välbefinnande

Får du tillräckligt med sömn?

välbefinnande Får du tillräckligt med sömn?
Anonim

Forskning vid University of Westminster har bekräftat något som de flesta av oss redan visste - det finns människor som morgnar och det finns människor som inte gör det.

Det finns en skillnad mellan de som springer ut ur sängen tidigt och kastar sig direkt i krävande aktiviteter och de som måste dra sig in i medvetandet, behöver en långvarig uppvärmningsperiod innan de kan möta en kaffe, än mindre dagens verksamhet.

Är tidiga fåglar fysiskt annorlunda?

Psykolog Dr Angela Clow, som gjorde forskningen, bad 42 frivilliga att ta salivprover åtta gånger under dagen i två dagar, som började när de först vaknade. Vakna tiderna varierade från en obekväma förgryning 5, 22 till den mer avslappnade timmen 10.37am.

Hälften av gruppen var vaken vid 7, 21 am och de visade sig ha högre nivåer av kortisol, kroppens främsta stresshormon än de som längtade längre i säcken.

"Dessa resultat är intressanta", säger Dr Angela Clow eftersom de ger en fysiologisk grund för den ofta rapporterade skillnaden mellan tidiga och sena stigare.

"Tidig uppvaknande har förknippats med större koncentrationskoncentrationer, att vara snabbare och uppleva mer krångel genom dagen, samt att ha mer ilska och mindre energi i slutet av dagen.

"Å andra sidan var sena wakers mer lugn och mindre upptagen. Det är möjligt att kortisolen kan bidra till dessa skillnader i temperament eftersom det är känt att påverka humör och koncentration, säger hon.

I uppföljningsforskning över en period på 10 veckor konstaterades att de tidiga stigarna var mer benägna att drabbas av muskelsmärta, förkylningar, huvudvärk och humörsvängningar.

När är den bästa tiden att gå upp?

Det finns ingen optimal tid att gå upp på morgonen, säger Dr Clow, men hon erkänner att om du känner dig stressad kan en extra 20 eller 30 minuters sömn göra en stor skillnad.

Du måste bara prova och se, säger hon.

Behöver vi alla ett minimum antal timmar som sover?

Det enda området om sömn där experterna är helt överens är att det inte finns några minsta antal timmar som vi alla borde sova för att äventyra vår hälsa.

Vissa av oss kan klara oss om sex timmar utan att känna några illverkningar och andra gör anspråk på minst åtta. Det handlar om hästar för kurser.

En studie har visat att 8, 1 timmars sömn per 24-timmarsperiod är medelbehovet för vuxna. Men behovet av sömn i gruppen varierade från bara 6 till 10 timmar.

Margaret Thatcher berömde skönt att hon bara behövde fem timmar i sängen när hon var premiärminister. Trots att hon gjorde att miljoner känner sig skyldiga att ligga i, är det inte så ovanligt för människor på 60-talet att klara av en kort natts sömn. De flesta av oss sover mindre när vi blir äldre.

Sova människor mindre än de brukade tidigare?

Det är en myt av våra tider att vi alla är så aktiva, upptagna och betonade att vi sover mindre än ett sekel sedan.

Enligt professor Jim Horne från Sleep Research Center, Loughborough University, är det helt enkelt inte sant.

"Det finns inga bevis som viktorianerna sov längre. Jag misstänker att många sovit mindre i början av 1900-talet eftersom de arbetade längre timmar och hade sämre sovförhållanden ", säger dr Jim Horne.

Skulle det vara bättre för oss alla att sova mer?

Forskning har visat enligt Dr Jim Horne att om vi får möjlighet att sova mer så kommer vi att göra det.

I en studie har det visat sig att om människor stannar i sängen två timmar längre än i sin normala rutin, sover de i genomsnitt i en extra timme.

Är detta bevis på att vi är alla sömnberövade? Dr Horne tror inte det. Han påpekar att med tanke på möjligheten skulle de flesta av oss äta mer, dricka mer och ha mer sex.

Men det betyder inte att vi har blivit berövade eller har ouppfyllda behov.

"Tidigt i sängen, tidigt att stiga, gör en man frisk, rik och klok." Är det gamla ordspråket sant?

Benjamin Franklin, Thomas Edison och Samuel Johnson gick alla med detta livsstilsråd, men det stöds inte av modern vetenskaplig forskning.

Vid Southampton University i en studie som publicerades i British Medical Journal, som involverade 1229 män och kvinnor över en 25-årig period, visade sig att de som brände midnattsoljan och sovit följande morgon inte hade några dåliga effekter.

De visade sig också vara lite rikare än de tidiga stigarna och inte mindre hälsosamma.

Överraskande observerades det att personer som sov längre, oavsett vilken tid de gick i pension, dog yngre. Om det inte är rättfärdigande för tonårsklubb i Ibiza, vad är det?

Hur bestämmer du hur länge du ska sova?

När man sitter fast känner forskarna mellan sju och åtta timmar att sova en natt är tillräckligt för de flesta av oss.

Som Dr Horne sammanfattar: "Det finns en grundläggande sömn som vi alla behöver för att fungera bekvämt i vårt dagliga liv. Utöver det är det ett mycket roligt tidfyllnadsmedel, men det är inte nödvändigt. '

Dr Chris Hanning, chef för Sleep Disorders Clinic på Leicester General Hospital, säger att han tror på det enkla testet om du känner dig sömnig om dagen.

Detta säger han ofta ignoreras av dem som klagar över sömnproblem. "Om du är vaken och uppmärksam på dagen, får du uppenbarligen tillräckligt med sömn", säger Dr Hanning.

Om du lider av en eftermiddagsdisplay som händer för oss alla då och då, är det lätt att ta hand om. Det finns ingen anledning att tillbringa timmar mer i sängen eller oroa dig själv sjuka.

En klocka på 10 minuter vid lunchtiden ska göra tricket och lämna dig uppdaterad resten av dagen.

Dr Adrian Williams, konsultläkare på St Thomas's Hospital, London, och chef för sitt sömnstörningscenter säger: "Vi behöver alla så många timmar sömn i varje dygnscykel och det spelar ingen roll hur vi får. I Medelhavsländerna är det inte ovanligt att sova i fem timmar på natten och två på eftermiddagen. Det är detsamma som att ha en hel åtta timmar på natten. Vissa människor utgör underskottet genom att ha små doser hela dagen.

"Om du inte får tillräckligt med vila blir du sömnig klockan klockan 16.00. Det här är inget att göra med att ha en stor lunch. Det är en del av kroppens dagliga rytm. Det och klockan 6.00 är de tider då de flesta bilkrascher händer av att personerna somnar vid ratten, säger Dr Williams.

Du kan inte betala din sömn i förväg, säger han men du kan göra upp det efteråt. Och den stora nyheten är att den som känner sig bättre efter att ha sovit i helgen gör det rätta.

Andra läser också:

Är du överviktig ?: Ta reda på din BMI här.

Högt blodtryck (hypertoni): cirka 10 miljoner människor i Storbritannien har högt blodtryck - det är en av fem av oss.

Läkares Råd