välbefinnande

Kaffe kopplat till minskad risk för prostatacancer

välbefinnande Kaffe kopplat till minskad risk för prostatacancer
Anonim

Forskare hävdar att de har hittat en koppling mellan kaffekonsumtion och minskad risk för avancerad prostatacancer.

Medan det är för tidigt för läkare att börja ge råd till sina manliga patienter för att ta upp vanan med regelbunden kaffedryck, visade data som presenterades vid American Association for Cancer Research Frontiers i Cancer Prevention Research Conference en stark invers samband mellan kaffekonsumtion och risken för avancerade prostatacancer.

I studien ledd av Kathryn Wilson, en postdoktor i Channing Laboratory, Harvard Medical School och Harvard School of Public Health, fann forskare att män som drack mest kaffe hade en 60 procent lägre risk för aggressiv cancer än de som gjorde drick inte något kaffe.

"Kaffe har effekter på insulin- och glukosmetabolism samt könshormonnivåer, som alla spelar en roll i prostatacancer. Det var plausibelt att det kan finnas en koppling mellan kaffe och prostatacancer, säger Dr Wilson.

Detta är den första studien av sitt slag att se på både den övergripande risken för prostatacancer och risken för lokaliserad, avancerad och dödlig sjukdom.

"Få studier har tittat prospektivt på denna förening, och ingen har tittat på kaffe och specifika prostatacancerresultat", avslöjade Dr Wilson.

"Vi tittade specifikt på olika typer av prostatacancer, till exempel avancerade kontra lokala cancerformer eller högkvalitativa kontra låga cancerformer."

Men koffein i sig är inte nyckelfaktorn i den här föreningen, hävdade Dr Wilson. Forskarna är osäkra vilka komponenter i drycken som är viktigast, eftersom kaffe innehåller många biologiskt aktiva föreningar som antioxidanter och mineraler.

"Mycket få livsstilsfaktorer har konsekvent associerats med risken för prostatacancer, särskilt med risk för aggressiv sjukdom, så det skulle vara väldigt spännande om denna associering bekräftas i andra studier", säger Dr Wilson.

"Våra resultat tyder på att det inte finns någon anledning att sluta dricka kaffe utan bekymmer om prostatacancer."

Forskarna hoppas att denna förening också kan förbättra sin förståelse för biologin för prostatacancer och möjliga kemopreventionsåtgärder.

Läkares Råd