hudvård

Åldringsplanen för alla etniciteter

hudvård Åldringsplanen för alla etniciteter
Anonim

Åldrande, rynkor och kråka fötter är ett oundvikligt faktum i livet, men för de flesta etniska människor är det något de bara kommer att möta mycket senare i livet.

Anledningen till att etnisk hud åldras långsammare beror till stor del på att det extra pigmentet i huden som skyddar dermis (yttre skiktet i huden) mycket bättre än de med mindre pigment, såsom kaukasisk och blek hud.

Det kan låta som mörk hud är oövervinnerlig mot åldrande, sol och förorening, men det borde inte innebära att vi blir slagna med vår hudvård rutin som effekterna kan visa mycket mer senare i livet.

Hur etnisk hud åldras

Alla hudtyper är i grunden samma under epidermis. Men etnisk hud åldras annorlunda än kaukasisk hud på grund av sammansättningen av de övre skikten.

"Den största skillnaden mellan mörk och blek hud är dess tjocklek", förklarar Dr Sach Mohan, en hårdhetsbaserad kosmetisk läkare från Harley Street. "Eftersom kaukasisk hud är tunnare, bryter kollagen mycket tidigare, vilket i sin tur gör att den blir mer rynkig och crepey."

Mängden melanin som produceras i din hud har också en effekt på hur snabbt din hud kommer att åldras.

Mörkare hud ger mer melanin, vilket ger huden sin färg, ger ett naturligt solskydd och ger skydd mot fotouppning.

"Uppsidan av detta är relativt långsammare hudåldring", förklarar Sujata Jolly, grundare och forskningsdirektör på Clinogen Laboratories.

"Nackdelen är att etnisk hud fortfarande är känslig för skador, vilket kan ge utseende av åldrande hud."

Etnisk hud är också i allmänhet mindre torr och uttorkad än kaukasisk hud, vilket hjälper till att dölja effekterna av åldrande.

"Etnisk hud har naturligtvis något högre lipidinnehåll, och därför åldras mycket bättre" förklarar Sujata.

Detta kan bli eldsvåda eftersom det betyder att etnisk hud är mer mottaglig för fläckar och akne. "Etnisk hud har mer svettkörtlar och talgkörtlarna (oljeproducerande körtlar) producerar mer talg", tillägger Sujata.

"Underhållet av hudens pH är avgörande för för hudens olje-fuktbalans."

Etnisk hud kan bli bättre, men det betyder inte att det är sparat. "Människor med mörkare eller etnisk hud kan fortfarande drabbas av svag hud med åldern, eftersom förlusten av elastin får det att falla, " förklarar Dr Mohan.

När ska man börja behandling mot åldrande

Att bestämma när du ska börja införa anti-agingprodukter till ditt hudvårdssystem kan vara förvirrande.

Börja för tidigt kan få din hud att reagera dåligt, men om du lämnar det för sent, blir det svårare att rätta till åldrandet.

"Det beror helt på om du vill behålla och skydda din hud eller rätta den", förklarar Dr Mohan.

"Det finns ingen lägsta ålder för att börja skydda din hud - det borde du göra så snart som möjligt!

"Kvinnor i tjugoårsåldern behöver inte oroa sig lika mycket om åldrande, men skyddar huden mot skadliga UV-strålar från solen är viktigt eftersom detta påskyndar rynkutveckling eller sämre hudcancer.

"Använd alltid solskyddsmedel och leta efter en med en antioxidant."

Sujata rekommenderar också att man antar ett bra hudvårdssystem tidigt. "Alla produkter du använder bör normalisera huden, inte bara ta itu med dina underliggande problem, " förklarar hon.

"Om du lider av fet hud och ständigt använder en produkt som torkar ut, kommer din hud att reagera genom att producera mer olja för att motverka torrheten.

"Den bästa lösningen är att använda produkter som har intelligenta formuleringar för att få din hud tillbaka till sin basnivå."

Som kvinnor går in i trettiotalet, föreslår Dr Mohan att titta på effektivare anti-agingbehandlingar, eftersom det här är när din hud börjar visa tecken på åldrande och förlorar elasticitet.

"Åldringsprocessen börjar vid trettio och att vända och förhindra att du borde investera i produkter som innehåller retinol- och stamceller tillväxtfaktorer", förklarar han.

När du når dina fyrtioår, handlar anti-aging mer om korrigerande snarare än förebyggande åtgärder.

"Kollagen i huden börjar på denna tid börja lossna mer och på en djupare nivå", säger Dr Mohan.

"Detta tillsammans med hormonella förändringar innebär att aktuella ingredienser inte kommer att vara effektiva nog och du måste börja titta på mer aggressiva metoder."

Vad ska du använda

Trots vad reklamskyltar och tv-annonser säger till oss finns det ingen magisk kräm eller serum som kan minska utseendet på rynkor och fina linjer.

Detta beror på att åldring sker under ytan av huden, i epidermis.

De flesta anti-agingprodukter kan inte tränga igenom dermis (det första skiktet i huden) för att öka kollagen och elastin.

Det finns dock ett undantag från regeln - retinol. "Retinol är ett derivat av vitamin A, som naturligt finns i huden", förklarar Dr Mohan. "När det används, hjälper det till att reparera skador som orsakas av åldrande, eftersom den är inriktad på hudcellerna" DNA ".

När det används korrekt kan retinol hjälpa till att göra huden tjockare och fylligare. Denna underbara ingrediens kan också hjälpa till att fixa en mängd hudproblem, inklusive hyperpigmentering, fläckar och stora porer.

Men Dr Mohan varnar för att det kan få biverkningar om de inte används ordentligt. Retinol är lätt tillgänglig i produkter, men kan vara ganska aggressiv mot huden, så använd den bara om din hud verkligen lidit. '

Han föreslår att du lättar in dig med det med en liten mängd varje par nätter innan du långsamt bygger upp hur ofta du använder den. När din hud har byggt upp en tolerans kan du använda den så ofta som varje natt.

Solskyddsmedel är också din största allierade mot åldrande och bör bäras dagligen, även när solen inte är ute.

Kaukasisk hud, som vanligtvis är benägen för torrhet, är mer sannolikt att visa tecken på åldrande, så det är viktigt att säkerställa att huden alltid hydreras.

"Huvudingredienser som letar efter det ger fukt och upprätthåller hudens oljebeständighet, bland annat hyaluronsyra, vitamin B3 (niacinamid) och naturliga botaniska ämnen, såsom lakrits och rosmarin, säger Sujata.

"När det gäller hudbehandlingar bör du vara försiktig och undvika allt som orsakar trauma mot huden, särskilt kemiska peeling och microdermabrasion, eftersom dessa kan orsaka postinflammatorisk pigmentering (PIH)", lägger hon till.

"Kaukasisk hud har en tendens att drabbas av torrhet vilket kan vara mycket åldrande, så det är också viktigt att öka cirkulationen genom att regelbundet peeling huden."

Vill du veta mer om etnisk skönhet?

Etnisk hudvård: Precis som olika hudtyper, kommer olika etniciteter också med sin egen uppsättning hudvårdsproblem.

Etnisk solskydd: En av de största hudvårdsmyterna är att människor med mörkare hud inte behöver mycket eller något skydd från solen.

Banish hyperpigmentering i etnisk hud: Fråga de flesta etniska kvinnor vad deras största hudvård är och de kommer sannolikt att säga hyperpigmentering.

Läkares Råd