depression

Antidepressiva medel eller rådgivning?

depression Antidepressiva medel eller rådgivning?
Anonim

Fråga

Min pojkvän och jag har bott tillsammans i sex månader och planerar att gifta mig nästa sommar.

Men under de senaste månaderna har hans personlighet verkligen förändrats. Han är moody amd avundsjuk, så mycket att jag skrek när jag lämnar huset utan honom.

Hans pappa dog när han var 12. Han säger att han då inte blev upprörd, men nu har han börjat gråta mycket och säger att han saknar honom.

Nu när hans liv kommer samman, tror han att hans pappas död börjar slå honom.

Det blev sämre och värre tills han bröt ner på jobbet en dag och då gick han med på att gå och se sin läkare.

Han förklarade hur han kände; att han inte kunde sluta tänka på sin pappa och hur han inte kunde släppa mig ur hans syn och hans läkare lade honom på Seroxat.

Det var för tre veckor sedan, och även om han är mycket mindre än tidigare, är jag orolig att Seroxat är alltför stark för vad min pojkvän lider av.

Min pappa hade depression på grund av stress på jobbet för några år sedan och hans läkare skickade honom till rådgivning. Det var vad jag trodde att de skulle göra för min pojkvän.

Jag är orolig för biverkningarna av medicinering, hur kan ett piller få dina problem att gå iväg?

Tycker du inte att han skulle vara mycket bättre att stoppa dessa tabletter medan han fortfarande kan och be om att bli hänvisad till en rådgivare?

Svar

David skriver:

Seroxat är ett väletablerat antidepressivt medel och bokstavligen tar tiotusentals män och kvinnor det. Det är tänkt att återställa obalansen i hjärnkemikalier, vilket leder till depression.

Nu har du rätt att vara medveten om dess biverkningar. Dessa inkluderar; illamående, sömnighet, svettning, störningar i sexuell funktion, muntorrhet, trötthet och sömnlöshet bland andra.

Jag hoppas att Seroxat kommer att hjälpa honom men jag håller med dig om att han förmodligen behöver rådgivning eller psykoterapi för att hjälpa honom att hantera dessa komplicerade problem som involverar sin far.

Låt oss se vad Christine säger.

Christine tillägger:

Jag håller med om att din pojkvän ska få någon form av "talande terapi" för hans problem.

Jag tror också att människor har bättre styrning utan antidepressiva medel om de kan klara sig utan dem.

Men din pojkvän är uppenbarligen väldigt orolig och det kan väl vara att Seroxat hjälper till att ställa det rätt.

Jag tycker att det är viktigt att säga att antidepressiva medel inte är beroendeframkallande, så din pojkvän borde kunna sluta ta medicinen utan problem när han och hans läkare håller med om att tiden är rätt.

Nu vad mer kan du göra?

Det är ofta så att när någon står inför ett stort steg i livet - till exempel att gifta sig - känner de sig plötsligt oroliga av oöppnade incidenter från det förflutna.

Jag känner som du gör, att din pojkvän ska se en rådgivare.

Jag tycker att det skulle vara bra om du kunde gå med honom till hans läkare och prata om möjligheten för honom att få denna hjälp på NHS.

Det finns några andra alternativ om det inte fungerar.

Det finns en organisation som heter Cruse som är för berövade människor. De har en hjälplinje och lokala grupper.

De är experter i beredskapsrådgivning och jag är helt säker på att din pojkvän kommer att dra nytta av att vara i kontakt med dem.

Det finns också en organisation som heter Youth Access, som har inlämningsråd för ungdomar över hela landet.

Du själv kan göra med lite stöd under denna svåra period också. Jag föreslår att du tar en titt på massorna av information om depression på denna sida.

Försök läsa en artikel som vi skrev kallad "Depression - hur det påverkar kön och relationer". Detta borde hjälpa dig ganska mycket.

Jag tycker att det är utmärkt att du båda tar itu med detta problem. Det måste vara väldigt svårt just nu - speciellt att ta itu med din pojkväns mycket eget beteende.

Men med hjälp är jag säker på att han kommer över sin sorg över sin pappa och börjar behandla dig på ett mer normalt sätt igen.

En sista sak personligen tror jag inte att det skulle vara en bra idé att du gifter dig med nästa år om dessa problem inte har lösts.

Jag förväntar mig fullt ut att de kommer att ha varit, men besittningsförmågan i synnerhet kan vara enormt svårt att hantera långsiktigt.

Jag rekommenderar starkt att du ser till att allt detta är sorterat innan du knyter knuten.

Med vänliga hälsningar

Dr David Delvin, GP och Christine Webber, psykoterapeut

Läkares Råd