välbefinnande

Avancerade scanningar kan förbättra Parkinsons diagnos


välbefinnande Avancerade scanningar kan förbättra Parkinsons diagnos

”Magiska grejer kan hända runt bolaget” | Börslunch 8 maj (Juli 2019).

Anonim

Användningen av avancerade magnetiska resonansbildningsskanning kan spela en nyckelroll vid diagnos av Parkinsons sjukdom.

Forskare vid universitetet i Pisa i Italien tittade på 38 människors hjärna - 17 av dem hade redan diagnostiserats med Parkinsons - genom att använda 7-Tesla (7-T) MR och upptäckte skillnader i mellanslagsområdet.

Hos patienter med sjukdomen visade skanningarna att det fanns anomalier i substantia nigras trelagiga organisation. Parkinsons sjukdom är kopplad till förlusten av dopaminproducerande celler i detta område av hjärnan. Utan dopamin kan det finnas en signifikant förlust i hjärnfunktioner relaterade till beteendemässiga och motoriska färdigheter.

Forskare som använder avancerade scanningar kunde korrekt identifiera 100 procent av patienterna med tillståndet och det är hoppas att forskningen kan leda till ett tidigt test för att diagnostisera tillståndet och se till att behandlingen ges så snart som möjligt.

Tidigare har vårdpersonal fått förlita sig på medicinsk historia och neurologiska tester för att avgöra om en person har utvecklat Parkinsons och det kan vara svårt att diagnostisera tills det är mer avancerat.

Leadforskare Dr Mirco Cosottini förklarade studien, publicerad i online-journalen Radiology, skulle kunna få en betydande inverkan på behandlingsplaner.

"Parkinsons sjukdomsdiagnos är fortfarande kliniskt baserad, men med införandet av 7-T MR i klinisk praxis kan en radiologisk diagnos upprättas, " sa han.

Det är nu planer på att utöka forskningen och användningen av 7-T MRT för att se på andra neurologiska sjukdomar för att bedöma om andra villkor kan diagnostiseras via skanningar.

Enligt Parkinsons UK, ledande välgörenhet för människor som drabbats av tillståndet har en av 500 personer sjukdomen. Svårighetsgraden av symtomen kan variera men är generellt relaterad till rörelse, med ofrivillig skakning, muskelstyvhet och långsamma fysiska rörelser.

Medelåldern för symtomen att börja är omkring 60 men en av 20 fall utvecklas hos människor under 50 år, medan män är en och en halv gånger större risk att få sjukdomen än kvinnor.

Läs det abstrakta

Läkares Råd