hud och hår

alopeci

hud och hår alopeci
Anonim

Alopeci (uttalad al-oh-PEE-shah) betyder helt enkelt "håravfall" - antingen på hårbotten, kroppen eller båda. Det finns tre huvudtyper:

  • alopecia areata (håret försvinner i fläckar, ofta i hårbotten)
  • alopecia totalis (allt håret är förlorat i hårbotten)
  • alopecia universalis (allt håret är förlorat på kroppen).

Den vanligaste typen är alopecia areata, med uppskattningar om hur vanligt det varierar från 1 till 1 000 till 2 på 100 vid någon tidpunkt i livet.

Hos 60 procent av patienterna utvecklas det första tecknet på alopeci före 20 års ålder, där män och kvinnor påverkas lika mycket när de är yngre och kvinnor är något mer utsatta för det senare i livet.

Om det uppstår när det är äldre är det ofta mildt.

Alopeci är inte smittsam och beror inte på stress eller "nerver".

Vad som verkar hända är att immunsystemet i kroppen attackerar hårsäckarna (strukturer som innehåller hårets rötter), vilket orsakar håravfall.

Eftersom det är kopplat till en sjukdom i immunsystemet, kan personer med alopecia areata ha högre risk för andra autoimmuna sjukdomar som sköldkörtelsjukdom eller vitiligo (fläckar av lättare hud), astma och allergier.

Vad är symtomen på alopecia areata?

Detta börjar vanligtvis med en rund, mjuk, myntstorlek i hårbotten i hårbotten, även om det också kan innebära ögonbryn, ögonfransar, skägg eller någon annan hårbärande plats.

Dessa fläckar varierar väsentligt i storlek och brukar involvera så kallade "utropstecken" hår, där några korta hår utvecklas vid de nakna fläckarnas kanter, blir smalare i botten, som ett utropstecken.

Med tiden kan håravfallet förvärras, och det kan också vara problem med naglarna och naglarna, kan bli döda eller pitted och ha vita fläckar eller linjer eller bli tunna, svaga och splittrade.

Hur diagnostiserar hudläkare alopecia areata?

Många fall kan enkelt diagnostiseras genom att titta på mönstret av håravfall, men hår kan undersökas under ett mikroskop eller en hudbiopsi som utförs för att bekräfta att sjukdomen är alopecia areata.

Blodprover kan vara nödvändiga om hudläkaren anser att patienten kan ha en annan autoimmun sjukdom, men detta är inte vanligt.

Vad är behandlingen?

Det finns ingen specifik botemedel mot alopecia areata, så det är lyckligt att håret oftast växer på egen hand över tid, vanligtvis efter fyra till sex månader, även med omfattande håravfall.

När håret växer igen kan det vara vitt eller mycket fint först, med den naturliga färgen och texturen som ofta återvänder senare.

Om behandling övervägs måste eventuella biverkningar vägas mot det faktum att alopeci inte skadar din allmänna hälsa.

Behandlingsalternativ inkluderar; Ingen behandling. Detta är ett mycket vanligt val.

Steroidinjektioner. Här injicerar steroider i den skalliga fläcken att undertrycka den lokala immunreaktionen och som tillåter folliklarna att fungera normalt igen för att hårväxt kommer att uppstå.

Det kan också ges som en aktuell behandling (applicerad på huden), som en kräm, lotion eller salva, med den applicerad på de nakna områdena.

Givet av en specialist utförs dessa injektioner var tredje och sex veckor med hårväxt, som vanligtvis börjar ungefär fyra till åtta veckor efter det första skottet, även om det kan ta längre tid.

Minoxidil: Det här är en hårreproduktionsmedicin - minoxidil fem procent - som kan hjälpa vissa patienter att växa om sitt hår, även om detta inte är tillgängligt på NHS och så krävs ett privat recept.

Patienter applicerar det två gånger dagligen till hårbotten, pannan eller skägget och ny hårväxt kan börja om cirka 3 månader men framgångsgraden är mycket variabel och det har ibland liten effekt.

Topisk immunterapi: Det fungerar bäst om det finns omfattande alopecia areata och görs av specialister snarare än praktiserande läkare.

Det är inte klart hur det fungerar, men ämnen som diphencypron (DPCP) appliceras på den drabbade huden, vilket orsakar en liten allergisk reaktion, vilket antas att lura immunsystemet för att skicka vita blodkroppar till ytan av hårbotten.

Detta bekämpar inflammationen men förhindrar också hårsäckarna att sova och orsakar håravfall.

Med denna typ av behandling kan det ta 3 månader för håret att börja växa igen.

Andra läser också:

Regaine för män extra styrka: hur fungerar det?

Vitiligo: Vad orsakar vitiligo?

Virus och bakterier: hur sprids infektioner med virus och bakterier?

Läkares Råd