baby och småbarn

Amning


baby och småbarn Amning

Amning (Juli 2019).

Anonim

Hur man kommer igång

Det första steget mot framgångsrik amning är att fatta beslutet innan du har barnet. Det är en bra idé att prata med någon med erfarenhet, söka information, läsa böcker och tidskrifter eller surfa på Internet.

Amning kan börja omedelbart efter att barnet är födt. I de flesta barnomsorgar läggs barn på sin mammas mage rakt efter födseln.

Denna första nära kontakt främjar starkt amning. Omedelbart efter födseln är barnet ofta vaken. Det söker ivrigt efter bröstet och vill suga.

Barnet kan hjälpas genom att försiktigt stödja det under fotsålen, så det kan krypa eller skjuta sig upp från magen och hela vägen till bröstet. Det kommer att söka efter bröstet och börja suga så snart det är där.

Det är viktigt att brösten stimuleras så snart som möjligt eftersom mängden mjölk delvis beror på hur ofta barnet suger.

Hur placeras barnet i bröstet?

För det första bör moderen sitta så bekvämt som möjligt så att ryggen och armarna är välskötta, med kuddar bakom ryggen.

Då bör barnet läggas nära moderen. Barnet ska ligga med magen mot moderns mage, med huvudet böjt lite bakåt. På så sätt är näsan automatiskt fri från bröstet. Barnet kan stödjas på en kudde eftersom det ligger "mage till mage", så att barnet är jämnt med bröstet och inte anstränger sig för att nå bröstvårtan.

Hur man får barnet att suga

De flesta barn är ivriga att suga, så fort de känner bröstvårtan mot deras kind.

Om barnet inte reagerar, eller är för tröttsamt, kan spänningsreflexen stimuleras genom att försiktigt strida barnets kind och läppar med fingertopparna. Barnet kommer då att vända huvudet och leta efter bröstvårtan med öppen mun. Stryk inte båda kinderna eftersom det kommer att förvirra barnet!

Samma typ av stimulering kan användas om du upptäcker att barnet antingen dricker långsamt eller somnar vid bröstet.

Det finns två typer av bröstmjölk: den tunna vattniga mjölken som uppfyller barnets törst - och sedan efter några minuter kommer den rikare, krämiga, proteinrika mjölken igenom.

Behandlingen behöver båda typerna mjölk, så barnet ska vara i ett bröst i rimlig tid innan de går vidare till det andra bröstet. Många säger att 20 minuter är tillräckligt lång innan man byter sida.

Behandlar barnet som det borde?

För att barnet ska suga ordentligt, måste bröstvårtan vara väl inuti barnets mun. Hela bröstvårtan och dess bruna cirkel måste försvinna i barnets mun, eller barnet kommer inte att kunna skapa ett vakuum mellan tungan och den mjuka bakdelen av gommen.

Om barnet bara suger nippelns spets, kommer det inte att tömma bröstet och bröstvårtan blir ömma. Sätt försiktigt fingret på fingret i hörnet av munnen. Då kommer barnet att släppa bröstvårtan och matningen kan börja igen.

Låt barnet öppna sin mun bred (stroke på kinden) för att börja suga. Denna korrekta "låsning" är viktigast för framgångsrik utfodring, så fortsätt och fråga om hjälp, om du kämpar.

Hur får du barnet att släppa bort bröstvårtan?

Om du inte är glad att barnet är ordentligt "låsat på", med hela bröstvårtan och omgivningen väl in i munnen - var inte rädd för att försiktigt ta bort barnet och försök igen.

Om barnet dras bort i mitten av matningen blir moderns bröstvårtor sår ganska snabbt. Istället sätter du fingret på lillfingret i hörnet av barnets mun och han eller hon öppnar automatiskt sin mun. Detta kommer att bryta vakuumet som barnet skapar i munnen för att suga.

Hur producerar mjölken?

Mängden producerad mjölk beror på hur ofta barnet suger.

När du matar barnet, orsakar sugrörelsen hormoner att släppas ut i blodet från hypofysen i hjärnan. De frisatta hormonerna är oxytocin och prolactin.

Oxytocin orsakar bröstkörtlarna i mödrarnas bröst för att komma i kontrakt, så mjölken släpps och flyter till barnet. Många kvinnor upplever detta som en dragande känsla eller en stickning i bröstet, när barnet börjar suga. Prolactin kontrollerar mängden producerad mjölk.

Hur ofta din baby suger kontrollerar mängden mjölk som produceras, men det tar några veckor att slå sig ner.

Under de första veckorna kan det kännas som om du har för mycket eller för liten mjölk. Detta är normalt och om barnet får suga regelbundet, kommer systemets "utbud och efterfrågan" att sätta sig ner tills din kropp producerar exakt rätt mängd mjölk till din baby.

Hur vet du om barnet får tillräckligt med mjölk?

Bra ledtrådar att vara medvetna om är att:

  • Barnet väger sex till åtta blöjor om dagen.
  • Barnet får 100 till 200 g varje vecka (cirka 400 till 800 g varje månad).
  • barnet ser normalt ut, har en fin färg och jämn hud, reagerar normalt, är stark och rör sig normalt.

Om barnet hämtar sig ordentligt och väger rätt antal blöjor varje dag, behöver du inte oroa sig - även om han eller hon vill bli matad ofta. Alla barn är olika och vissa har större behov av utfodring och kontakt.

Många nya mammor är oroliga om de inte har tillräckligt med mjölk.

Mängden mjölk är inte beroende av storleken på dina bröst, eftersom både små och stora bröst innehåller nästan lika mycket bröstkörtlar. Endast fettvävnaden varierar.

Å andra sidan är det viktigt att tro på dig själv och att vilja mata. Din kropp har förmåga att mata, så om matning är svårt, ge inte upp. Var säker på att du med stöd kan övervinna alla yttre faktorer som orsakar svårigheter.

Kom ihåg att äta en balanserad diet själv, för att få bästa mjölken för din baby.

En bra lunch är särskilt viktigt: magert kött, fullkornsbröd eller pasta, frukt och grönsaker, mejeri och mycket vatten och gott om vila.

Vad händer om barnet är sömnigt och inte vill dricka?

Vissa barn vill sova hela dagen. De dricker lite åt gången och inte så ofta. Om barnet inte vinner och inte blöder sex till åtta blöjor om dagen, diskutera alternativen med din barnmorska eller läkare.

Byt bröstet var 20: e minut för att behålla barnets intresse och få dem att dricka så mycket som möjligt. Det hjälper till att hålla barnet mycket, stroke hela kroppen och massera honom eller henne försiktigt. Smärta eller prata med ditt barn stimulerar dem att vakna.

Andra läser också:

Amning eller formel?: Är det bra att använda formel?

Plötsligt barnsdödssyndrom (SIDS): vilka barn är mest utsatta för risker?

Vitaminer, mineraler och kosttillskott: Vilka vitaminer vet vi om?

Allergitester: listade här är de vanligaste testerna inom dermatologi.

Baserat på en text av Christel Bech, sjuksköterska, Vibeke Manniche, barnläkare (PhD)

Läkares Råd