välbefinnande

5 sätt klimakteriet påverkar din urinblåsa

välbefinnande 5 sätt klimakteriet påverkar din urinblåsa
Anonim

De flesta kvinnor (och män för den delen) vet att klimakteriet kan ge varma spädningar, nattsvett, humörsvängningar och sömnproblem. Men i mina erfarenheter associerar få kvinnor blåsproblem med klimakteriet, så jag trodde att jag skulle ta tillfället i akt att titta på några vanliga blåsor.

1. Blåsans svaghet

Enligt en undersökning av TENA Lady upplever nästan hälften av alla kvinnor i Storbritannien blåsans svaghet. Jag kommer ihåg att vara i ett möte för flera år sedan när en framstående gynekolog hävdade att alla kvinnor som har haft tre barn kommer att bli inkontinenta. Jag korrigerade honom! Jag har haft tre barn och hittills har min blås inte låtit mig gå ner.

Han frågade mig min ålder och svarade "Ge det några år och när du slår över klimakteriet kommer du att se!" Jag håller inte med om att blåsans svaghet är en oundviklig del av någon mammas framtid men det är ingen tvekan om att när vi träffar klimakteriet blir musklerna och ligamenten som stöder bäckengolvet svagare. Dessa vävnader är känsliga för östrogen, eftersom östrogenhalten faller, de förlorar sin styrka och elasticitet. Det betyder att även små ökningstryck som hosta, nysning, skratt eller ens körning kan orsaka läckage.

Behandlingsgolvets muskler är som alla andra muskler - om du inte använder det kommer du att förlora det och den goda nyheten är att det aldrig är för sent att börja göra bäckenbottenövningar för att stärka bäckenbotten. När du utövar ditt bebodsgolv försöker du efterlikna känslan som du skulle ha om du försökte sluta väcka mittflödet. Om dina muskler är mycket svaga kan du kanske inte känna dig mycket, men det finns tekniker som kan användas för att hjälpa och din läkare kan hänvisa till en fysioterapeut eller kontinensrådgivare för att hjälpa till.

Att bära skydd som TENA Lady Pads och Byxor ger dig självförtroende om du känner dig oroad över blåsans svaghet. Som jag säger till mina patienter, när produkter som detta är tillgängliga, behöver du inte oroa dig för läckor eller lukt, så det finns ingen anledning att inte bära din favoritklänning!

2. Overaktiv blåsa

När du har en överaktiv blåsan får du väldigt liten varning om behovet av att tömma blåsan och ibland om du inte snabbt kan ta sig på toaletten kan det uppstå läckage. Vad jag lät mina patienter veta är att det är ett mycket vanligt tillstånd som upplevs av kvinnor i alla åldrar men blir allt vanligare hos klimakterier.

Återigen lät jag alltid patienter veta att det finns briljanta produkter där ute som TENA Lady Pads & Pants, som kan erbjuda säkerhet och skydd mot läckor, för att ge dig självförtroendet att njuta av vad det är som du gör utan att tänka på din blåsa. Pelvic golv övningar kommer att hjälpa och det finns flera livsstilsfaktorer som kan påverka tillståndet också. Om du bär extra vikt, kommer att förlora några pounds hjälper. Nikotin, koffein, alkohol och kolsyrade drycker irriterar också blåsan, så det är en bra idé att klippa tillbaka på dessa.

Jag tycker att patienter med överaktiv blåsare ofta försöker skära tillbaka på deras vätskeintag. Det kan verka logiskt, men faktiskt koncentrerad urin är mer irriterande för blåsans foder och inte dricka nog kan göra saken värre, så alltid sikta på att hålla din urin halmfärgen. Om det är mörkare än det då måste du öka dina vätskor och om ingen av dessa åtgärder fungerar, finns det receptbelagda läkemedel på din läkare.

3. Prolapse

Tyvärr är det inte bara musklerna i bäckenet som förlorar sin styrka och elasticitet under klimakteriet. Omkring 50% av alla menopausala kvinnor upplever försvagning av vaginans främre vägg, en fjärdedel har försvagning av vaginans bakvägg och en femtedel kommer att ha svaghet överst i skeden. Detta kan leda till prolaps, vilket kan orsaka tryckpåverkan på blåsan vilket innebär att du kan känna behovet av att urinera oftare eller kanske känner att din blås inte tömmer ordentligt.

Pelvic golv övningar kommer att förhindra att tillståndet blir värre men när en prolapse har utvecklats kommer de inte att kunna reparera det. Din läkare kanske kan passa en pessary för att du ska hålla allt tillbaka på plats eller där operationer som kan göras för att hitch allt tillbaka.

4. Återkommande urinvägsinfektioner

Vagina s naturliga surhet förändras under klimakteriet vilket resulterar i en förändring i balansen mellan de normala mikroorganismer som finns i skeden. Detta kan innebära att dåliga bakterier blomstrar och lätt kan ta sig in i blåsan som orsakar infektion. En bakteriell infektion behöver behandlas med antibiotika, men du kan hjälpa till att förebygga återkommande problem genom att använda en mjölksyra vaginal pessary, som finns tillgänglig i disken eller på recept från din läkare.

5. Vaginal torrhet

Omkring 50% av de menopausala kvinnorna kommer att uppleva torrhet runt skeden eftersom ostreogena nivåer faller, vilket kan orsaka klåda och ömhet. Det kan också leda till smärta under samlag och en brännande känsla när du passerar urin. Över disken kan smörjmedel hjälpa och dessa kan antingen användas dagligen eller det finns långsamma versioner tillgängliga. Din apotekare kommer att kunna ge dig råd. Du kan också använda östrogen i form av krämer eller pessarier, som är tillgängliga på recept för att klumpa upp vävnaderna runt slidan och lindra symtomen.

Innehåll som tillhandahålls av TENA Lady. För ett gratis prov besök tena.co.uk

Läkares Råd