädbarn
Anonim

Vad orsakar kolik?

Mellan 10 och 15 procent av alla barn får kolik. Läkare vet inte exakt vad som utlöser tillståndet. Det finns flera teorier, men läkare är inte överens om en enda orsak eller ens i en behandlingsrunda.

Colic är mer något som barn gör, snarare än ett problem de lider av. Det är en vanlig del av barnutveckling, även om det inte är trevligt för föräldrarna och kan vara svårt att klara av.

Den mest populära teorin är att barnets tarmar arbetar för hårt, vilket får dem att få en sorts kramper.

Men vissa läkare tror att kolik uppstår eftersom barnets tarmrörelser kan vara för långsamma, så att luften i tarmen gör tarmarna större och orsakar smärtan.

Andra tror att kolik har något att göra med att äta för fort, äta för mycket eller svälja för mycket luft utan burping. Det finns också en teori om att det finns en länk mellan kolik och huruvida moderen dricker kömmjölk.

Hur vet jag om mitt barn har kolik?

Dessa är flera tecken.

 • Barn gråter ofta ungefär samtidigt, ofta sent på eftermiddagen, och vanligtvis en eller två gånger om dagen.

Kom ihåg att kolik kanske inte är den enda orsaken till ditt barns obehag. Om din baby gråter hela tiden och inte kan tröstas, bör du först rådgöra med en läkare innan han bestämmer om han eller hon har kolik.

Villkor, såsom volvulus (när magan blir vridna), en vridd testikel, brok eller annan smärta, kan också göra ett barns gråta oupphörligt. Om du är osäker, fråga din läkare.

Kan en mors diet göra kolik värre?

Vissa läkare tror att om en baby är ammande och moderen äter mat som kan orsaka gas, kan detta orsaka kolik eller göra det värre.

Mat och dryck som producerar mycket gas inkluderar:

 • apelsinjuice
 • grönsaker, speciellt lök och kål
 • frukt, som äpplen och plommon
 • kryddstark mat
 • Produkter som innehåller koffein, som choklad, kaffe och te.

Experiment för att ta reda på vad som gör skillnad för ditt barns kolik. Det bästa är att lämna två dagar mellan varje förändring av kost så att du vet exakt vad som gör ditt barn bättre eller sämre.

Vad kan jag göra för att hjälpa mitt barn?

Det finns inget idiotiskt råd eftersom kolik inte är helt förstådd. Men det finns flera saker som föräldrar kan försöka.

 • Många barn med kolik lugnar sig om de rockas antingen i vagga, gungstol eller på knäet.
 • Vissa barn känner sig bättre om de bärs i en slinga i magen - kroppsvärmen och rörelsen kan hjälpa till.
 • Vissa barn känner sig trösta när de är inslagna i en filt eller hålls tätt.
 • Att massera ditt barns mage försiktigt kan hjälpa, för det är här där tarmarna ligger. Massage i en cirkel, flytta din hand från vänster till höger. Massera i den här riktningen kan lindra smärta genom att hjälpa barnet att passera vind.
 • Vissa föräldrar finner att deras barn tröttas av en bilresa.
 • En älskling kan ibland bli lurad av musik eller monotont ljud. Det kan hjälpa till att sjunga för ditt barn, vilket har den extra effekten att hjälpa dig att lugna dig också!

Det kan också hjälpa till att:

 • få ditt barn att dricka mjölken långsamt, kanske försöker en mindre spen om flaskan matas
 • burp din baby oftare
 • Sätt ditt barn rakt medan han eller hon äter (om det är tillräckligt gammalt)
 • prova en annan produkt, eller märke, om ditt barn dricker formel mjölk.

Känn ditt sätt, och om du behöver mer hjälp, fråga din hälsobesökare.

Hur hantera när ditt barn har kolik

När en bebis har kolik, vänder familjen livet upp och ner. Det är extremt stressigt och störande när ditt barn gråter i timmar och kan inte tröstas.

För första gången föräldrar i synnerhet kan det vara en chock och besvikelse att upptäcka att ditt nyfödda barn inte är den glädje du förväntade dig. Du kan också känna dig skyldig, även om du inte är orsaken till ditt barns kolik.

Det sägs lätt, men ditt barn är hälsosamt och kommer att växa ut kolik om några månader. Colic skadar inte ditt barns utveckling - i själva verket är barn med kolik faktiskt väldigt stimulerade!

Föräldrar bör också ta hand om sig själva under de svåra perioderna. Det kan vara nödvändigt för dig och din partner att vända sig, så att man kan vila medan den andra är vaken.

Du kan också behöva ringa på vänner eller familj som förstärkning. Det är bättre att be om hjälp än att bära dig ut helt på grund av utmaningen. Amning lider om mödrar blir över trött.

Det kan hjälpa till att prata med andra föräldrar, som har upplevt samma sak. Om du inte känner någon själv, be din hälsobesökare att få dig i kontakt med någon att chatta med.

Kom alltid ihåg: kolik är endast tillfällig. Det blir alltid bättre så småningom.

Andra läser också:

Amning eller formel?: Är det bra att använda formel?

Vitaminer, mineraler och kosttillskott: Vilka vitaminer vet vi om?

Allergitester: listade här är de vanligaste testerna inom dermatologi.

Baserat på en text av Christel Bech, sjuksköterska

Läkares Råd