baby och småbarn

Spädbarn ska alltid sova på ryggen

baby och småbarn Spädbarn ska alltid sova på ryggen
Anonim

Varför spelar ingen roll om en baby sover på magen eller baksidan?

Ny forskning har visat att det finns en koppling mellan barnens sovande ställning och barnsdöd.

Risken för barnsdöd minskas kraftigt om barnet sover på ryggen.

Den första undersökningen av detta ämne gjordes i Nya Zeeland, och sedan dess har liknande studier gjorts i andra länder med samma resultat.

Kan din baby sova på sin sida?

Att låta barnet sova på sidan är säkrare än att låta det sova på magen. Men de senaste studierna visar att läget inte är lika säkert för ditt barn som sover på ryggen.

Barn som sover på deras sida hamnar ofta på magen, vilket ökar risken för plötsligt barnsdödssyndrom (SIDS) signifikant.

Vad händer om barnet är sjuk medan man sover på ryggen?

Läkare brukade tro på att om barnet sov på ryggen skulle det vara farligt om det kräkades.

Man trodde att barnet skulle kunna kvävas, eftersom det inte hade tillräckligt med styrka att vända på huvudet.

Bebisar som sover på ryggen har dock inga svårigheter att vända sig om de är sjuka.

Risken för kräkningar var det viktigaste argumentet för att barnet skulle sova i magen, men det är mycket farligare att låta barnet sova i denna position.

Varför är det säkrare för din baby att sova på ryggen?

Ingen vet helt varför det är säkrare för ditt barn att sova på ryggen snarare än magen. Det finns flera teorier.

En teori är att en baby som sover på magen kan ligga med ansiktet så nära arken att det håller andan i samma luft och inte får tillräckligt med syre.

En annan möjlighet är att barnet kan kväva, när man sover på magen på en madrass som är för mjuk och ger ut. Det har registrerats fall av detta händer hos barn i vattensängar. Så ska barn aldrig sova på en vattenbädd.

En tredje teori är att det är farligt för en baby att ligga med sitt ansikte mot madrassen, vilket kan innehålla mikrober som kan störa barnets andning.

Ingen har ännu löst mysteriet om barnsdöd. Idag vet vi bara att fallen av barnsdöd har gått enormt, eftersom läkare rekommenderade att barn sover på ryggen.

Vad ska du göra när ditt barn börjar vända sig själv

När barnet har blivit tillräckligt gammalt för att börja svänga över sig själv i sängen, klistra in det på baksidan. Men oroa dig inte om de vänder om senare. Det finns ingen anledning att vända barnet om natten.

Ska alla barn sova på ryggen?

Om din baby är frisk bör den sova på ryggen.

Mycket sällan om en bebis har ett medicinskt problem, kan barnläkaren rekommendera att barnet sover på magen. Om barnet lider av någon av dessa sjukdomar, kommer läkaren att informera föräldrarna vilken position barnet ska sova i.

Hur man gör barnets säng säker

Det rekommenderas att barnet sover på en fast madrass, snarare än en som är för mjuk.

Sängen måste vara stabil och botten av sängen ska vara gjord av en fast bit av material i stället för lameller. Stängerna på sidan av sängen bör inte vara mer än 6, 5 cm ifrån varandra, så att barnet inte kan få sitt huvud fast. Bäddarna och ändarna på sängen bör vara minst 60 cm höga, så barnet kan inte krypa eller klättra ut.

Föräldrarna får inte sätta mobiler, leksaker eller andra föremål i sängen som barnet kan få tag i. Fyll inte sängen med många mjuka leksaker heller. Täck inte madrassen med någon plastbeläggning eftersom detta kan orsaka kvävning. spädbarn behöver inte en kudde och de ökar risken för kvävning. Småbarn kan använda en tunn kudde. Tuck i locket så att de bara kommer halvvägs uppåt och kan inte arbeta upp och över barnets huvud.

Låt inte barnet ha en vuxen kudde. Detta kommer att skapa risk för kvävning och är inte bra för barnets rygg.

Rummet där barnet sover bör inte vara för varmt. En temperatur av 16 till 20 ° C är tillräcklig. Under sommaren, se till att barnet inte är överklädt och var extra försiktig om barnet har feber.

Vad mer kan du göra för att få barnet att sova så säkert som möjligt?

Det har bevisats att risken för barnsdöd ökar om föräldrarna röker.

Rökning är en av de viktigaste faktorerna i samband med barnsdöd. Forskare tror att antalet fall av barnsdöd kan minskas med 66%, om föräldrar slutar röka.

Skull tillväxt

Att sova på ryggen kan leda till att barnens skallen tillfälligt växer ur sin form (plagiocephaly).

Föräldrar kan undvika detta genom att lägga sitt barns huvud på motsatt sida varje gång de lägger barnet i sömn. Formen kommer gradvis att bli normal med tiden och behöver nästan aldrig behandling.

När barnet är vaken och föräldrarna pratar med dem, eller leker med dem, ska barnet läggas på magen för att motverka eventuell förvrängning av skallen. Ligga dem över knä på magen, om de inte gillar att vara på mattan. Detta är också ett bra sätt att träna musklerna i barnets mage, rygg och nacke.

För mer information om spädbarns sovmönster, se den här videon:

Andra läser också:

Amning: Hur producerar mjölken?

Plötsligt barnsdödssyndrom (SIDS): vilka barn är mest utsatta för risker?

Vitaminer, mineraler och kosttillskott: Vilka vitaminer vet vi om?

Allergitester: listade här är de vanligaste testerna inom dermatologi.

Baserat på en text av Christel Bech, sjuksköterska, Vibeke Manniche, barnläkare (PhD)

Läkares Råd