graviditet och familj

Kan en sterilisering vändas?

graviditet och familj Kan en sterilisering vändas?
Anonim

Fråga

Jag har blivit steriliserad och skulle gärna ha en omkastning när jag blir omgift.

Jag har fem egna barn och skulle gärna ha bara en med min nya partner.

Måste detta vara min doktors beslut eller kan han eller hon bara ge mig råd?

Jag känner att min läkare inte kommer att vara för angelägen.

Jag är bara 28 och jag vet att jag borde ha tur att ha fem barn redan - och jag är.

Svar

Du nämner inte hur gammal du var när du hade din sterilisering, men jag antar att det måste ha varit i en ganska ung ålder, eftersom du inte är så gammal nu.

De flesta (om inte alla) gynekologer frågar nu en kvinna att tänka mycket noggrant före en sterilisering, eftersom det verkligen måste betraktas som en "en gång för alla" typ av operation.

Reversal har en mycket låg chans att lyckas.

Anledningen till detta är att idag är det vanligaste sättet att permanent förhindra ytterligare graviditeter att placera ett litet kläm över båda fallopierna och därigenom blockera dem och stoppa ägget som kommer från äggstocken till livmodern.

Om det inte finns några ägg för spermierna att befrukta, så kan ingen graviditet resultera.

Även om klämmorna försvinner med tiden (en mycket sällsynt förekomst), orsakar inflammation och ärrvävnad en permanent blockering av äggledaren.

Kirurger har försökt att ta bort denna ärrvävnad, men de små håren (cilia) som rör röret skadas vanligtvis antingen i processen eller i den ursprungliga steriliseringsoperationen.

Cilia waft ägget mot livmodern - om de är skadade är det osannolikt att ägget kommer ner i röret i livmodern, även om röret har öppnats igen.

Om en äldre typoperation har utförts, där en rörrör avlägsnades, finns det ingen möjlighet att ersätta detta och återställa kvinnors fertilitet.

För all del tala med din läkare om att bli hänvisad till en konsult gynekolog för att diskutera dina chanser att återgå till sterilisering, men var vänlig förberedd för det faktum att oddsen för att någon operation är framgångsrik är inte hög.

Att du redan har fem barn (förmodligen en faktor i din ursprungliga begäran om sterilisering) kommer också att beaktas när du fattar ett beslut om eventuell framtida fertilitetsbehandling.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd