välbefinnande

Borsta tänderna två gånger om dagen "viktigt för hjärtas hälsa"

välbefinnande Borsta tänderna två gånger om dagen "viktigt för hjärtas hälsa"
Anonim

Människor som inte borstar sina tänder två gånger om dagen är mer benägna att utveckla hjärtsjukdomar, har forskare hävdat.

En ny studie i British Medical Journal ger ytterligare bevis på en koppling mellan dålig munhygien och hjärtsjukdom, vilket visar att personer som inte borste två gånger om dagen var 70 procent mer benägna att utveckla hjärtsjukdom än de som gjorde.

De var också mer benägna att få proteiner kopplade till inflammation i blodet, såsom C-reaktivt protein och fibrinogen.

Studien, som analyserade data från mer än 11 ​​000 vuxna som deltog i Scottish Health Survey, leddes av professor Richard Watt från University College London.

Han avslöjade: "Våra resultat bekräftade och ytterligare stärkte den föreslagna kopplingen mellan oral hygien och risken för hjärt-kärlsjukdomar."

Som svar sade en talesman för British Heart Foundation att en god tandhälsa bara är ett inslag i en ohälsosam livsstil som kan bidra till hjärtsjukdomar.

Senior sjuksköterska Judy O'Sullivan förklarade: "Om du inte borstar tänderna kan din mun bli smittad med bakterier som kan orsaka inflammation. Det är redan känt att det finns en länk mellan inflammation och en högre risk att utveckla hjärtsjukdom.

Men om du vill hjälpa ditt hjärta borde du äta en balanserad kost, undvika att röka och delta i regelbunden fysisk aktivitet.

Läkares Råd