välbefinnande

Bionic mig - den bioniska lösningen på artrit

välbefinnande Bionic mig - den bioniska lösningen på artrit
Anonim

Höftbytesoperation introducerades först på 1960-talet och sedan dess har det visat sig vara ett av de mest framgångsrika förfarandena i medicinsk historia.

En artificiell höftfog kan varas i minst 15 år, vilket innebär att cirka 1 av 10 personer behöver revisionskirurgi.

Men med ny teknik införs, förväntas nu ersättning för höfter och knän vara längre.

Forskningen genomförs även i stamceller som används för att "odla ditt eget" ben.

Knä och höftimplantat är två av de vanligaste kirurgiska ingrepp som utförs i Storbritannien, vanligtvis på personer som lider av artros på grund av slitage eller frakturer.

År 2013 utförde NHS-kirurger drygt 66 000 höftprocedurer i England och Wales och över 70 000 knäbyten.

Innovationer i kirurgisk teknik, såsom att använda mindre snitt och undvika att skära igenom musklerna; och en ny generation av högteknologiska protesfogar gjorda av kobolt, krom, keramik och ultra stark titan, innebär att dessa operationer blir allt framgångsrika och har långvariga resultat.

Tidigare behövde ett betydande antal patienter att genomgå andra eller till och med tredje operationer eftersom traditionella plast- och metallprostetiska leder sätts ut efter 10 år och behöver bytas ut. Nya fogar kan dock vara årtionden.

"Keramik på keramiska höfter, som Corail eller Furlong, som har en bra track record, kan vara mer långvariga för dessa människor, eftersom lederna är mycket motståndskraftiga mot slitage, men vi väntar fortfarande på de långsiktiga resultaten av keramik på keramiska höfter för att vara säker på det här ", säger professor Mark Wilkinson, en konsult-ortopedkirurg med säte i Sheffield.

Även om det har förekommit några välkända problem med specifika typer av metall med stor diameter på metallhöftimplantat (som kan läcka giftiga ämnen i blodet) totalt sett är 90 procent av patienterna nöjda med resultatet av sin höftbyteoperation.

Komplikationer av både knä och höftersättning innefattar postoperativ smärta, infektion och långvarig skada på blodkärl och nerver.

En kanadensisk studie som presenterades i mars 2014 vid det årliga mötet för den amerikanska akademin för ortopediska kirurger visade att män och kvinnor i åldrarna 55 år eller äldre med artrit som genomgick totalt gemensamma ersättningar i motsats till ingen operation var mer benägna att leva utan smärta än de som inte gjorde inte genomgå en operation.

Forskare granskade medicinska data och resultat av cirka 2 200 patienter med höft- och knäartrit mellan 1996 och 1998, med cirka hälften av de gemensamma ersättningarna.

De två grupperna var annars lika med avseende på ålder, kön, vikt och existerande medicinska tillstånd.

Patienter som fick en höft- eller knäbyte var mer än 40 procent mindre benägna att få en allvarlig kardiovaskulär händelse, inklusive hjärtinfarkt eller stroke, förmodligen eftersom de var mer benägna att göra måttlig intensitetsaktivitet, som en rask promenad, två gånger vecka.

Varför behöver vi höft och knäbyte?

Slitage på lederna är en vanlig del av åldrandet.

Med tiden brusk - vilket är den tuffa, flexibla vävnaden som täcker knäledens yta - sakta slits bort, vilket leder till ett smärtstillande tillstånd som kallas artros hos vissa människor.

Eftersom det inte kan ersätta sig, börjar benen gnugga mot varandra, vilket leder till inflammation och smärta.

Men sport med hög effekt kan orsaka den här typen av skada mycket tidigare. "Skidåkning, tennis, triathlons, löpning och fotboll är huvudsporterna som ansvarar för ökningen av antalet skador i passande personer på 40- och 50-talet, säger Philip Mitchell, konsultsekreterare vid St George's Hospital i London.

Skador på de drabbade lederna förvärras när patienter vägrar att ge upp sport efter att de har skadat sig.

Knäbytesoperation

Både höft- och knäbytesprocedurer kan utföras under allmänbedövning eller lokalbedövning och involvera kirurgen att avlägsna sjuka delar av ben och brosk och ersätta fogen med en metall- eller keramikversion.

Enligt Arthritis Research UK innebär det allra flesta knäbyte avlägsnande av gemensam yta på lårbenets nedre ände, känd som lårbenet, liksom den gemensamma ytan på toppen av skenbenet, känt som tibia.

Ibland kommer kirurger också att ta bort knälocket och ersätta det med en slät plastkupol.

Ett partiellt knäutbyte, som bara innebär att byta ut bara underkanten på knäskålen och dess spår (trochlea) är endast lämplig för personer med artrit som är begränsade till dessa områden och operationen har en högre felfrekvens än den totala versionen.

Höftbyte innebär att bollen och hylsneden skärs och komponenterna ersätts med artificiella versioner - en slät kopp som håller en boll på en metallstift som hålls fast inuti lårbenet.

Philip Conaghan, professor i muskuloskeletal medicin vid University of Leeds och talesman för Arthritis Research UK, säger att operationen tar mellan 60 och 90 minuter och patienterna måste stanna på sjukhus i flera dagar.

"Du kommer att vara på kryckor i fyra till sex veckor medan fogen läker. De flesta kommer att kunna delta i normala aktiviteter inom två till tre månader, men det kan ta upp till ett år att bli helt läkt. "

Höftimplantat

De flesta upplever en signifikant minskning av smärta efter att ha ett höftimplantat och, i mindre utsträckning, förbättring av rörelsens rörelse.

Professor Conaghan säger att total höftbyte inte är den första porten för personer under 60 år.

"Vi försöker minimera gemensamma ersättningar innan patienterna är 60 år på grund av behovet av sekundära förfaranden, vilket är svåra och kan leda till komplikationer.

"Men ibland har yngre människor betydande artros, orsakad av slitage på brosket, vilket försämrar livskvaliteten och kräver en sådan operation."

Senaste innovationer

"Det finns några riktigt spännande nya tekniker inom benrekonstruktion och förhindrande av infektion i gemensam utbyte", säger Philip Mitchell.

Ett lag på University of Southampton utför höftbyteoperation med skräddarsydda bult- och socketfogar som modelleras på patientens exakta dimensioner med en 3D-datorskrivare.

Implantatet sätts in och limes sedan på plats med stamceller från patientens egen benmärg, för att uppmuntra benfusion.

Douglas Dunlop, en av de kirurger som är involverade i rättegången, säger att tekniken tidigare använts framgångsrikt för käkrekonstruktion.

"Med 3D-skanning kan vi producera exakta mätningar, så ett utbyte ska passa exakt.

"Tekniken har utvecklats av ett laserutskriftsföretag i Belgien och har redan använts för käftkonstruktioner, men det här är en av de första tiderna som har använts för en höftbyte i Storbritannien."

Förra året blev Dunlops patient, 72-årige Meryl Richards, en av de första i Storbritannien som har denna banbrytande operation, vilket har blivit en lyckad framgång.

Hon har nu ingen höftsmärta eller svårighet när man går.

Dunlop tror att 3D-skanning kommer att vara "en spelväxlare för komplexa ortopediska procedurer, såväl som mer utbredda problem som frakturer".

Ett team på Northampton General Hospital ledd av ortopedkirurg, Simon West, utvecklar MicroHip-tekniken.

Detta innebär att man placerar ett mindre höftimplantat genom en mycket mindre 1, 5-3 i snittet mellan två muskler än normalt.

Istället för att skära igenom stora quadriceps-muskler använder de ett naturligt mellanrum mellan två muskler vid lårets framsida, avskilj dem för att ersätta höftledet.

Operationen tar cirka 80 minuter jämfört med 45 minuter för konventionella höftbyten, eftersom det är mer tekniskt krävande.

Kirurger i Oxford har utvecklat en led som implanteras kirurgiskt genom ett två-tums snitt i knäet.

Detta resulterar i mindre ärrbildning för patienten och en tre gånger snabbare återhämtningsgrad än för en total knäbyte, vilket normalt är sex veckor för en patient att kunna gå utan kryckor och tre månader för att smärta och svullnad försvinner.

Professor George Bentley från Royal National Orthopedic Hospital, använder Middlesex brusk transplantationer som "har stor potential, särskilt för dem i åldersgruppen 15-45 som ofta behöver knäreparationer efter idrottskador".

Det innebär att skörda friska knäckceller brister, växer mer i ett laboratorium och sedan transplanterar dem i patientens skadade knä.

Hälsligt knäbrosk är hämtat från en patients skadade knä i ett förfarande som kallas artroskopi under allmänbedövning, vilket innebär att man sätter in ett litet teleskop i knäet för att bedöma broskskadorna.

Provet skickas till ett laboratorium i Köpenhamn, där det odlas i kultur för de kommande 3-5 veckorna.

Vid slutet av processen är det resulterande antalet bruskceller cirka tio gånger större än vid starten.

De skörda broskcellerna skickas tillbaka till kirurgen, som utför en andra operation för att implantera patientens nyvuxna friska bruskceller.

Detta görs genom en två tums snitt längs knähatten.

En växande egen benjab är för närvarande i utveckling. Det använder stamceller för att regenerera skadad vävnad.

Fem NHS-sjukhus runt om i Storbritannien kommer att pröva denna jab, vilket kan hjälpa tusentals människor att undvika höftbyte genom att hjälpa dem att regenerera sitt eget ben.

Diet

Det är viktigt att vara en hälsosam vikt för din höjd, enligt Dr Christine Haseler, en läkare med ett särskilt intresse för muskuloskeletala läkemedel och rådgivare till artrit Care.

"Överdriven lägger extra stress på dina leder och orsakar slitage."

Försök att inkludera omega-rik oljig fisk i din kost som har visat sig hjälpa till att hålla lederna smidiga.

Glukosaminsulfattillskott kan hjälpa till att lindra flare-ups.

Steroidinjektioner

Kortikosteroidinjektioner är kraftfulla läkemedel som injiceras i dina muskler eller leder av din läkare, reumatolog, ortopedkirurg, reumatologiska sjuksköterska eller sjukgymnast, som väljer den lämpligaste dosen för ditt tillstånd och symtom, säger Dr Haseler.

"Kortikosteroider används när, trots fysioterapi och viktminskning, smärtan är sådan att det gör att träna svårt.

"Dessa kraftfulla droger minskar smärta i några veckor som hjälper leddet att flytta normalt."

Träna varje dag

Trots att du kanske inte känner för det är träning en av de bästa sakerna du kan göra för artritisk ledsmärta.

Skådespelerska Jane Asher, VD för Charity Arthritis Care, rekommenderar: "Att hålla rörelse är viktigt för oss alla, men särskilt för dem med artrit: rörelse och mild motion kan hålla lederna mobila och faktiskt minska smärta och styvhet."

Körs bra?

Professor Conaghan säger, "Även om körning inte uppenbarligen är förknippad med utvecklingen av artros, är ledskada orsakad av fallande och skadliga leder en av de största orsakerna till artros.

"Lämplig träning och skor för att förebygga skada är viktigt.

"Det är absolut nödvändigt att hålla den stora lårmuskeln (quadriceps) stark för att minska knäsymptomen och för de flesta med artros finns det en balans mellan att göra tillräckligt med motion för att hålla lårmusklerna starka och inte orsaka smärta genom att för mycket slunga trottoarer .'

Andra läser också:

Utmanande smärta av artrit: Det finns många andra saker du kan försöka hjälpa till att lindra smärtan utan att tillgripa läkemedel.

Över diskmedel för artrit: Vi tittar på några av de viktigaste behandlingarna för ledsmärta och inflammation och fråga experterna vad som verkligen fungerar.

Barn får också artrit: För att bygga friska ben, ta med mejeriprodukter i din dagliga kost.

Läkares Råd