kirurgisk

Amputation under knäet

kirurgisk Amputation under knäet
Anonim

Vad är det?

Det finns inte tillräckligt med blod för att hålla foten och tårna levande. Bristen på blod orsakar allvarlig smärta och tillåter allvarlig infektion att ta tag i.

Om det lämnas obehandlat kommer benet så småningom att bli nekrotisk (bli död) och bli livshotande.

Det enda valet är att skära av den skadade delen. Detta måste göras tillräckligt högt upp i benet till ett område som har en god blodtillförsel för att få ordentlig heling av stubben.

I detta fall betyder det en amputation strax under ditt knä. Ibland behövs amputation på grund av en allvarlig skada på lemmen.

Operationen

Du kommer antingen att ha en allmänbedövning och somna, eller kommer att få en injektion för att döva dig under midjan. Om den senare sker, kommer du att vara vaken. Du kan känna press på benet, men du kommer inte känna någon smärta från midjan ner.

En klippning är gjord så att du efter att ha avlägsnat den sjuka delen hamnar med en rund stump gjord av frisk hud.

Du bör planera att vara på sjukhuset i en månad för att täcka eventuell försening i sårläkning. Du kan väl vara ute före detta.

Du kan behöva ändringar i ditt hem, till exempel badhandtag och ramper, som hjälper dig när du kommer tillbaka.

Du måste ha en tillfällig rullstol och lära dig hur du använder den.

Några alternativ?

Om du lämnar saker som de är, blir ditt ben säkert värre och du kan få en livshotande infektion.

En operation för att kringgå eller kärna ut dina benartärer för att förbättra blodtillförseln till benet fungerar inte i det här fallet.

Laserbehandling och sträckning av artärerna fungerar inte heller för dig.

Att injicera nerven i dina blodkärl fungerar inte, och antibiotika räcker inte för sig själva.

Ett alternativ till en under-knäoperation är en högre upp, till exempel genom knäet eller på mid-lårnivån. Men ju högre nivå, ju större riskerna med operationen är, desto mindre är risken för att du går igen.

En lägre amputation som genom tån eller fot kommer inte att läka.

Före operationen

Sluta röka och ta ner din vikt om du är överviktig.

Om du vet att du har problem med ditt blodtryck, hjärta eller lungor, be din läkare att kontrollera att de är under kontroll.

Kontrollera sjukhusets råd om att ta piller eller hormonersättningsterapi (HRT).

Kontrollera att du har en släkting eller vän som kan följa med dig till sjukhuset, ta dig hem och ta hand om dig för den första veckan efter operationen.

Ta alla dina tabletter och mediciner med dig till sjukhuset.

På avdelningen kommer du att kontrolleras för tidigare sjukdomar och kommer att ha speciella tester för att du är väl förberedd och kan få operationen så säkert som möjligt.

Du kommer att få operationen förklarad för dig och kommer att bli ombedd att fylla i ett samtycke för operationen. Innan du undertecknar samtycksformuläret som ger tillstånd att operationen ska fortsätta, se till att du fullständigt förstår all information som gavs till dig angående dina hälsoproblem, möjliga och föreslagna behandlingar och eventuella risker.

Ställ dig frågan om det inte är helt klart.

Den del av benet tillsammans med andra benvävnader som kommer att tas bort under operationen kommer att skickas för test för att hjälpa till att planera lämplig behandling. Eventuellt kvarvarande benvävnad som lämnas efter testen har utförts kommer att kasseras.

Innan operationen och som en del av samtyckeprocessen kan du bli ombedd att ge tillstånd för eventuella "kvar" bitar av benvävnad som ska användas för medicinsk forskning. Det är helt upp till dig att tillåta detta eller inte.

Många sjukhus driver nu specialkliniker där du besöker en timme eller två, en vecka eller så innan operationen för dessa kontroller.

Efter sjukhus

Du kan få syre från ansiktsmask i några timmar om du tidigare haft bröstkorgsproblem.

Du får ett fint, tunt plaströr i armen för att ge dig blodtransfusion (om det behövs) eller saltlösningar.

Du kommer att få en fin plastdräneringsrör som kommer ut ur huden nära såret, ansluten till en behållare. Det här är att tömma eventuellt kvarvarande blod eller annan vätska i verksamhetsområdet.

Såret är smärtsamt. Du kommer att ges injektioner och senare tabletter för att kontrollera detta. Be om mer om smärtan inte är välkontrollerad eller om det blir värre.

Många sjukhus använder nu PCA (patientkontrollerad analgesi). Genom att trycka på en knapp på en enhet kan du injicera smärtstillande medel i din blodflöde genom ett mycket fint plaströr som går in i ett av de små blodkärlen (venerna) i handen. En liten dator kontrollerar mängden smärtstillande medel som släpps och förhindrar oavsiktlig överdosering.

Alternativt kan du få ett fint rör i ryggen genom vilken smärtlindring kan ges för att hjälpa till att kontrollera smärtan. Din ursprungliga smärta kommer att ha gått, men du kan fortfarande känna som om foten och tårna fortfarande finns där.

Detta kallas en "fantomlim" och är något som förväntas och att de flesta patienter upplever sig efter en amputation. Fantombenk känslan kan få dig att glömma att du har haft en amputation, men det bör blekna över tiden.

Efter en vecka eller så ska såret vara praktiskt taget smärtfri. Du kommer att bli hjälpt av sängen efter 24 timmar. Du borde sitta bekvämt ute i en vecka. Be alltid en sjuksköterska för att hjälpa dig att gå ur sängen, eller du kan falla och skada dig själv. Du ska försöka gå med kryckor om en vecka eller så.

En allmänbedövning gör dig långsam, klumpig och glömlig i cirka 24 timmar. Sjuksköterskorna hjälper dig med allt du behöver tills du kan göra saker för dig själv. Gör inte viktiga beslut under den här tiden.

Det är viktigt att du lämnar urin och töm din urinblåsa inom 6 till 12 timmar efter operationen. Du måste använda en flaska eller en bäddpanna med hjälp av sjuksköterskorna först.

Om du fortfarande inte kan passera urin, och detta kan ibland hända under de första dagarna efter en operation, låt läkare och sjuksköterskor veta och åtgärder vidtas för att åtgärda problemet.

Du kan behöva ha en kateter (en fin plastdräneringsrör) sätta i blåsan genom din främre passage i några dagar tills du kan flytta dig lite mer. Katetern bör hjälpa dig att passera urinen mer bekvämt.

Såret har en enkel dressing på den. Läkarna kommer att ändra omklädningen varannan till tre dagar i två veckor efter operationen för att se om såret läker väl.

Det kommer stygn som kommer att gå ut ungefär två veckor efter operationen. Sårflödet tas ut efter 48 timmar eller så.

När du först ser såret, kommer stubben att se väldigt bulgy ut, men det ska bli mjukare efter en vecka eller två.

Sjukhuset kommer att ordna för att du ska se lemmaren när såret är helt läkt. Under tiden kommer du att träna med en tillfällig lem i sjukgymnastikavdelningen innan du ser dem.

Du kan tvätta så snart dressingen har tagits bort, men försök att hålla såret torrt tills stygnen kommer ut. Tvål och varmt kranvatten är helt tillräckliga. Saltat vatten är inte nödvändigt. Du kan duscha eller ta ett bad så ofta du vill.

Sjuksköterskorna kommer att ge råd om sjukskrivningar, certifikat och så vidare.

Efter - hemma

Du kommer troligen att känna dig trött och behöver vila två eller tre gånger om dagen. Du kommer gradvis att förbättra dig.

Du kommer att vara i händerna på lemmarna när en gång såret har läkt. Det tar ofta tre eller flera månader innan du har en lem som passar dig exakt, eftersom stubben förändras och stärker hela tiden. Sjukgymnastikavdelningen fortsätter din träning.

Hur snart du kan köra igen beror på hur snabbt du klarar av den artificiella lemmen. Du kanske kan köra en automatisk bil eller en speciellt modifierad för dina behov.

Du kan starta om sexuella relationer när såret är läkt.

Hur snart du kan återvända till jobbet beror på hur snabbt du läker. Det är osannolikt att du kan göra ett tungt manuellt jobb, men många andra jobb är fullt genomförbara.

Eventuella komplikationer

Om du har denna operation under allmänbedövning, finns det risk för komplikationer relaterade till ditt hjärta och lungor. De tester som du kommer att ha före operationen kommer att se till att du kan få operationen på bästa möjliga sätt och minska risken för sådana komplikationer.

Möjligheten att dö efter en amputation är 3 till 10 procent. Chanserna är högre för äldre människor med andra hälsoproblem som diabetes, eller sjukdomar i artärerna som matar hjärtat med blod.

Mer än 50 procent av dödsfall efter amputation är på grund av hjärtproblem och cirka 25 procent på grund av lungproblem.

Det är viktigt att få operationen så snart som möjligt. Om du försenar saker kommer ditt bens tillstånd att förvärras och det kan bli smittat och nekrotiskt. Detta kan göra dig väldigt sjuk och öka risken för komplikationer på grund av bedövningen eller operationen.

Om du har en narkosinjektion i ryggen finns det en mycket liten chans att blodpropp bildas ovanpå ryggraden. Detta kan orsaka känslan av domningar eller nålar i benen. Klumpen löser vanligen sig själv och det löser problemet. Extremt sällan kan injektionerna orsaka permanent skada på din ryggrad.

Bröstinfektioner kan uppstå, särskilt hos rökare eller överviktiga patienter. Rök inte. Att vara så mobil som möjligt och samarbeta med fysioterapeuterna för att rensa luftpassagerna är viktigt för att förebygga bröstinfektioner.

En annan möjlig komplikation är bildandet av blodproppar i djupa vener (dräneringsrör för blodet) i benen (djup venetrombos eller DVT).

Det kan hända under de första dagarna efter operationen eftersom du spenderar mycket tid i sängen och inte rör dig så mycket.

En del av en av dessa blodproppar kan lossna och "resa" hela vägen till dina lungers blodrör. Där kan det orsaka partiell eller fullständig obstruktion av lungans blodkärl som kan vara dödlig.

Du kommer att ges injektioner av blodförtunnare (heparin) efter operationen för att förhindra en DVT. Dessutom är det så viktigt att man är så mobil som möjligt och samarbetar med sjuksköterskor och sjukgymnaster efter operationen för att förebygga blodproppar.

Långsam läkning ses ibland och uppträder inom den första veckan eller två. Läkarna kommer att diskutera detta med dig. Sällan kan du behöva en annan operation för att rengöra alla döende (nekrotiska) vävnader som inte läker väl.

Ännu mer sällan kan det vara nödvändigt att amputera benet högre upp för att kunna komma in i friska marginaler som kommer att läka bra när de sys ihop.

Infektion sker ibland. Detta är vanligtvis lokaliserat i sårområdet och sprider sig sällan i blodet. Du kommer att ges antibiotika för att förhindra detta och du kommer att ges mer om en infektion faktiskt inträffar.

Antibiotika tar hand om problemet i de flesta fall, men det finns en chans att du behöver en annan operation för att rengöra de smittade vävnaderna.

En annan möjlig komplikation efter denna operation är utvecklingen av trycksår ​​(öppningar i huden som kan vara smärtsamma). Detta händer oftare i områden av kroppen under tryck från sängen, nedre delen av ryggen och området nära din bakre passage.

Användningen av speciella sängar och madrasser samt att vara så mobil som möjligt efter operationen med hjälp av sjuksköterskor och sjukgymnaster kan hjälpa mycket för att förhindra trycksår.

Allmän rådgivning

Dessa anteckningar hjälper dig genom din procedur. De är en allmän guide. De täcker inte allt.

Dessutom varierar alla sjukhus och kirurger lite. Om du har några frågor eller problem, fråga läkare eller sjuksköterskor.

De flesta patienter känner (särskilt i de tidiga dagarna efter operationen) att benen fortfarande finns där ("fantomlimben"). Dessutom känner många patienter smärta i lemområdet som om lemmen fortfarande var där. Detta är vanligtvis mild till måttlig och sällan svår smärta och det mesta blir bättre när tiden går. I vissa fall kan smärtan varas under lång tid. Om det händer läkarna diskuterar det bästa sättet att hantera problemet.

Aches och twinges i såret kan kännas i sex månader eller mer men kommer att slå sig ner.

Slutligen möter vissa patienter psykologiska problem efter operationen. Känslan av förlust och funktionshinder kan vara mycket frustrerande ibland. Om detta händer får du det nödvändiga psykologiska stödet som effektivt kan hjälpa dig att lösa detta problem.

Operationen får inte underskattas men du kommer att hamna mycket bättre än tidigare. De flesta patienter kan gå utan svårighet på den nya lemmen. Monteringen av den nya extremiteten kan vara långsam, men det är väl värt det i slutändan.

Baserat på en text av operationsdörr

Läkares Råd