hudvård

Slå på fläcken! Behandla mörka fläckar och pigmentering

hudvård Slå på fläcken!  Behandla mörka fläckar och pigmentering
Anonim

Mörka fläckar och pigmentering är fula och åldrande. Så här behandlar du dem för en jämn yta.

Den främsta orsaken till åldersfläckar är år av exponering för UV-strålar från solen. UV-ljus gör att din kropp producerar extra melanin, pigmentet som ger huden sin färg - det är därför du brinner.

Men år av sol exponering gör melanin klump i fläckar, snarare än att sprida jämnt.

Mörka fläckar kallas ofta åldersfläckar eller leverfläckar (lentiginer), och de bakar vanligtvis sina fula huvuden under fyrtioåren och blir mer synliga när vi åldras.

Det finns andra orsaker förutom UV-exponering.

Hormonala förändringar, stress, vissa receptbelagda läkemedel och läkning av skadad eller skadad hud kan alla medföra fläckig, ojämn eller fläckig hud.

Postinflammatorisk hyperpigmentering - Plåster som uppträder efter ett sår har läkt - är vanligare i svart och asiatisk hud.

Det är i grunden ett överdriven svar på skada - även mindre skadad som en plockad plats - där din kropp svarar genom att öka distributionen av melanin i vävnaden.

Melasma är en annan form av pigmentering. Det är också känt som "graviditetsmaske" eftersom det är hormonellt och drabbar kvinnor under graviditet eller kvinnor i barnsåldern som har vissa preventivmedel.

Återigen är det mer vanligt hos kvinnor med mörkare skinn och det brukar hittas på hakan, överläpp, kinder, näsa och panna.

Även om det börjar under graviditet eller tas upp av p-piller, kan det kvarstå i 5 år eller mer och risken för att det slår igen med efterföljande graviditeter ökar.

Lyckligtvis, oavsett orsaken finns det mycket du kan göra för att minska, förhindra och dölja det.

Skincare regler

Skruva försiktigt: Kraftig, hård skurning kan tyckas vara en bra idé, men det kan faktiskt försvaga din huds skyddande barriär, vilket gör den mer känslig för UV, och kan till och med utlösa postinflammatorisk pigmentering.

Jaggedpartiklar och grova handskar eller loofahs kan ge upphov till hud, så välj en mild AHA-baserad produkt som lyfter bort döda hudceller så att ljusbehandlingar kan tränga in djupare.

Ljus tålmodigt: Använd en serum- eller korrigerande kräm med aktiva ingredienser härrörande från naturliga extrakt som lakrits, C-vitamin eller kojinsyra.

Men kom ihåg att du måste använda den varje kväll i minst åtta veckor innan du börjar se en skillnad. Du måste vara i den för lång tid.

Skydda religiöst: Nu försöker du försvaga pigmenteringen du måste skydda din hud mot ytterligare skador genom att alltid ha på sig en riktig solskyddsmedel med en minsta SPF30 som blockerar både UVA- och UVB-strålar.

Om du kan hitta en som också innehåller zinkoxid, en fysisk blockerare, det är ännu bättre!

Behandla försiktigt: Sessioner av IPL (intensivt pulserande ljus) kan hjälpa till att sprida pigmentering och applicera en hydrokinonblekningscreme efteråt kan hjälpa till att blekna mörka fläckar.

Hydrokinonkräm är mycket stark, så den är endast tillgänglig på recept och kan bara användas i 12 veckor i taget. Det är inte heller en mild eller enkel lösning. melasma värre. Och kom ihåg att när du använder en hydrokinonblekningskräm blir solskydd ännu viktigare.

Gå till ingredienser

Kojinsyra minskar melaninproduktionen och hindrar nya fläckar att bilda.

Vitamin C (eller askorbinsyra) hjälper till att blekna och behandla solskador.

Glykolsyra är en fruktsyra som naturligt exfolierar, vilket påskyndar avlägsnandet av överpigmenterade hudceller.

Sojaxtrakten bleknar befintlig pigmentering och hjälper till att förhindra ytterligare UV-inducerad pigmentering.

Vitamin B3, (eller nikotinamid eller niacinamid) förbättrar din hudbarriär, saktar melaninproduktionen och hjälper till att korrigera pigmentering.

Lakritsxtrakt är en naturlig antiinflammatorisk som inhiberar pigmentering.

Vill du veta mer om frisk hud?

Viktiga fettsyror och hud: Vad de är och hur de gynnar huden.

Hur man hanterar hyperpigmentering: Mörk, solskadad, fläckig hud kan få dig att bli äldre än dina år, men du kan blekna inskrämd pigmentering och skydda mot ytterligare problem med rätt vård.

Anti-aging råd för din nacke: Så här håller du nacken så ungdomlig som ditt ansikte.

Gripa på grå hår: Grå är en del av åldrandet, men det finns gott om du kan göra för att fördröja det och förklara det för ett vackert huvud av ungdomliga, luströsa lås.

Är ansiktsserum den ultimata anti-agingprodukten? Serum innehåller högre koncentrationer av aktiva ingredienser än vanliga krämer och fuktgivare.

Slå ojämn hud för en klar, ungdomlig hud: Genom att förstå orsakerna kan du komma tillbaka till peachy mjuk, ungdomlig hud.

Läkares Råd