sexuell hälsa

Är antidepressiva krossar med ditt sexliv?


sexuell hälsa Är antidepressiva krossar med ditt sexliv?

Hur får jag tillbaka sexlusten? - Nyhetsmorgon (TV4) (Juli 2019).

Anonim

Alla läkemedel har biverkningar och detta inkluderar antidepressiva medel. De som läkare varnar patienter kan hända inkluderar vanligtvis illamående, huvudvärk och yrsel. Ändå finns det en typ av bieffekt som, trots att de är mycket vanliga, ofta känner läkare att diskutera: sexuella biverkningar.

Jag tror att en del av deras wariness är pinsamt. Det är inte lätt att prata om sex och det här är inte bara för läkaren. Patienter känner sig ofta generad att diskutera denna typ av sak. Läkare vill inte skämma bort patienterna genom att varna dem för att det kan hända och vad som är värre, patienter vill ofta inte skämma bort läkaren genom att diskutera det när det händer. Men det är viktigt att detta ändras eftersom vi vet att sexuella biverkningar av antidepressiva medel är en av de främsta orsakerna till att människor slutar ta dem.

Antidepressiva medel: de sexuella biverkningarna

Så vad menar vi när vi pratar om sexuella biverkningar? Erektil dysfunktion - svårighet att få eller upprätthålla erektion - är den som tenderar att få mest uppmärksamhet. Men vissa män finner att de kan uppnå erektion, men det tar mycket lång tid att ejakulera. Detta kan vara mycket oroande och frustrerande, inte bara för dem utan även deras partner. Men det är inte bara män som påverkas. Kvinnor som tar antidepressiva läkemedel rapporterar också problem med att uppnå orgasm. Och för båda könen kan antidepressiva läkemedel orsaka förlust av libido.

Det första att göra är att erkänna att även om människor upplever sexuella biverkningar stör det inte nödvändigtvis dem. En av de viktigaste symptomen på depression är minskad libido, så för många människor som är deprimerade i den utsträckning att de behöver medicinering, är kön inte för närvarande en prioritet för dem. Omkring hälften av män med depression upplever också erektil dysfunktion och ett liknande antal kvinnor rapporterar litet eller inget intresse av sex. Det är också viktigt att fastställa att förlusten av lust är ett resultat av antidepressiva och inte ett symptom på depression.

Sex saker

Oavsett orsak, för vissa människor är det mycket bättre att behandla deras depression och få dem tillbaka på mend än det är för dem att ha sex. För människor som inte är i ett förhållande kan en låg libido innebära att de helt enkelt inte stör det om de inte kan upprätthålla en erektion, till exempel.

För andra kan sex eller onani emellertid vara en källa till komfort för dem eller ett sätt att ansluta sig till en partner. I dessa situationer kan sexuella biverkningar förena eller förvärra känslor av isolering som är vanliga vid depression och sätta ytterligare tryck på ett redan ihärdigt förhållande. Jag kommer ihåg en ung man som säger att antidepressiva medel hade tagit bort den enda saken - kön - det var fortfarande roligt och det enda som tog honom och hans flickvän tillsammans. Det är lätt att se hur denna bieffekt kan få en väldigt skadlig inverkan på människors liv.

De värsta brottslingarna

Medan alla antidepressiva medel kan orsaka sexuella problem, är vissa mer benägna att göra det än andra. De antidepressiva medel som är mest associerade med sexuella svårigheter är den grupp läkemedel som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare eller SSRI. De är också de vanligast föreskrivna. De inkluderar: citalopram, escitalopram, paroxetin, fluoxetin, sertralin och duloxetin. Vissa antidepressiva medel är mindre associerade med sexuella biverkningar, och dessa inkluderar buproprion och mirtazapin.

Alla är olika

Det är viktigt att betona att inte alla påverkas på detta sätt och om någon upplever sexuella biverkningar så borde de inte oroa sig. Det är vanligt och det finns ett antal saker som kan göras. Det viktigaste är att prata om detta med en läkare.

För det första, precis som det händer med många biverkningar, går de ibland som kroppen blir van vid medicinen. Det kan ta flera veckor till en månad för att detta ska hända, men många tycker att det löser sig om du bara ger det lite tid.

Vad kan hjälpa till

För kvinnor kan de uppleva minskad smörjning i slidan. Detta kan relativt enkelt övervinnas genom att använda sexuellt smörjmedel. Det är viktigt att använda vattenbaserat smörjmedel som oljebaserad kan förstöra kondomer. De kan också upptäcka att orgasmen antingen är mycket svår att uppnå eller helt blockerad. Och slutligen kan de hitta lust och libido minskas.

Justering av dosen av medicinen hjälper ofta. Sexuella biverkningar är vanligare vid högre doser, så människor tycker ofta att genom att minska dosen något, kan de fortfarande få humörfördelen av antidepressiva men undvika effekten på deras sexuella funktion. Dosen bör endast justeras under medicinsk vägledning för att säkerställa att det är gjort säkert. Om dosen minskar måste du komma ihåg att ditt humör kan förvärras, så håll ett öga på det här. Återigen, kom ihåg att det tar kroppen ett tag att anpassa sig till den nya dosen, så det kan ta några veckor innan du märker förbättringen.

Vissa människor tycker att det går att ändra tiden när de tar medicinen, med att de tar medicinen så långt bort från den tid de vill ha sex som möjligt.

Om det fortfarande är ett problem, kan det vara att läkaren anser att byta antidepressiva medel. Människor svarar väldigt annorlunda mot olika mediciner, så de tycker ofta att det bara går att byta till en annan SSRI. Om det inte fungerar, försöker man helt enkelt ett annat antidepressivmedel från en annan grupp är det också ett alternativ som ofta löser problemet.

Andra läkemedel som sildenafil (Viagra) kan hjälpa män med erektilproblem och det finns bevis för att det även kan användas för kvinnor för att hjälpa dem med försenad orgasm eller otillräcklig smörjning. Att lägga i antidepressiva bupropion kan ibland hjälpa män och kvinnor på SSRI med libido och öka lusten. Testosterongel har också visat sig hjälpa män på SSRI med låg libido eller erektilproblem.

Det är verkligen viktigt att människor pratar om sina sexuella biverkningar med sin partner. De kommer att vilja veta vad problemet är och det är mycket lättare att hantera som ett par i stället för på egen hand.

Det finns inget att skämma över och genom att prata om det kan de erbjuda stöd och trygghet. Människor tycker ibland det lättare att gå till doktorn med en partner snarare än på egen hand. Ta hem meddelandet är dock att sexuella problem på antidepressiva är vanliga men det finns många alternativ att hantera detta. Människor ska inte lida i tystnad - läkaren kan hjälpa.

Läkares Råd