välbefinnande

Bokar dig ett nytt år MOT

välbefinnande Bokar dig ett nytt år MOT
Anonim

De flesta av oss kommer ha gjort någon form av nyårsupplösning kopplad till hälsa, till exempel att äta mer av vad som är bra för oss eller att sluta röka. Dessutom säger experter att det här är också den perfekta tiden att genomgå några grundläggande hälsokontroller.

Gå för ett smet

De flesta kvinnor borde gå för regelbundna smärtprov. De är viktiga eftersom det inte finns något annat sätt att veta om det finns några förändringar i livmoderhalsen.

Smörjprov upptäcker avvikelser i livmoderns hals som kan leda till cancer.

Ett smältprov är inte ett test för själva cancer men ett sätt att upptäcka onormala celler. Under NHSs livmoderhalsscreeningprogram, kvinnor mellan 25 och 64 år. Livmoderhalscancer

"Det viktigaste en kvinna kan göra är att ha regelbundna cervicala utslag, så att eventuella abnormiteter kan hämtas långt innan de leder till problem, " säger en talesman för Cancer Research UK.

Förfarandet i sig är snabbt, enkelt och endast lätt obekvämt.

En läkare eller sjuksköterska sätter in en spekulum i kvinnans vagina för att öppna den och sveper en spatel runt livmoderhalsen.

Urvalet av celler smutsas sedan på en bild och skickas till laboratoriet för analys.

Kontrollera dina bröst

Bröstcancer är nu den vanligaste cancer i Storbritannien.

Bröstcancer står för 30 procent av alla kvinnliga cancer i Storbritannien och cirka 1 i 9 kvinnor i Storbritannien kommer att få bröstcancer någon gång under sitt liv.

Män kan också utveckla bröstcancer, som står för 1 procent av de fall som diagnostiseras årligen i Storbritannien - cirka 250 män diagnostiseras varje år i Storbritannien.

Hälsoexperter rekommenderar att kvinnor utför regelbundna bröstundersökningar och säger att det är viktigt för dem att känna till sina bröst och att förstå hur de förändras under menstruationscykeln.

I motsats till vad du kanske har hört om att kontrollera dig på samma gång varje månad, lägger regeringens vägledning större vikt vid att vara "bröstkänsla" än att utföra självkontroll vid föreskrivna intervaller.

Delyth Morgan, chef för genombrott bröstcancer, säger, "Att vara bröstkänsla betyder inte att du följer en sträng och komplicerad rutin. Du behöver helt enkelt vara medveten om förändringar i dina bröst och konsultera din läkare om du hittar något ovanligt eller är orolig. Det är viktigt att komma ihåg att tidig upptäckt ökar dina chanser att överleva bröstcancer.

"Lär känna vad dina bröst ser ut som känns som normalt. Gör det genom att titta och känna på något sätt som gör att du känner sig mest bekväm - i badet, dusch, när du klä, står eller ligger nere. "

Titta på din vikt

Det kan också vara en bra idé att använda nyåret för att hålla flikar på din vikt.

Medan många av oss kanske väl har bestämt sig för att börja äta hälsosamt igen efter julens överflöd, är det värt att ta ett djupt andetag och gå på vågorna för att se hur mycket vikt du faktiskt har satt på under det föregående året.

Människor som är allvarligt överviktiga eller överviktiga har högre risk att utveckla hjärtsjukdomar eller diabetes.

Du kan berätta om du är överviktig eller inte från ditt kroppsindex (BMI), som du beräknar genom att dividera din vikt i kilogram med din höjd i meter kvadrerad.

En BMI på 19 till 25 är normal, 25 till 28 är överviktig och över 30 indikerar fetma.

Gloucester-baserade GP Dr Dawn Harper säger att från 40 års ålder kan kvinnor förvänta sig att lägga på ett pund om året, om inte de gör något åt ​​det, och hon varnar för att de äldre kvinnorna blir, desto svårare finner de att flytta den extra vikten.

"Jag tror att det som brukar hända är att den första halvan stenklar upp över julen och ju äldre du får desto svårare är det att förlora och så det hänger lite om en liten bit och nästa år är det en annan halv sten och innan du vet att du är en sten eller två över vad du var, och då är det en stor sak att bli av med, säger hon.

Att få din vikt kontrollerad hos din läkare är också en bra ide, eftersom skalorna är konsekventa och korrekta.

Håll ögonen på ditt blodtryck

Slutligen, eftersom hjärtsjukdom är en av de största mördarna av kvinnor, bör blodtrycket, en av de viktigaste riskfaktorerna, också kontrolleras regelbundet.

Ny forskning från Krannert Institute of Cardiology i USA fann att risken för plötslig död från hjärtinfarkt bland kvinnor på 50- och 60-talet ökade med 21 procent mellan 1989 och 1998.

Enligt Blood Pressure Association har mer än en tredjedel av Storbritanniens vuxna befolkning högt blodtryck men hälften av dessa människor är inte medvetna om att de har tillståndet.

Ditt blodtryck är högt om din mätning är konsekvent över 140 / 90mmHg.

Toppnumret visar trycket i dina artärer eftersom ditt blod tvingas genom dem och det nedre talet visar trycket i dina artärer när ditt hjärta är viloläge.

"Om du frågar någon att beskriva ett hjärtattackoffer, kommer de att prata med dig om en stressad, tung dricks, tung rökning medelålders man men det är faktiskt en stor sak för kvinnor", säger Dr Harper.

Att bara hålla en kontroll på några av riskfaktorerna som blodtrycket, kolesterolet och din vikt kan göra stor skillnad.

Vidare information

NHS Cancer Screening Program.

British Heart Foundation.

Blodtrycksförening.

Läkares Råd