sexuell hälsa

Behçets syndrom

sexuell hälsa Behçets syndrom
Anonim

Behçets syndrom är ett tillstånd där sår utvecklas på könsorganen (man eller kvinna) och i munnen. Det kan finnas andra symtom, inklusive en typ av ögoninflammation (uveit) och ibland hud- och ledproblem. Under de senaste åren har det blivit klart att många människor med Behcet syndrom är oroliga genom att inaktivera huvudvärk.

Behçet är ett turkiskt namn och uttalas "Bet-chet". Det är relativt vanligt i länder som ligger mellan Mellanöstern och Kina, vilket är anledningen till att det ibland kallas Silk Road-sjukdom. Det är mycket ovanligt i Storbritannien och Irland.

I England är det troligt att det påverkar mindre än fem personer i varje 100.000. I Amerika uppskattas att endast 1 till 2 personer per 100 000 har det. Men i delar av Turkiet antas förekomsten vara ungefär 420 per 100 000 - vilket är ungefär en av varje 240 personer.

Orsaken till Behçets sjukdom är okänd, och ingen har någonsin konstaterat om det kan bero på att ett virus har gått vidare under sex. Det är emellertid inte troligt att det är smittsamt.

Sår och andra skador som det skapar kännetecknas av inflammation i blodkärlen.

Detta antas bero på en autoimmunreaktion, där kroppen attackerar sina egna vävnader.

Det finns ofta en koppling mellan Behcet och en genetisk faktor som heter HLA-B51.

symtom

Behçets syndrom framträder vanligen i en persons 20-, 30- eller 40-tal. Män påverkas oftare än kvinnor.

Det första symptomet är ofta ett smärtstillande sår på könsorganen (särskilt skrotet) eller anuset.

Dessa sår tenderar att komma och gå över åren. Flare-ups följs ofta av perioder av eftergift.

De flesta utvecklar också ganska liknande sår i munnen.

Vissa påverkas av ögoninflammation. Andra organ kan också vara inblandade, och ibland påverkar Behçet lederna, nervsystemet eller hjärtat. Huvudvärk och akne-liknande fläckar är vanliga.

Men var god, var inte orolig över den här listan. Allvarliga komplikationer är ovanliga, särskilt om personen behandlas av en expert.

Behçet är extremt osannolikt att vara dödlig och i Storbritannien orsakar det färre än fem dödsfall per år.

Behandling

Om du tror att du kan ha Behçet syndrom, är ditt bästa första steg att gå till klinik för könshälsa / genitourinary medicine (GUM) eftersom de i Storbritannien har stor erfarenhet av att diagnostisera och behandla tillståndet. Du kan också behöva se en hudläkare.

Behandling är generellt med läkemedel som är avsedda att dämpa immunsystemet, såsom steroider, interferon, cyklosporin och azatioprin. Specialbehandling av ögonkirurg är nödvändig om synen försämras.

Moderna terapier kan förbättra livskvaliteten och minska antalet uppblåsningar.

Om du har detta tillstånd rekommenderar jag starkt att du går med i Behcet's Syndrome Society.

Senast uppdaterad 23.10.2015

Läkares Råd