hjärnan och nervsystemet

Är mina migrän orsakade av progesteronkräm?

hjärnan och nervsystemet Är mina migrän orsakade av progesteronkräm?
Anonim

Fråga

Efter att ha kommit från HRT använder jag nu naturligt progesteron eftersom jag har haft en hysterektomi med avlägsnande av båda äggstockarna vid 46 års ålder.

Jag finner nu att jag varje månad har en migränattack. Det är ungefär samma gång varje månad.

Är jag fortfarande cyklisk utan äggstockar? Jag har drabbats av migrän i över 15 år och det är nu bättre med naturligt progesteron men inte färdigt härdat.

Jag har också fått större vikt sedan bytet men känns väldigt lyckligare.

Ska jag ha en lucka i dosdagen då jag använder kräm kontinuerligt för närvarande?

Svar

Huvudfrågan här handlar om återkommande migrän som kan vara mycket obehaglig och mycket obekväm.

Jag kan helt förstå din förvirring över orsaken till detta tillstånd och vad den bästa behandlingen kan vara.

För att svara på din första specifika fråga om huruvida du är cyklisk utan äggstockar, är det enkla svaret nej, för utan äggstockar producerar du inte östrogen eller progesteron i en månadscykel.

Vissa myndigheter tror att hormoner från hypofysen (i hjärnans hjärna som utsöndrar follikelstimulerande hormon och luteiniserande hormon) kan spela en roll i cirkulationsstörningar som är ansvariga för symptom som heta fläckar.

De kan, teoretiskt sett, ha en roll att spela i början av migrän.

Detta är dock inte bevisat och dessutom utsöndras dessa två hormoner inte cykliskt.

Förstört naturligt hormon är, som du vet, också något av en kontroversiell produkt även om många människor svär åt det, och om det verkar passa dig, allt bra och bra.

Endast en liten mängd progesteron finner sig in i blodflödet när det tas oralt, så jag tror inte att det finns något behov av att du har ett mellanrum i dosdagen eftersom dosen du tar emot för närvarande kommer att vara väldigt liten i alla fall.

Mitt förslag är detta: Jag tror att du skulle vara klokt att öka ditt dagliga intag av fytoöstrogener, det vill säga östrogener som härrör från växtbaserade ämnen, såsom sojaprodukter, linfrön (linfröer) och örter som alfalfa och vervain.

Du kan också köpa kosttillskott som rödklöver. Dessa fytoöstrogener kan vara till hjälp för att balansera några av de postmenopausala symtomen som orsakas av en ökning av östrogen jämfört med andra hormoner i blodet, varav det ena är migrän.

Jag rekommenderar också att du frågar din läkare om en lämplig förebyggande behandling av migrän eftersom du lider med jämna mellanrum.

En enda daglig tablett med medicin som propranolol eller pizotifen kan utplåna dina migrän permanent med lite eller inget i vägen för biverkningar.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd