välbefinnande

Lugn, sällskaplig livsstil kan minska risken för demens


välbefinnande Lugn, sällskaplig livsstil kan minska risken för demens

Göteborg kommunfullmäktige 2017-06-19 (Juli 2019).

Anonim

Människor kan vara mindre benägna att utveckla demens om de är socialt aktiva och inte lätt stressade, enligt en studie i tidskriften Neurology.

Forskare ifrågasatte 506 äldre om personlighetsdrag och livsstil, inklusive huruvida de tyckte att det var lätt att prata med andra människor och om de var lättillgängliga.

De fann att människor som inte var socialt aktiva men var lugna och avslappnade hade en 50 procent minskad risk för demens jämfört med dem som inte var socialt aktiva och utsatta för nöd.

På samma sätt var människor som var utåtriktade och lugna 50 procent mindre benägna att utveckla demens än de som var utåtgående och utsatta för nöd.

"Den goda nyheten är att livsstilsfaktorer kan modifieras i motsats till genetiska faktorer som inte kan kontrolleras", säger studieförfattare Dr Hui-Xin Wang från Karolinska Institutet i Stockholm.

"Men det här är tidiga resultat, så hur exakt mental inverkan påverkar risken för demens inte klart", konstaterade experten.

Den vanligaste formen av demens är Alzheimers sjukdom, som tros orsakas av en kombination av faktorer, inklusive ålder, gener, miljöfaktorer och diet.

Läkares Råd