välbefinnande

Kan din diet hjälpa till att bekämpa psoriasis?


välbefinnande Kan din diet hjälpa till att bekämpa psoriasis?
Anonim

Att hantera livet med psoriasis är inte alltid lätt. Oförutsägbar och irriterande, den är en av de mest förvirrande och ihärdiga hudsjukdomarna, vilket medför att röda fläckiga eller korstiga hudfläckar uppträder över hela kroppen (normalt i hårbotten, armbågarna och knänna). Det kan också vara extremt obekväma för personer som orsakar smärta och kliande samt skadliga förtroende.

Enligt den senaste statistiken är det troligt att detta frustrerande hudsjukdom påverkar cirka 2-3% av den brittiska befolkningen (det vill säga omkring 1, 8 miljoner människor), vilket skadar både deras fysiska och mentala välbefinnande. Medan det finns ett antal behandlingar tillgängliga är varje enskilt fall av psoriasis unik, vilket betyder att det kan finnas en hel del "försök och fel" som är inblandade i processen.

Men ett område som har visat sig vara framgångsrikt för vissa sufferers som kämpar för att ta kontroll över deras tillstånd är kost. Medan det inte finns rikedom med hårda vetenskapliga bevis för att stödja denna uppfattning, många människor som upplever tillståndet svär att de har funnit lättnad genom att ändra vad de äter. Vi pratade med nutritionisten Lily Soutter om hennes egen kamp med psoriasis, och hur hon bytte diet för att bekämpa tillståndet.

Lily fann att hennes psoriasis förbättrades när hon ändrade sin diet

Sökningen efter rätt behandling

"Jag har drabbats av psoriasis sedan jag var ett ungt barn. Samtidigt som jag hade utslag av guttatpsoriasis, var plackpsoriasis oftast den mest övervägande, som ibland täcker upp till 80% av mitt ansikte. "

"När jag var barn hade min mamma tagit mig till många vårdpraktiker. Tyvärr var det här under en tid då lite var känt om hudtillståndet och jag fick mina effektiva behandlingar eller de med bara en tillfällig lättnad. Dessa behandlingar bestod av koltjära, steroider, mjukgörare, akupunktur och zoneterapi. "

Besluta om kost

"Min psoriasis var huvudsakligen belägen på mitt ansikte, vilket innebar att även vid en sådan ung ålder var jag fast besluten att göra något för att lindra symtomen. Utövare hade tagit matintoleransstest och hårmineralanalys, vilket resulterade i långa listor av mat som jag behövde undvika utan att komma till den verkliga orsaken till symtomen. "

"I åldern 12 år togs jag till en annan nutritionist. Hon förklarade leverns, immunförsvarets och stressens roll i förhållande till hudförhållanden. Förståelsen av denna enkla vetenskapliga förklaring gav mig den motivation som jag behövde för att börja göra mina förändringar. "

De viktigaste förändringarna

Efter att ha beslutat att hennes diet kunde vara nyckeln till att ta itu med hennes psoriasis, gjorde Lily några viktiga näringsförändringar i ett försök att bekämpa tillståndet, inklusive:

1. Eliminerande socker (inklusive fruktsocker)

"Detta hade den största effekten på min hud. Socker är en inflammatorisk mat och psoriasis är ett inflammatoriskt tillstånd."

2. Ökad vattenförbrukning

"Jag ökade min vattenförbrukning från 2-3 glas om dagen till cirka 2-3 liter om dagen. Det som du inte kan eliminera via levern och njurarna kan elimineras via huden och orsaka att psoriasis symptom förvärras."

3. Konsumerar mer fet fisk och fiskolja tillskott

"Många studier har visat fördelarna med fiskoljeförbrukning och minskning av rodnad, tjocklek och skalning av psoriasis. Omega 3-fetterna hjälper smörj cellerna i kroppen, vilket hjälper till att minska inflammationen."

4. Eliminera livsmedelstillsatser och färgämnen.

"Livsmedelstillsatser och färgämnen kan ge oönskade biverkningar och reaktioner och förvärra hudförhållandena"

5. Skära tillbaka på koffein

"Även om det finns blandade recensioner om koffein förvärrar psoriasis, så har jag säkert funnit att en koffeinfri livsstil fungerade för mig. Koffein är en stressor på kroppen och stimulerar effekten av stresshormonkortisolen som potentiellt kan förvärra psoriasis."

Dessutom framhåller Lily att kopplingen mellan alkohol och psoriasis är för stark för att ignorera (en studie från 2010 visade att risken för psoriasis var 72% större hos kvinnor som hade i genomsnitt 2, 3 drycker per vecka eller mer) och också citerar Tumeric som en "wonder-spice" för psoriasis drabbade, eftersom dess antiinflammatoriska natur kan hjälpa till att lindra symtomen.

Andra populära tips är att hantera stress och moisturizing dagligen. Vattenbaserad grädde - en mjukgörare - är utmärkt för torra hudförhållanden och mycket populär bland de med psoriasis.

Resultaten

"Vanligtvis skulle min psoriasis bli värre under vintermånaderna och skulle gå in i eftergift under sommarmånaderna på grund av de positiva effekterna av solljus. Men när jag bytte min diet var det första gången min psoriasis gick i efterladning året runt., på grund av min långvariga förändring i kost, upplever jag sällan en flare upp av plackpsoriasis. "

Medan Lily erfarenhet av kostbyte och psoriasis är en mycket positiv, är det fortfarande ett mycket "personligt" tillstånd, och det som kan fungera otroligt för en person kanske inte fungerar så bra för en annan. Det kan vara en stor hjälp att besöka en nutritionist så att de kan titta på din matsmältning, leverhälsa och immunfunktion i samband med kost och utforma ett protokoll som skulle fungera bäst för dig.

Lily Soutter är en nutritionist och naturhälsoexpert specialiserad på hormonell hälsa, viktminskning, skönhet och fitness näring. Hon erbjuder ett till ett näringskonsultationer och skräddarsydda viktminskningsprogram från hennes klinik i Chelsea.

Läkares Råd