cancer

Kontrollera dig själv för testikelcancer

cancer Kontrollera dig själv för testikelcancer
Anonim

Varför självkontrollera?

Saker kan gå fel med dina testiklar långsamt, snabbt eller mycket snabbt.

Några villkor som påverkar testiklarna är allvarliga, men de flesta är inte. Så försök att hålla dig lugn och hålla saker i perspektiv - att vara besatt eller rädd för att ingen bra anledning inte kommer att hjälpa till.

Att veta vad dina testiklar normalt känner och ser ut ger god mening så att förändringar kan ses och råd söks snabbt om det behövs. Att få rätt balans är namnet på bollspelet!

Tecken för att se upp för:

 • en klump i en testikel
 • smärta och ömhet i antingen testikel
 • urladdning eller pus från penis
 • blod i sperma vid utlösning
 • en uppbyggnad av vätska inuti pungen
 • en tung eller dra känsla i ljummen eller pungen
 • en förstoring av bröst med eller utan ömhet
 • en ökning av testikelns storlek (en testikel är normalt större än den andra men storleken och formen borde vara mer eller mindre densamma).

Hur man kontrollerar dina testiklar

Kontrollera dina testiklar varje månad på följande sätt:

 • Självutredningen ligger i ett varmt bad eller medan du har en lång dusch, eftersom det mjukar i skrotets hud (hudsäck som innehåller testiklarna), vilket gör det lättare att känna testiklarna inuti
 • undersöka skrotumet, leta efter några klumpar på huden eller svullnad inuti
 • vagga hela skrot och testiklar i handflatan och känna skillnaden mellan testiklarna. En är nästan alltid större och ligger lägre. Detta är helt normalt
 • granska varje testikel i sin tur och jämföra dem sedan med varandra. Använd båda händerna och rulla försiktigt varje testikel mellan tummen och pekfingret.
 • Kontrollera om några klumpar eller svullnader eftersom båda testiklarna ska vara släta, utom där kanalen som bär sperm till penis, epididymis, körs. Detta ligger längs toppen och baksidan av testikeln och känns normalt som en ojämn sladd.

Testikulär cancer representerar endast cirka 1 procent av alla cancerformer hos män, men är den vanligaste cancer bland män i åldern 15 till 44 år i Storbritannien. Det finns över 2000 nya fall varje år i Storbritannien (2 286 fall registrerades 2010).

Tyvärr har antalet brittiska fall tredubblats under de senaste 25 åren och stiger fortfarande. Men tack vare nya behandlingar har dödsfallet från testikelcancer minskat med 80 procent under de senaste 40 åren.

Mer än 97 procent av män med testikelcancer överlever nu mer än fem år och mer än 96 procent kommer att överleva minst 10 år (vilket innebär att de är botade).

Om cancer är fångad i ett tidigt skede kan överlevnaden vara ännu högre - ännu mer anledning att kontrollera dina testiklar regelbundet och få problem tidigt.

Även om testikelcancer är sällsynt är det inte alls ovanligt att hitta en klump i dina testiklar.

Tänk på att det finns många villkor som lätt kan förväxlas med testikelcancer, såsom vätskefyllda sacs som kallas hydrokyler) och de flesta av dem är inte något lika allvarliga.

Om du har utfört en självkontroll och funnit en klump eller har ett annat oroande symptom, rekommenderas du att gå till din läkare för vidare undersökning.

Men innan du går kan du vilja läsa mer om testikulära klumpar och stötar.

Andra läser också:

Impotens (erektil dysfunktion): varför uppträder ED?

Kondomer: Vilka typer av kondom finns det?

Välja ett preventivmedel: Vad fungerar och vad gör det inte?

Testikulära klumpar och stötar: Vanliga tillstånd som kan påverka testiklarna eller pungen.

Baserat på en text av Dr Ian Banks, GP

Läkares Råd