hjärta och blod

Atenolol: användningar, åtgärder, doser, biverkningar och varumärkesinformation


hjärta och blod Atenolol: användningar, åtgärder, doser, biverkningar och varumärkesinformation
Anonim

Vad används atenolol för?

 • Förhindra angina attacker.
 • Sänker högt blodtryck (hypertoni).
 • Kontroll av oregelbundna hjärtslag (arytmier).
 • Minska oregelbundna hjärtslag och risken för ytterligare hjärtattacker direkt efter hjärtattack (hjärtinfarkt) och förbättra överlevnad.
 • Förhindra migrän hos personer som får frekventa attacker av dessa svåra huvudvärk. Detta är en olicensierad användning av atenolol.

Hur arbetar atenolol?

Atenolol är en typ av läkemedel som kallas beta-blockerare. Dessa läkemedel fungerar genom att blockera beta-receptorer som finns i hjärtat.

Atenolol får hjärtat att slå långsammare och mindre kraftigt. Detta minskar trycket vid vilket blod pumpas ut ur hjärtat och runt kroppen, vilket sänker blodtrycket.

Effekterna av atenolol betyder att hjärtat inte använder så mycket energi att pumpa blod runt kroppen. Angina bröstsmärta uppstår när hjärtat inte får tillräckligt med syre för att möta efterfrågan, till exempel vid träning. Atenolol förhindrar angina attacker eftersom det minskar hjärtets arbetsbelastning och så minskar dess efterfrågan på syre.

Atenolol kontrollerar oregelbundna hjärtslag eftersom en långsammare hjärtfrekvens tenderar att tillåta de elektriska signalerna i hjärtat att elda mer regelbundet och därmed hjärtat att slå mer regelbundet.

Det är inte helt klart hur atenolol fungerar för att förebygga migrän.

Vad ska jag veta innan du tar atenolol?

 • Atenolol måste vanligtvis tas regelbundet varje dag på lång sikt. Sluta inte ta det om inte din läkare säger att du ska - även om du inte har några symtom på ditt tillstånd.
 • Om du ska ha en operation eller tandbehandling, är det viktigt att berätta för den person som utför behandlingen att du tar en beta-blockerare. Detta är särskilt viktigt om du kommer att få en bedövningsmedel.

Kan jag dricka alkohol medan du tar atenolol?

Även om alkohol inte direkt påverkar själva läkemedlet, kan beta-blockerande läkemedel som atenolol göra vissa människor yrseliga, sömniga eller trötta. Om du påverkas på detta sätt är det bäst att undvika att dricka alkohol eftersom det kan göra dessa biverkningar värre. Kom också ihåg att alkohol kan öka blodtrycket och göra vissa hjärtsjukdomar värre, så det är viktigt att minimera den mängd alkohol du dricker.

Behöver jag undvika någon mat eller dryck när du tar atenolol?

Det finns inga livsmedel eller drycker som du specifikt behöver undvika när du tar atenolol. Bara se till att du äter en hälsosam, balanserad diet för att hjälpa ditt tillstånd.

Kan jag köra när du tar atenolol?

Eftersom atenolol kan få vissa människor att vara yr eller trötta bör du se till att du vet hur du reagerar på den innan du kör eller kör maskiner. Undvik att göra dessa potentiellt farliga aktiviteter om de påverkas.

Vilka märkesvariga läkemedel innehåller atenolol?

Atenolol är ett generiskt läkemedel. Den är också tillgänglig under varumärket Tenormin.

Beta-Adalat och Tenif innehåller atenolol tillsammans med en kalciumkanal blockerare som kallas nifedipin.

Tenoret och Tenoretic innehåller atenolol tillsammans med ett diuretiskt läkemedel som kallas chlortalidon. Atenolol-klortalidonkombinationen är också känd som co-tenidon.

 • Hur tar jag atenolol?
 • Vem ska inte ta atenolol?
 • Vad är de möjliga biverkningarna av atenolol?
 • Kan jag ta andra läkemedel med atenolol?

Senast uppdaterad: 15.02.2017

Läkares Råd