depression

Citalopram: användningar, dos, biverkningar och varumärkesinformation


depression Citalopram: användningar, dos, biverkningar och varumärkesinformation
Anonim

Vad används citalopram för?

Citalopram är ett antidepressivt läkemedel som ordineras för att behandla:

  • Depressiv sjukdom.
  • Panikstörningar inklusive rädsla för stora öppna ytor (agorafobi) eller folkmassor.

Hur fungerar citalopram?

Citalopramhydroklorid är en typ av antidepressiva läkemedel som kallas en selektiv serotoninåterupptagshämmare (SSRI). Det verkar genom att öka aktiviteten hos en neurotransmittor som kallas serotonin i hjärnan.

Neurotransmittorer är naturliga kroppskemikalier som fungerar som kemiska budbärare mellan nervcellerna. Serotonin är en neurotransmittor som är känd att vara involverad i att reglera känslor, humör och beteende bland annat. I depression och ångest är det en minskad mängd serotonin som frigörs från nervceller i hjärnan.

Citalopram verkar genom att stoppa serotonin som har frigjorts från att reabsorberas tillbaka till nervcellerna i hjärnan. Detta bidrar till att förlänga dess effekter och med tiden bidrar det till att lätta humör och lindra depression. Antidepressiva medel som citalopram har också visat sig vara effektiva för att lindra symtom på ångest, såsom panik och rädsla.

Citalopram kommer inte att förändra din personlighet eller få dig att känna dig omedelbart glad och avslappnad. Det fungerar över tid för att korrigera de kemiska förändringarna i din hjärna som har gjort dig deprimerad eller orolig och får dig att känna igen som ditt gamla själv.

Hur lång tid tar det för att citalopram ska fungera?

  • Det kan ta mellan två och fyra veckor för fördelarna med att citalopram ska dyka upp, så det är mycket viktigt att du fortsätter att ta det, även om det inte verkar som att göra stor skillnad i början.
  • Om du känner att din depression eller ångest har förvärrats, eller om du har några nödande tankar eller känslor om självmord eller skada dig själv under de första veckorna, eller till och med när som helst under behandling eller efter att du avslutat behandlingen, är det väldigt viktigt att prata med din läkare.

Vilka märken av citalopram är tillgängliga?

Citalopram är ett generiskt läkemedel. Det finns även under varumärket Cipramil.

  • Hur tar jag citalopram?
  • Vad ska jag veta innan du tar citalopram?
  • Vem ska inte ta citalopram?
  • Kan jag ta citalopram medan jag är gravid eller ammar?
  • Vad är de möjliga biverkningarna av citalopram?
  • Kan jag ta citalopram med andra läkemedel?

Senast uppdaterad: 20/04/2016

Läkares Råd