välbefinnande

6 saker läkarna berätta för sina vänner om hjärthälsa

välbefinnande 6 saker läkarna berätta för sina vänner om hjärthälsa
Anonim

1. Det är faktiskt ganska enkelt problem

Deirdre Mattina, MD, chef för Women's Heart House på Henry Ford Hospital i Detroit, USA, säger: "Jag berättar för mina vänner att tänka på hjärtsjukdom i allmänhet som ett simpelt rörsystemproblem. Kolesterol börjar byggas upp i våra rör - artärerna Ibland på grund av att plack bildas. Ibland blir rören igensatta snabbare på grund av genetik eller livsstilsval eller båda. Om det händer förskriver vi en statinsmedicin, som verkar som "koronar Drano", förhindrar ny uppbyggnad och sänker din risk för hjärtinfarkt och stroke.

Jag vet vad du tänker: stroke är en neurologisk störning. Men det är också ofta ett resultat av kardiovaskulär sjukdom - hjärta och halspulsåder levererar trots allt blod och syre till hjärnan. Det finns många andra termer som används för att beskriva hjärtsjukdomar och mer specifikt de platser där placken har bildats: Kardonartärsjukdom (CAD) uppbyggs inuti hjärtsartärerna. Ateroskleros är en allmän term som kan hänvisa till plack på olika områden, såsom hjärtat, aortan eller nacken. Mikrovaskulär sjukdom - som är vanligare hos kvinnor än män - avser uppbyggnad och onormalt blodflöde i mindre grenar.

Det mest effektiva sättet att hålla alla dessa rör flödar smidigt är att äta en balanserad kost och motion regelbundet. Men trots det kommer många kvinnor fortfarande att behöva den "kransiga Drano", eftersom milda till moderata blockeringar faktiskt är mest sannolika att brista och orsaka hjärtinfarkt. "

2. Rätt ord kan rädda ditt liv

C. Noel Bairey Merz, MD, chef för Barbra Streisand Women's Heart Center vid Cedars-Sinai Heart Institute i Los Angeles, och en vetenskaplig rådgivare för Women's Heart Alliance, säger: "En vän ringde mig en dag verkligen upprörd för att hon hade halsbränna som inte skulle gå. Jag sa till henne att hon skulle gå till A & E, och var säker på att använda orden bröstsmärta, även om hon inte var säker på att de bäst beskrev vad hon kände.

Till skillnad från män har kvinnor inte alltid krossbröstsmärta som vi har kommit att förvänta oss av hjärtinfarkt, och de tas ofta inte på allvar. Ibland beror det på att deras symptom inte skriker hjärtattack, och andra gånger är det sexism, rent och enkelt. Läkare och sjuksköterskor kan avskeda kvinnor som har låg smärtstolerans eller överdriva deras obehag.

En annan kvinna som jag visste hade avlägsnat hennes gallblåsan, och ignorerades när hon sa att smärtan inte hade gått bort. Hon dog då av en massiv hjärtattack. Mitt råd: Var försiktig med några symtom ovanför midjan. Hjärtproblem kan känna dig som en crick i nacken, en dragkrok du kan skylla på din väska, även ett piller som sitter fast i halsen. "

3. Att energidryck kan lika bra vara i en burk

Stanley Hazen, MD, chef för förebyggande kardiologi på Cleveland Clinic, säger: "Energidrycker har ett dåligt rykte eftersom de är laddade med koffein, som i stora doser kan orsaka ett antal symptom, inklusive snabb hjärtslag. Men mina vänner är alltid chockad när jag säger dem det är ett större problem: några av energidryckerna på marknaden innehåller fortfarande karnitin, ett ämne som också finns i rött kött. (Det är ofta förklädd som en "energiblandning" på etiketten.)

Beroende på vilken mängd som används kan en burk motsvara flera servings av biff. Under matsmältning omvandlas carnitin ibland till en förening som kallas TMAO, som vid höga nivåer kan orsaka plackuppbyggnad och härdning av artärerna, vilket ökar risken för hjärtsjukdom. Jag vet en sak: Jag vill inte att min familj dricker sakerna. "

4. Graviditet kan göra ett tal i ditt hjärta

Gretchen Wells, MD, Ph.D., chef för kvinnors hjärthälsa vid University of Kentucky säger: "Ett tag tillbaka, en patient som nyligen hade ett barn berättade att hon bara kunde sova sittande. När hon försökte lägga sig platt, hon hade problem med att andas. Det är ett tecken på peripartum kardiomyopati, en sjukdom där hjärtat blir förstorat och försvagat i slutet av graviditeten eller inom fem månader efter att ha fött. Min patient fick slutligen en hjärttransplantation, men andra kvinnor helt återhämta sig.

Jag berättar för vänner i deras tredje trimester att alltid ta upp svullna anklar och ben eller andnöd vid sina kontroller. Dessa är vanliga graviditetssymptom, men de kan också vara tecken på hjärtsvikt och din läkare kanske vill undersöka ytterligare. Om de inte går bort efter att ha fött, kan det vara en röd flagga. Dessutom verkar kvinnor som utvecklar vissa komplikationer, såsom preeklampsi, svangerskapssymptom eller graviditetsinducerad hypertoni, ha större risk för hjärtproblem även senare i livet. Oavsett varför varje kvinna borde be sin läkare att bedöma sin risk. "

5. Att vara tunn betyder inte mycket

Matthew Budoff, MD, utställd chef för förebyggande kardiologi vid Los Angeles Biomedical Research Institute vid Harbor-UCLA i Torrance, CA säger: "Du kan inte bara titta på någon och säga, " Åh, du har hjärtsjukdom. " Jag känner tvillingsystrar i sina 40-tal som är smala aktiva kvinnor. Men de har en stor familjhistoria av diabetes och högt kolesterol, och deras far dog av en hjärtinfarkt. Jag uppmanade dem båda att ha ett hjärtscanning-ett test som mäter förkalkningsavfall (eller plack) i kransartärerna.

Visst nog hade en av dem högt kolesterol och utvecklade plack. Observera: endast en av dem. Gener spelar en roll i hjärtasjukdomar, men de fördelas inte jämnt på alla i en familj, varför det är så viktigt att bli testad. Jag kallar dessa skannar ett "mammogram för hjärtat." Kvinnor som är i riskzonen för hjärtsjukdomar bör överväga att få testet vart femte år från omkring 50 år. "

6. Att sakta ner? Träffa en läkare

Deirdre Mattina, MD säger: "En kvinna som jag vet kom till mig, uppenbarligen avskräckt av att det tog mer och mer tid för henne att springa på samma väg som hon hade kört i tre år. Jag sa till henne att hon skulle få checka ut, bara i fallet. Det är lätt att skylla på en förlust i uthållighet på hormoner eller trötthet eller något stressfullt pågår i ditt liv, men vi känner våra kroppar bäst, och det kan också vara ett tecken på att något har förändrats fysiologiskt.

Textbokpresentationen av hjärtsjukdom är en gradvis minskning av uthållighet och ökning av obehag: först kan du inte gå eller springa så långt, då kan du få episoder av angina-täthet i bröstet - samtidigt som du gör bara måttligt krävande aktiviteter och så småningom du ens vaknar andfådd. Antag inte att något av det är helt enkelt din ålder som kommer ikapp med dig. "

Denna artikel uppträdde ursprungligen på Redbookmag.com

Från: Redbook

Läkares Råd