välbefinnande

Att vara övervikt ökar behovet av knäbyte


välbefinnande Att vara övervikt ökar behovet av knäbyte
Anonim

Att vara överviktig ökar risken för både knä och höftledsbyte, visar forskning.

En rapport som publicerades i tidskriften Arthritis Research & Therapy visade att övervikt ökar risken för primärnedsättning av osteoartrit (OA).

Forskare studerade över 32 000 individer för att undersöka förhållandet mellan olika adiposity-åtgärder och risken för efterföljande primär knä och höftledskompensation.

Kroppsmassindex (BMI), midjemåttet och midje-till-höft-förhållandena mättes alla, medan fetthalt och procentuell fetthalt uppskattades.

Studien bestämde att det var en tre till fyrafaldig ökad risk för primärnedsättning i samband med kroppsvikt, BMI, fettmassa och procentuell fett.

Midjemåttet och midje-till-höftkvoten var också förknippade med en ökad risk, vilket tyder på att både biomekaniska och metaboliska mekanismer förknippade med adipositet bidrar till risken för gemensam ersättning.

Forskare fann också att fettmassa och procentuell fett var associerad med ökad risk för primär knä och höftledskompensation, även tio till 15 år efter mätningen.

Flavia Cicuttini från Monash University i Australien sa: "Adiposmassa bidrar till ökad gemensam belastning, vilket kan öka risken för OA-progression och efterföljande gemensam ersättning för allvarligt OA-slutstadium.

"Metaboliska faktorer är också sannolikt viktiga eftersom midjemåttet och midje-till-höftkvoten är kända riskfaktorer för metaboliskt syndrom."

Hon fortsatte: "Adiposvävnad anses nu vara ett endokrinet organ, vilket frigör en mängd faktorer, inklusive cytokiner som har blivit involverade i bruskförstöring."

Författarna till rapporten avslutar med att hävda att fetma "epidemin" som uppstår i industriländerna sannolikt kommer att få en betydande inverkan på den framtida efterfrågan på knä och höftbyte för OA.

Läkares Råd