graviditet

Fördelarna med yoga under graviditeten


graviditet Fördelarna med yoga under graviditeten
Anonim

Är du gravid men vill hålla sig i form? Då kan yoga vara det du letar efter. Advokater hävdar att det ökar sinnet och kroppen, vilket hjälper till att hålla din graviditet problemfri. Så vad kan yoga göra för dig?

Yoga är en gammal indisk träningsform med ett holistiskt tillvägagångssätt, vilket betyder att det tar itu med en persons välbefinnande som helhet - sinne och kropp - till skillnad från andra former av träning.

Yogas rötter kan spåras tillbaka fem tusen år och namnet innebär att gå med eller att förena. Den består av olika poser, som kallas asanas, som bör hållas stadiga medan du kontrollerar andningen. Andningsteknikerna, som är centrala för yoga, kallas pranayamas.

Varje asana har sina egna fördelar och fungerar olika muskler, leder eller system i kroppen.

Filosofin bakom yoga är att genom daglig träning återgår kroppen till sin naturliga funktion så att den bättre kan ta hand om sig själv, man blir mer centrerad och lättad från stress. Kroppen är också tonad och förstärkt på samma gång.

Yoga och graviditet

Yoga kan hjälpa kvinnor att få igenom graviditeten med minimal obehag. Det hjälper också födelse- och efterleveransstadiet.

Oberoende barnmorska Manijeh Nedas säger: "Enligt min erfarenhet tror jag att yoga spelar en mycket viktig roll vid graviditet. Generellt sett är gravida mamma som gör yogaövningar hälsosamma, både i åtanke och kropp. Deras kroppar är mer flexibla, vilket gör det möjligt för dem att anpassa sig till olika positioner när de är i arbete och ledbanden är elastiska, vilket i sin tur kan bidra till att minska arbetskraven.

Andrea Fox, en förlossningsyoga lärare i Somerset, säger att yogakurser hjälper till att öka cirkulationen och också hjälpa till med vätskeretention. Sträckövningarna lindrar ont och smärta.

Behållning förbättras också av yoga och detta kan hjälpa till att lindra tillbaka problem, vilket är vanligt hos gravida kvinnor.

Hon lägger till: "Yoga hjälper till att förbereda sig för födseln - det uppmuntrar andedräkt och kroppsmedvetenhet, minskar oro och lär kvinnor att anpassa sig till nya situationer."

Och yoga fortsätter att ha fördelar efter graviditeten också. Postnatal yoga, som kan startas ungefär sex veckor efter födseln, stärker magmusklerna och bäckenbotten. Det hjälper dig också att komma tillbaka till din pre-pregnancy form snabbare.

Börjar yoga

Om du aldrig har prövat yoga innan, bör du börja med att ta lektioner för att lära dig det som står under handledning.

Jenny Pretor-Pinney, yogalärare och ägare till "The Yoga Place" i East London säger att det är bra för gravida kvinnor att träna på egen hand, men bara vad de har visat i klassen.

Men om du redan är bekant med yoga finns det flera böcker och videor runt som innehåller detaljerad förklaring om hur man gör de bästa asanasna hemma som "Förberedelser för födelse med yoga" av Janet Balaskas.

Det finns många typer av yoga, inklusive Kundalini, en andningsbaserad klass, som arbetar med glandular och nervsystemet, Ivengar, som ger uppmärksamhet åt muskel-skelettinriktning och Ashtanga, vilket är mer kraftfullt och innehåller mycket rörelse.

Hatha yoga är namnet på alla fysiska yoga-rutiner kan ofta vara en blandning av dessa system, och det finns många bra lärare som undervisar en blandning av stilar under olika namn.

Gravida kvinnor ska prata med sin yogalärare för att ta reda på exakt vilken typ av yoga de undervisar, och om det är lämpligt eller kan modifieras för graviditet.

Säkerhetsriktlinjer

Att starta yoga är inte annorlunda än att starta någon annan form av träning - samma råd gäller.

Om du inte är van vid regelbunden motion ska du börja långsamt och om du är gravid förstår du det väldigt lätt först. Om du redan hade en yoga-träning innan du blir gravid är det bra att fortsätta.

Många mamma-att-vara föredrar att vänta tills 2: e trimestern börjar igen. Om du är ny på yoga, hitta en kvalificerad prenatal instruktör. Rådfråga din läkare eller barnmorska om du är osäker.

Enligt Andrea Fox bör varje position som känns obekväm utelämnas. Fru Fox påpekar: "Ligga på framsidan blir snart olämpligt.

Starka backböjningar ska undvikas, liksom ställningar som innebär att man använder starka mags muskler, till exempel båten, eller bakre benuppgång. Varje hållning med balans ska hanteras med stor omsorg.

Mödrar måste vara uppmärksamma på att inte överbelägga kroppen - ledbanden runt lederna blir lätta och mjuka under graviditeten. Underlivet ska vara avslappnad hela tiden så man kan använda gluteusmusklerna istället.

Man bör inte försöka "träna" för hårt, men stanna i sin komfortzon och använda klassen för att öppna, slappna av och sträcka, utan överansträngning eller överhettning.

Men ofta känner gravida kvinnor sig fantastiska och starka och tycker verkligen om att använda sina kroppar. Födseln kan vara ansträngande så att hålla sig i form och hälsosam är utmärkt förberedelse.

Ingen typ av smärta eller illamående bör känna under eller efter yoga. Om detta händer bör du sluta träna och kontakta din läkare eller barnmorska.

Efter att ha födt är det lämpligt att fortsätta med graviditetsmodifieringen av yogan i ytterligare 4 till 6 månader, eftersom ledband och muskler inte har återgått till normala, och man behöver gå långsamt och inte påverka dem.

En mors erfarenhet

Heather Elliot hade redan försökt några yogakurser innan hon bestämde sig för att starta en familj. Men när hon blev gravid med sitt första barn, nästan 18 månader sedan, bestämde hon sig för att ta upp yoga regelbundet.

"Jag hade gjort yoga innan, men för länge sedan. Så det kändes som att det var min första gång - och jag tyckte verkligen om det! " Hon sa.

Heather säger att hon inte hade några problem att börja yoga när han var gravid. Hon började yogakurser när hon var 13 veckor gravid och först fann hon att det var lite långsamt: "Jag förväntade mig mer rörelse i början men det fanns massor av andningsövningar", sa hon.

För henne var det bästa med att öva yoga under graviditeten att det fick henne att känna sig mentalt förberedd för födelsen. Hon betonar också förstärkning av bäckensbottenmusklerna som en fördel.

Heather's baby är nu tre månader gammal och hon kan inte vänta med att gå tillbaka till yoga: "Så fort jag hittar någon att tänka på barnet fortsätter jag med klasserna."

Vidare information

Yoga Alliance och Independent Yoga Network (IYN) har alla listor över kvalificerade yoga instruktörer. Men inte alla erfarna yogalärare är registrerade hos en organisation, så var inte blyg för att fråga din instruktör om deras kvalifikationer och erfarenhet.

Andra läser:

Utöva under graviditet: Vilka är fördelarna med att träna under graviditeten?

Hitta rätt yoga för dig: Vi tittar på de olika stilarna så att du kan välja en klass som passar dina behov.

Pilates och yoga: sträcker sig säkert: Så hur ser du till att du lärs säkert?

Baserat på en text av Denise Dahdah, journalist

Läkares Råd