sexuell hälsa

8 saker kvinnor borde veta om vaginal torrhet

sexuell hälsa 8 saker kvinnor borde veta om vaginal torrhet
Anonim

Vaginal torrhet är ett extremt vanligt tillstånd, men ingen pratar någonting om det. Faktum är att de flesta kvinnor kommer att uppleva det som en del i deras liv, och medan vaginal torrhet vanligtvis är associerad med postmenopausala kvinnor (yep, över hälften kommer att påverkas med tillståndet) upplever omkring 17% av alla kvinnor i åldrarna 18-50 också en torr vagina.

Tack och lov finns det gott om stöd och information där ute, så ingen måste lida i tystnad. Vi frågade Karen Morton, gynekolog och obstetrikare på Dr Mortons - den medicinska hjälplinen och Krystal Woodbridge, en psykoseksuell terapeut vid College of Sexual Relations Therapists (COSRT) för att ge oss en inblick i detta tillstånd.

1. Din vagina producerar två typer av smörjning

Din vagina producerar två typer av naturlig smörjning. En är för daglig underhåll och produceras av körtlarna på ytan av livmoderhalsen och vaginans naturliga fuktighet, säger Karen. Denna svagt sura fukt hjälper till att hålla vaginalt området rent, vilket förhindrar infektioner som tröst, medan man tar bort döda celler.

Det andra inträffar när du blir vaken. Enligt Karen frisätter Bartholinkörtlarna vid vagans ingång ett löst slem och vaginala väggar blir ännu våtare, vilket ger extra smörjning som behövs för att göra samlag tillfredsställande.

2. Under klimakteriet upplever många kvinnor förändringar i slidan

Under klimakteriet upplever många kvinnor förändringar i vagina (blodtillförsel, stöd, elasticitet, känslighet, smörjning och lyhördhet hos vagina) på grund av minskningen av det kvinnliga hormonet östrogen.

Karen beskriver en hälsosam vagina som ser rosa och saftig ut, med mycket vågig vaginal vävnad. Hon säger: "Efter klimakteriet minskar den rosa, saftiga och vågformiga vaginala vävnaden, och det kan börja se mer ut som huden på baksidan av din hand. Om det inte finns smörjning kommer din vagina att känna sig torr och stel, och kön kan känna sig lite som att gnugga med sandpapper. "

Östrogen hjälper också till att upprätthålla ett hälsosamt ekosystem i din vagina, förklarar Karen. "Om fukt saknas kan ekosystemet bli stört och kvinnor kan bli mer benägna att överväxt av ohälsosamma bakterier. Till exempel kan bakteriell vaginos (BV), tröst och urinvägsinfektioner (UTI) bli vanligare. "

3. Inte glömma andra bidragande faktorer

"Klimakteriet är inte den enda orsaken till vaginal torrhet", säger Krystal. "Allt som i grunden påverkar hormonnivåerna kan tillfälligt orsaka vaginal torrhet, till exempel förlossning och amning. Ångest och stress, p-piller eller injektion, vissa typer av läkemedel (antidepressiva medel och antihistaminer), kemoterapi och strålbehandling och är naturligtvis inte tillräckligt väckt före kön kan alla bidra till vaginal torrhet. "

4. Låt oss prata om (smärtsamt) kön

När det kommer att vara intimt, kan vaginal torrhet på allvar påverka ditt sexliv. Penetration eller ens röra kan bli obekväma och smärtsamma på grund av torrhet och uttunning av vaginala vävnader. "När sex börjar skada, varför skulle du vilja göra det? Det här har givetvis en enorm inverkan på ditt sexliv, ditt förhållande och lycka i allmänhet", säger Karen.

Enligt Krystal, om det finns sexuella intimitetsproblem, finns det också andra problem. "Sällan om kön inte är där, blir människor bortkopplade." Det är viktigt att vara så öppen med din partner som möjligt. "Du ska inte behöva glina och bära den om sex är ont bara för att hålla din partner lycklig, så det är verkligen viktigt att prata om det."

5. Vet att det finns behandlingar

Bekväma, för de som lider av vaginal torrhet finns behandlingar tillgängliga. Karen säger: "Om du tar HRT, borde du inte behöva någonting annat. Men om du av en eller annan anledning upplever torrhet, kan du ge din vagina lite näring med hjälp av östrogenkräm eller en pessary, två gånger vecka. Detta borde vara gott för att hålla vävnaden välnosad, frisk och resistent mot bakterier. "

Och det är inte bara vagina som behöver näring. "Kön kan bli mycket smärtsamt eftersom urinröret (tuben som drar urin från urinblåsan), som också blivit ganska tunn som vaginala vävnader, gnids. Det kan leda till sting när du passerar urin. Östrogenkräm kan hjälpa till med detta ."

6. Var inte blyg om att använda smörjmedel

Det finns tider i varje kvinnas liv när man använder smörjmedel kan lindra de oönskade symptomen på torrhet och kvinnor ska inte känna sig ovilliga eller generad med det.

"Du kanske vill prova en vaginal fuktighetskräm eller smörjmedel för att se till att du är helt smurt före kön, säger Krystal. "Det finns ett massivt val där ute, jag rekommenderar att du använder ett silikonbaserat smörjmedel, eftersom det vattenbaserade torkar mycket snabbt. Om du lider av tröst, skulle jag inte använda dem med glycerin i den, eftersom det kan störa vaginalen miljö och orsaka irritation. "

7. Hitta rätt sexuella ställning

Om du håller på med kön är det viktigt att hitta den mest bekväma sexuella positionen. Se till att du är verkligen avslappnad, väckt och använder mycket smörjmedel på förhand, rekommenderar Krystal. "Sätt ett par kuddar under ryggen eller under din botten i missionärpositionen, eftersom detta höjer ditt bäcken och gör ingången enklare. Eller doggy stil kan hjälpa till eftersom det ändrar platsen för trycket inuti. Om du är På toppen kan det hjälpa till, eftersom du kan styra trycket och rytmen och ta hand om din egen komfort. Så det handlar om att experimentera med vad som fungerar och vad som inte gör det.

8. Lida inte i tystnad

Vad du än gör, känner inte att du är den enda personen som har upplevt detta, säger Krystal. "Det är väldigt viktigt att utbilda dig själv om alla olika alternativ. Och bli inte avskräckt när du talar till din läkare eller gynekolog ."

Om du märker några ovanliga symptom, som blödning, en ovanlig urladdning eller lukt, tala definitivt med en läkare.

Läkares Råd