äta nyttigt

Den brittiska bangeren - bra för dig?


äta nyttigt Den brittiska bangeren - bra för dig?
Anonim

Korv har funnits i tusentals år - de var först nämnda av den grekiska poeten Homer, och de är fortfarande en av de mest populära matvarorna i Storbritannien.

Även om korv är läckra och ekonomiska, är de inte nödvändigtvis förenade med god hälsa.

Bearbetade kött, som innehåller tillsatt salt och andra tillsatser, har förknippats med en ökad risk för en tidig död kopplad till tillstånd som kardiovaskulär sjukdom.

Forskare föreslår att ett överskott av kemikalier som kallas nitrit som ofta finns i bearbetade kött är skadliga - dessa kemikalier anses ha omvandlats till cancerframkallande föreningar i kroppen.

Korv har också fått ett dåligt rykte för att innehålla höga halter av salt och mättade fetter, vilka båda leder till högt blodtryck (högt blodtryck) och högt kolesterolnivå (hyperkolesterolemi).

Tasty korv wraps

Grilla eller baka en till två kvalitetskorv och värm upp en fullkorns tortilla.

Blanda sedan en liten avokado och sätt 1 msk färsk citronsaft till avokadoblandningen. Sprid avokado blandningen på tortillan, tillsätt lite strimlad sallad och lägg sedan en till två korv på toppen av grönsakerna.

Slutligen lägg till en skummad matsked med kryddig salsa, rulla upp tortillan och njut!

Finns friska korv?

Uppmuntrande, i år är det för första gången en "hälsosam kost" -kategori i den årliga BPEX (en division av jordbruks- och trädgårdsutvecklingsstyrelsen) Årets korvpriser.

Den här hälsosamma matkategorin innehåller reducerad fett, MSG-fri, nitritfri, glutenfri och lågsalt sorter av korv.

Den hälsosammare korven har kommit!

Välja och laga dina korv

Om du är en korvälskare, överväga hälsosamma sätt att njuta av korv. Välj att grilla korv istället för att steka dem för att hålla fettintaget åtminstone.

Välj också feta alternativ eller välj specialporsla i kött som är naturligt lägre i mättat fett.

Turkiet korv är läckra och innehåller mindre fett och kolesterol än fläsk och biff. Kycklingkorgen är också smalare - de kan innehålla upp till 75 procent mindre fet än traditionella bangers.

Korvpinnar

Grilla eller baka några korv och grönsaker som morötter och courgetter - skör grönsakerna och korvarna i bitar i bitformiga bitar. Använd långa träspettar, släng korv och grönsaksbitar på spettarna.

Använd tre korvbitar per spett och släpp en grönsaksbit på vardera sidan av varje korv.

Vegetarisk korv

Om du vill eschew kött helt och hållet, finns det nu ett brett utbud av vegetariska och veganska korv på marknaden, som är utsökta i sin egen rätt.

Vissa innehåller svamp och många är proteiner som härrör från sojabönor eller andra bönor. De kan beredas på samma sätt som vanliga köttkorv - placera dem under grillen eller grillen och vrid regelbundet tills de kokas igenom.

Oavsett vilken korv du väljer, titta alltid noga på ingredienslistan.

Leta efter korv som är låga i mättat fett, fritt från MSG, fria från konstgjorda ingredienser, t.ex. tillsatser och konserveringsmedel, reducerat salthalt och icke-härdade sorter.

Härdningsprocessen involverar en hög mängd salt, vilka forskare föreslår kan öka risken för högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdom.

Korv chili

Smaka en halv lök i en liten mängd olja med 1 tsk nyligen riven ingefära och 1 tsk nyligen riven vitlök.

Till denna blandning lägg till 1 vanligt stort burk hackade tomater, 1 finskivad grön chili, en till två skivade gröna eller röda paprika eller en kombination av båda färgerna, ½ tsk gurkmejpulver, ½ tsk röd krossad chili, ¼ tsk svartpeppar och salt att smaka.

Lägg sedan till sex till åtta korv i tomatbaserad sås med några stänk av vatten och koka tills korv är kokta. Servera med brunt ris och en blandad sallad.

Koka inte dina korv

Om du planerar en grill, var noga med att laga korv noggrant för att undvika matförgiftning. Matförgiftning kan inträffa efter att ha ätit underkokt mat innehållande olika stammar av bakterier, virus och miljögiftiga ämnen.

Symtom innefattar illamående, kräkningar och diarré. Tvätta alltid händerna innan du hanterar mat och se till att dina korv är grundligt kokta - inte svart på utsidan och råa inom.

När du köper rått kött som färsk korv, se till att dessa matvaror omedelbart sätts i kylskåp eller i en frys för långvarig lagring - detta bör sakta ner bakterieutvecklingen.

Ett annat tips är att tina matvaror i kylskåpet inte på bänkskivor, eftersom avfrostningen vid rumstemperatur kan uppmuntra bakteriel tillväxt.

Andra läser också:

Recept: Fem-krydda anka: Fem krydda ger verkligen andens smak.

Salmonella och matförgiftning: Salmonella är en typ av bakterier. Det finns vanligtvis i fjäderfä, ägg, obearbetad mjölk och i kött och vatten.

Protein och näring: Animaliska proteiner innehåller alla väsentliga aminosyror.

Läkares Råd